Στο λιμάνι της Παλαιόχωρας κορυφώθηκε χθες το βράδυ η γιγαντιαία επιχείρηση που στήθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες ανοιχτά της κωμόπολης για τη διάσωση περίπου 500 μεταναστών και προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που επέβαιναν σε μια παλιά μηχανότρατα η οποία έμεινε ακυβέρνητη 18 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης.
Παραπλέοντα πλοία, δύο ιταλικά αλιευτικά και πλωτό του Λιμενικού συμμετείχαν στην επιχείρηση που στήθηκε μόλις 10 ναυτικά μίλια νότια της κωμόπολης. Καθοριστική ήταν η συνδρομή της φρεγάτας “Κανάρης” του Πολεμικού Ναυτικού, που βρισκόταν στη Σούδα ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων. Για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο έκανε λόγο σε γραπτή δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
Προσωρινό χώρο φιλοξενίας των μεταναστών εξασφάλισε η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νοτιοδυτικής Κρήτης, παραχωρώντας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο της “Σαμαριά”, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη μαρίνα της Παλαιόχωρας. Επρόκειτο ουσιαστικά για τη λύση στο αδιέξοδο και στο ρευστό τοπίο που είχε διαμορφωθεί γύρω από το θέμα του χώρου παραμονής τόσων ψυχών. Αν και το πλοίο διαθέτει μικρό στεγασμένο χώρο, λόγω της τουριστικής χρήσης του την περίοδο του καλοκαιριού, χαρακτηρίστηκε ως ένας «ανθρώπινος χώρος φιλοξενίας» μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της καταγραφής και προώθησης των προσφύγων σε Κέντρο Υποδοχής της Αττικής.
Η “Οδύσσεια” των περίπου πεντακοσίων μεταναστών και προσφύγων από τη Συρία και την Αίγυπτο – όπως οι ίδιοι δήλωσαν – τελείωσε χθες το μεσημέρι με τη ρυμούλκηση του πλοίου που τους μετέφερε στον προβλήτα “Σκάλα” της Παλαιόχωρας. Το αλιευτικό, στο οποίο βρίσκονταν στοιβαγμένοι, είχε ξεκινήσει από τα παράλια της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και ταξίδευε για τέσσερις μέρες υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ενώ έπλεε 18 ναυτικά μίλια νότια της Παλαιόχωρας εξέπεμψε σήμα κινδύνου και έμεινε ακυβέρνητο.
Από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος οργανώθηκε η επιχείρηση, στην οποία συνέδραμαν δύο ιταλικά αλιευτικά, το πλωτό του Λιμενικού Σταθμού Παλαιόχωρας και ένα δεξαμενόπλοιο, ενώ από τη Σούδα απέπλευσε ενισχυτικά η φρεγάτα “Κανάρης” του Πολεμικού Ναυτικού. Δύο φορτηγά πλοία, τα οποία βρέθηκαν στο στίγμα του αλιευτικού από την πρώτη στιγμή, λειτούργησαν ως “κυματοθραύστες”, για να προστατέψουν τους μετανάστες από τις καιρικές συνθήκες. Πεντακόσια μέτρα ανοιχτά της Παλαιόχωρας, τη ρυμούλκηση του σκάφους ανέλαβαν ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική.
Επί ποδός Δήμος και εθελοντές
Η κινητοποίηση στον Δήμο Καντάνου-Σελίνου ήταν άμεση. Η δημοτική Αρχή, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, τα παραρτήματα Χανίων και Κισσάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταύρου και ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού, της Ομάδας Ειδικών Αποστολών και της Αστυνομίας τέθηκαν επί ποδός για την υποδοχή του σκάφους και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες. Για μια δύσκολη επιχείρηση και για το μεγάλο βάρος που καλείται για μια ακόμη φορά να σηκώσει ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου μίλησε ο δήμαρχος κ. Αντώνης Περράκης.
«Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, δεδομένου ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που έχει φτάσει μέχρι σήμερα στην περιοχή μας», είπε.
Ο περιφερειακός συντονιστής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Στέφανος Ντουκάκης από τα Χανιά, γιατροί και νοσηλευτές από το Κέντρο Υγείας Καντάνου προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε εξαντλημένους άνδρες και γυναίκες. Η γενική εικόνα των προσφύγων και μεταναστών ήταν καλή. Ένας νεαρός με σακχαρώδη διαβήτη παραλήφθηκε από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων.
Ο κ. Ευτύχης Αλυγιζάκης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καντάνου, υπογράμμισε ότι «ουδέποτε στο παρελθόν αντιμετωπίστηκε στην περιοχή τόσο μεγάλο καραβάνι προσφύγων».
Άνδρες νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους, παρέμεναν για ώρες στο κατάστρωμα, ενώ γυναίκες με παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια περιμένοντας υπομονετικά τη διαδικασία αποβίβασής τους και μεταφοράς τους στη μαρίνα της Παλαιόχωρας και στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “Σαμαριά” της ΑΝΕΝΔΥΚ. Η διαδικασία της μεταφοράς τους άρχισε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα και εξελίχθηκε υπό βροχή.
Γιάννης Πλακιωτάκης: «Η μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο»
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης σε γραπτή δήλωσή του κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης στη Μεσόγειο.
«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μας για την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης επιχείρησης διάσωσης των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο και τη σωτηρία εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Το Λιμενικό Σώμα για άλλη μια φορά απέδειξε όχι μόνο το επίπεδο των ικανοτήτων του, αλλά και το ότι αντιλαμβάνεται ως προτεραιότητα στην αποστολή του για τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής», υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος συνεχάρη τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που, όπως πρόσθεσε, «σχεδίασαν και έφεραν σε πέρας την επιχείρηση διάσωσης, κάτω μάλιστα από αντίξοες καιρικές συνθήκες».
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορά της, που είναι και θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, σώζοντας ζωές συνανθρώπων μας και εξαρθρώνοντας τα δίκτυα θανάτου των αδίστακτων διακινητών».
Τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών ανέλαβε ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου, ενώ σήμερα αναμένεται στην Παλαιόχωρα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη το έργο της καταμέτρησης και ταυτοποίησης των μεταναστών. Το έργο της προανάκρισης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δουλεμπόρων έχει αναλάβει το Λιμενικό.
Πηγή: neakriti.gr