Μέσω νέας Navtex, η οποία εκδόθηκε προχθές Σάββατο με αόριστη χρονική ισχύ (μέχρι νεωτέρας όπως αναφέρει), συνεχίζει να απλώνει καλώδια το ερευνητικό πλοίο “Sanco Swift”, που σαρώνει ήδη μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, διεξάγοντας δισδιάστατες σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Όπως είχε προαναγγελθεί διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, εκδόθηκε νέα ναυτική οδηγία (Νavtex), με την οποία η Ελλάδα προχωρά στην επέκταση των σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο.
Ήδη από το Σάββατο δημοσιεύτηκαν από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο, που έχει την αρμοδιότητα έκδοσης Navtex για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, οι συντεταγμένες με τις οποίες οριοθετείται η συνέχιση-επέκταση των σεισμικών ερευνών.
Η νέα Navtex, που ισχύει από 26 Νοεμβρίου μέχρι νεωτέρας, στέλνει το ερευνητικό πλοίο “Sanco Swift” το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων και υποστηρίζεται από το πλοίο “Alexander 3” λίγο πιο νότια, σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας…
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα Navtex επεκτείνει γεωγραφικά το πεδίο των υπό διεξαγωγή δισδιάστατων σεισμικών ερευνών περί το 1,5 μίλι νοτιότερα των δύο παραχωρημένων από το 2019 θαλάσσιων οικοπέδων, για πρακτικούς λόγους… Συγκεκριμένα, για να μπορεί να κάνει στροφή το ερευνητικό πλοίο, δεδομένου ότι σέρνει πίσω του και καλώδιο 12 χιλιομέτρων.
Δεν αφορά σε κάποια ουσιαστική μετατόπιση των ερευνών προς τα νοτιοανατολικά, καθώς οι εκεί θαλάσσιες περιοχές, που, σημειωτέον, “κουμπώνουν” στη ζώνη του λεγόμενου παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου, βρίσκονται επί του παρόντος εκτός κάδρου των ελληνικών κινήσεων…
Με την ίδια Navtex προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας 8 ναυτικά μίλια από την πρύμνη, διαφορετικά 3 ναυτικά μίλια.
Το αίτημα για επέκταση των ερευνών υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος σεισμικών ερευνών, που έχει ήδη αναβαθμιστεί, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023, έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων.
Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την ΕΔΕΥΕΠ και την αμερικανική εταιρεία να προχωρούν σε σύμπτυξη των διαφόρων σταδίων εξέλιξης του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να επισπευστεί η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει νωρίτερα από το 2025 – που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα – η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων παρόμοιων με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου.
«Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Το ενδιαφέρον και δεύτερης εταιρείας αναδεικνύει περισσότερο τη σημασία της κίνησης εκεί», είχε τονίσει τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας την επέκταση των σεισμικών ερευνών μέσω νέας Navtex, αλλά και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον (πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία Chevron, αν και ο κ. Οικονόμου δεν την κατονόμασε).
Στη γύρα το τουρκικό γεωτρύπανο
Στην έκδοση της νέας Navtex στο μέτωπο των σεισμικών ερευνών ανοιχτά της Κρήτης αναφέρεται μερίδα του τουρκικού Τύπου, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία έχει βγάλει το 4ο πλωτό γεωτρύπανό της “Αμπντούλ Χαμίτ” από το λιμάνι της Σελεύκειας, εν αναμονή της οδηγίας προς ναυτιλλομένους, που θα το στείλει κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο και σταδιακά σε όλη της “Γαλάζια Πατρίδα”, όπως επισήμανε στέλεχος της Κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου της Τουρκίας.
Θα κρίνουν το μέλλον του ελληνικού upstream
Θ. Τσακίρης: «Πολύ καλή “εικόνα” για τα κοιτάσματα στην Κρήτη»
«Σε περίπου ένα χρόνο το ΥΠ.ΕΝ., η ΕΔΕΥΕΠ και οι ανάδοχες εταιρείες θα έχουν μια πολύ καλή εικόνα για τα δυνητικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης», δηλώνει με συνέντευξή του στην imerisia.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας και συντονιστής της Επιτροπής για την Επιτάχυνση Ε. & Π. Υδρογονανθράκων του ΥΠ.ΕΝ., Θεόδωρος Τσακίρης.
Και όπως λέει ο ίδιος, εάν το σεισμογραφικό πρόγραμμα ολοκληρωθεί όπως έχει προγραμματιστεί θα έρθουν και άλλες εταιρείες στο ελληνικό upstream.
Για παράδειγμα, σεισμογραφικά δεδομένα υπάρχουν και για τρίτο τεμάχιο νότια της Κρήτης από την PGS, αλλά δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια πετρελαϊκή εταιρεία για τη συγκεκριμένη περιοχή, «κάτι που μπορεί να αλλάξει εάν έχουμε ανακάλυψη στα δυτικά τεμάχια της νότιας θάλασσας της Κρήτης».
«Παραγωγικές γεωτρήσεις στη θαλάσσια περιοχή πρέπει να αναμένονται το 2028», διευκρινίζει ο κ. Τσακίρης.
«Η απόφαση διενέργειας σεισμογραφικών ερευνών δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, εδραιώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας επί του πεδίου», σημειώνει ο κ. Τσακίρης, επισημαίνοντας παράλληλα πως η έναρξη των ερευνών ξαναβάζει στο κάδρο το project του EastMed και εκτιμά πως οι κινήσεις που έχουν γίνει και έχουν δρομολογηθεί στο ενεργειακό πεδίο από την κυβέρνηση, δυνητικά μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως τον κεντρικό διαμετακομιστικό κόμβο φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πηγή: neakriti.gr