Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες και στην Κρήτη, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου μία στις 8-9 γυναίκες θα τον εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή της.
Ωστόσο, αποτελεί και έναν τύπο καρκίνου που, εάν διαγνωστεί στα πρώτα του στάδια, μπορεί να καταστεί πλήρως ιάσιμος για αυτό έχει μεγάλη σημασία ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία και υπέρηχο,σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικήςΧειρουργικής Ογκολογίας του ΠΑΓΝΗ καθηγητή κ.Έλκο ντε Μπρέ. Έχει φανεί ότι ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος μειώνει το ποσοστό θανάτου από καρκίνο μαστού κατά 15-20%.
Ο κ. Ντε Μπρέ είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι στο νοσοκομείο εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού.
Στο 20%-30% των περιπτώσεων χρειάζεται να γίνει ολική μαστεκτομή και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να ακολουθήσει η αισθητική αποκατάσταση με πλαστική χειρουργική κατά την ίδια επέμβαση. Στο μεγαλύτερο όμως ποσοστό, γίνεται μόνο αφαίρεση του όγκου με διατήρηση του μαστού.
Στην ίδια επέμβαση που αντιμετωπίζεται ο όγκος του μαστού, αφαιρείται ο πρώτος λεμφαδένας, ο λεμφαδένας φρουρός, ή όταν υπάρχει ήδη υποψία για μεταστάσεις στους λεμφαδένας, αφαιρούνται όλοι οι λεμφαδένας από τη μασχάλη. Όταν αφαιρείται μόνο ό όγκος του μαστού και σε μερικές περιπτώσεις μετά από μαστεκτομή, είναι απαραίτητο να ακολουθεί ακτινοθεραπεία για 4 έως 6 εβδομάδες σε καθημερινή βάση στο νοσοκομείο.
Στο διάστημα αυτό, όπως εξηγεί, πολλές γυναίκες συνεχίζουν την καθημερινή ζωή και την εργασία τους, αφού οι παρενέργειες της θεραπείας δεν είναι σοβαρές, ωστόσο αυτό διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.
Στην συνέχεια κάποιες γυναίκες χρειαστούν ορμονοθεραπεία ή/και χημειοθεραπεία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, αν ο όγκος δεν έχει κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες το προσδόκιμο επιβίωσης μετά την πενταετία φθάνει σχεδόν στο 100%, ενω αν υπάρχει μετάσταση μειώνεται στο 80%-90%, ποσοστό επίσης υψηλό. Εάν η γυναίκα έχει ήδη διαγνωστεί με μεταστάσεις σε όργανα η πρόγνωση είναι φτωχή.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών μετά από ένα καρκίνο του μαστού που αντιμετωπίζεται χειρουργικά τα πάει μια χαρά ιδιαίτερα αν η διάγνωση γίνει νωρίς» υπογράμμισε ο διευθυντής της κλινικήςΧειρουργικής Ογκολογίας, ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα της σύγχρονης αντιμετώπισης του σε εκδήλωση που πραγματοποιείται αύριο Σάββατο 26 Νομεβρίου στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” του Δήμου Ιεράπετρας, από τον Ερυθρό Σταυρό και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.