Τον κίνδυνο να εμπλακούν σε δικαστικές περιπέτειες για να αποδείξουν ότι έχουν στην κατοχή και νομή τους εκτάσεις που τους ανήκουν αλλά δεν τις δήλωσαν στο Κτηματολόγιο αντιμετωπίζουν πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες που αμέλησαν να προχωρήσουν την διαδικασία κτηματογράφησης στους δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.
Η τελεσίδικη καταληκτική ημερομηνία έληξε την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και το ποσοστό προσέλευσης των πολιτών μόλις που έφτασε το 20%.
Όσοι δεν δήλωσαν περιουσία δεν μπορούν να μεταβιβάσουν
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων ν.Ηρακλείου, κ. Κώστας Αράπογλου, προτρέπει τους πολίτες, έστω και εκπρόθεσμα να σπεύσουν στο κτημοτολόγιο για να δηλώσουν την περιουσία τους, καθώς ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα πρόστιμα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν παρά πολλά και σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερούν να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων – να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.
Δικαστικοί αγώνες για να μην χάσουν την περιουσία
Παράλληλα, ίσως εμπλακούν και σε δικαστικές περιπέτειες καθώς εκτός από τις ενστάσεις, θα κληθούν να αποδείξουν με αντίδικο το δημόσιο (εάν σε αυτό περάσει η έκταση ως άγνωστου ιδιοκτήτη , μετά από ένα χρονικό διάστημα) ,ότι η έκταση τους ανήκει με ότι αυτό συνεπάγεται και σε έξοδα και χρονοκαθυστέρηση.
Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ιδιώτες που δήλωσαν περιουσία άλλου χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν αφού δεν προχώρησαν την κτηματογράφηση της περιουσία τους.
Ο κ. Αράπογλου επεσήμανε ότι ακόμη κι αν έχει λήξει η ανάρτηση, μπορεί ο πολίτης να δηλώσει την περιουσία του. Έστω και εκπρόθεσμα υποβάλλοντας τη δήλωσή εξασφαλίζει ότι οι τίτλοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτει θα ληφθούν υπόψη. Επίσης καταχωρίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας του και λαμβάνει ειδοποιήσεις
Ταλαιπωρία για τους “ξεχασιάρηδες”
Για όποιον ξέχασε να δηλώσει την ακίνητη περιουσία του, το ακίνητό του θα φαίνεται στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει αφού το εντοπίσει να διορθώσει τις εγγραφές με δικαστική ή διοικητική διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
Αν κάποιος ενημερωθεί ότι είναι θιγόμενος ιδιοκτήτης, θα έχει 30 μέρες είτε να συμφωνήσει για τη διόρθωση είτε να διαφωνήσει αιτιολογημένα. Εφόσον η προθεσμία αυτή παρέλθει, θεωρείται ότι συγκατατίθεται στη διόρθωση σύμφωνα με τη συνταχθείσα έκθεση. Στην περίπτωση που η αίτηση διόρθωσης δεν αφορά «εκτοπισμό» δικαιώματος ή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης» και εκκρεμεί η προσκόμιση στοιχείων, τότε μπορεί να υποβάλει τα στοιχεία αυτά συμπληρωματικά στο Γραφείο Κτηματογράφησης.