ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Υψηλή ποιότητα προϊόντων διασφαλίζει ο συνδυασμός των σύνθετων και των χονδροειδών ζωοτροφών

Μισές σύνθετες και μισές χονδροειδείς ζωοτροφές, χρησιμοποιούν στην Κρήτη οι αιγοπροβατοτρόφοι, για ταΐσουν τα αιγοπρόβατα τους. Η προσπάθεια τους αυτή, για να μπορέσουν να αντέξουν όσο γίνεται περισσότερο, την κρίση που προκαλεί αύξηση του κόστους παραγωγής των αιγοπροβάτων στο νησί, ουσιαστικά κάνουν το παραγόμενο αιγοπρόβειο κρέας και το γάλα ξεχωριστής ποιότητας σε επίπεδα Ελλάδας, αφού η χώρα μας εμφανίζεται να έχει αυξήσει σε σχέση με το 2021 τη χρησιμοποίηση σύνθετων ζωοτροφών, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες μέλη, τις έχουν μειώσει!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρο Αλέκο Στεφανάκη, τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει αυξήσει από πέρυσι τις σύνθετες ζωοτροφές, αλλά όχι και η Κρήτη, που κάνει τον σωστό συνδυασμό του “50% συν 50%” και αυτό της δίνει υπεροχή ποιότητας στα παραγόμενων προϊόντα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη εκτίμηση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Σύνθετων Ζωοτροφών (FEFAC) δημοσίευσε την επικαιροποιημένη εκτίμησή του για την εξέλιξη της παραγωγής ζωοτροφών τη χρονιά που ολοκληρώνεται,  η παραγωγή ζωοτροφών πανευρωπαϊκά (στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα) θα κλείσει στους 145 εκατ. τόνους, με μείωση 3,3% σε σχέση με το 2021, όταν και παρήχθησαν 150 εκατ. τόνοι σύνθετων ζωοτροφών.

Μάλιστα, στις μεγάλες χώρες η μείωση φτάνει έως το 8,8%, λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, του πολέμου στην Ουκρανία και της εξάπλωσης ζωονόσων, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων. Να σημειωθεί ότι στα στοιχεία που παραθέτει ο FEFAC δεν γίνεται αναφορά στην αιγοπροβατοτροφία.

Ελλάδα: Μεγάλη αύξηση στις σύνθετες τροφές

Αντίθετα με τα όσα καταγράφει ο FEFAC για τις άλλες εκτροφές, στην Ελλάδα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ) εκτιμά ότι η παραγωγή, αλλά και οι πωλήσεις σύνθετων ζωοτροφών, στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, σημείωσαν μεγάλη άνοδο, της τάξης του 30% σε σχέση με πέρσι.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για την Κρήτη, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος, Αλέκος Στεφανάκης, δηλώνει κατηγορηματικά: “Έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα πολύ μεγάλες ποσότητες χονδροειδών τροφών. Αυτές λόγω του κόστους μεταφοράς, έχουν ξεπεράσει το κόστος των συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Άρα, στην Κρήτη, το διατροφικό μοντέλο που υπάρχει, είναι να ταΐζουν βοσκήσιμη ύλη και χονδροειδείς αγοραζόμενες ζωοτροφές σε ένα ποσοστό 50% και για το υπόλοιπο 50% οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν ισορροπημένες – συμπληρωματικές, σύνθετες ζωοτροφές, που έρχονται να συμπληρώσουν τη χονδροειδή που δίνουν. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και είναι ο λόγος που η Κρήτη διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες βιομηχανίες ζωοτροφών”…

Πτωτική η τάση στην Ευρώπη για πουλερικά-χοίρους

Σύμφωνα με τον FEFAC, oι μόνες χώρες που εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν την παραγωγή ζωοτροφών στα ίδια επίπεδα είναι η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και οι χώρες της Βαλτικής.

Αντίθετα, σε όλες τις υπόλοιπες χώρες σημειώνεται μείωση της παραγωγής ζωοτροφών για όλες τις εκτροφές, χωρίς βέβαια να γίνεται αναφορά στην αιγοπροβατοτροφία.

Η χοιροτροφία είναι η πλέον επηρεασμένη από τις ανωτέρω επιπτώσεις, καθώς η μείωση σε σύγκριση με το 2021 φτάνει το 5,6%. Κύρια αιτία είναι η μείωση των πληθυσμών των χοίρων σε

χώρες όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση στο κόστος παραγωγής των χοιροτρόφων και προβλήματα λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Σύμφωνα με τον FEFAC, η κατάσταση είναι χειρότερη σε

Βέλγιο (μείωση 11%), Δανία, (-9%), Πορτογαλία, (-8,4%), Γερμανία (-8%) και Τσεχία (-7,4%).

Στα πουλερικά, η παραγωγή ζωοτροφών αναμένεται να σημειώσει μείωση 3,4% σε σύγκριση με το 2021.

Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη γρίπη των πτηνών με τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ουγγαρία να πλήττονται περισσότερο. Ο FEFAC αναφέρει ότι οι πτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν

δυσκολία να διαθέσουν στο εμπόριο προϊόντα υψηλότερης αξίας πώλησης, όπως βιολογικά και ελευθέρας βοσκής.

Στη βοοτροφία, η μείωση στην παραγωγή ζωοτροφών εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3%. Εδώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αναφορά, ότι οι αγελαδοτρόφοι έχουν μειώσει τους κύκλους γαλακτοπαραγωγής για να περιορίσουν την κατανάλωση ζωοτροφών.

 

 



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ