ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας – Κύπρου

Στη φιλόξενη γη της Κρήτης αναβίωσε το προηγούμενο διήμερο το Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Το 330 κατά σειρά Συνέδριο των ΠΣΑΤ και ΕΑΚ,  έγινε στο Ηράκλειο, 350 μέτρα από τον τάφο του σπουδαίου λογοτέχνη, Νίκου Καζαντζάκη, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων τόσο του ελληνικού όσο και του κυπριακού αθλητισμού.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος  υπενθύμισε: «Το Συνέδριο αυτό είχε ξεκινήσει το 1982, σε μία περίοδο που ο κυπριακός αθλητισμός έφευγε από τον ελληνικό, αφού πολλοί Κύπριοι αθλητές μετείχαν στις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και δημιουργείτο το νέο οικοδόμημα του κυπριακού αθλητισμού. Τότε, τα προβλήματα ήταν πολλά, καθώς το 50% των Κύπριων αθλητών βρέθηκαν να είναι στην Αθήνα, να προπονούνται, αλλά δεν είχαν σωματείο ή δεν είχαν γυμναστήριο. Ήρθε το Συνέδριο και με τις προτάσεις μας έβαλε σε τάξη αυτά Η θεματολογία των Συνεδρίων βοήθησε στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα και των δύο πλευρών θα έλεγα».

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος αναφερόμενος στον αείμνηστο επίτιμο πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Πέτρο Λινάρδο, στη μνήμη του οποίου ήταν αφιερωμένο το 33ο Συνέδριο ΠΣΑΤ-ΕΑΚ, είπε συγκινημένος: «Αφιερώνουμε αυτό το Συνέδριο στη μνήμη του Πέτρου Λινάρδου, ενός ανθρώπου πολύ μεγάλου, στην αθλητική δημοσιογραφία και στα γράμματα, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από οκτώ μήνες».  

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ανάμεσα σε άλλα κατά τον χαιρετισμό του: «Το Συνέδριο αυτό, πέρα από τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, τεχνογνωσίας και προβληματισμών για τα επίκαιρα ζητήματα του επαγγέλματός σας και του λειτουργήματος που πρέπει να επιτελείτε, ενημερώνοντας έγκυρα και αμερόληπτα την κοινή γνώμη, έχει πολυποίκιλη, άκρως ενδιαφέρουσα και απολύτως επίκαιρη θεματολογία. Όμως, επιτρέψτε μου να σταθώ ιδιαίτερα στη ζωτική, για την τοπική και εθνική ανάπτυξη, ενότητα του Αθλητικού Τουρισμού, επ’ ευκαιρίας της διεξαγωγής και των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» σε 9 μήνες εδώ στο Ηράκλειο. Στο Karteros Beach Sports Center, τις πρώτες Εθνικές Παράκτιες Αθλητικές Εγκαταστάσεις που δημιουργήσαμε σε ελάχιστο χρόνο -κι είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη -όπως επισημαίνουν οι ξένοι ειδικοί που τις έχουν ήδη επισκεφθεί- και που θα έχετε αύριο την ευκαιρία να τις γνωρίσετε από κοντά». 

Ο αναπληρωτής ταμίας του ΠΣΑΤ και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Αντώνης Παπουτσάκης, ο οποίος ήταν η «ψυχή» στο οργανωτικό κομμάτι αυτού του Συνεδρίου ανέφερε κατά την τελετή έναρξης: «Η Κρήτη δεν θέλει νοικοκυραίους, θέλει κουζουλούς. Αυτοί οι κουζουλοί την κάνουν αθάνατη, είχε πει ο Καζαντζάκης. Κι εμείς σήμερα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, έχοντας λίγη κουζουλάδα αλλά την μεγάλη στήριξη και συμπαράσταση υπουργείων Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, αναβιώνουμε το ιστορικό και επιτυχημένο θεσμό του συνεδρίου αθλητικών συντακτών Ελλάδας – Κύπρου. Το δικό μας συνέδριο».

Χαιρετισμό απηύθυναν κατά την τελετή έναρξης επίσης ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κώστας Βαρδαβάς, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Γιώργος Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελάκης, το μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Κάλλη Χατζηϊωσήφ, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΑΚ Παναγιώτης Φελλούκας, ο πρόεδρος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Μιχάλης Βλατάκης, ο αντιπρόεδρος ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ και Έφορος της ΠΟΕΣΥ Κώστας Βασιλάκης και ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρας.

Ο ΠΣΑΤ βράβευσε τον Κύπριο Ολυμπιονίκη Σταύρο Τζιωρτζή, ο οποίος είχε τερματίσει στην 6η θέση στον τελικό των 400μ. μετ΄ εμποδίων με τα χρώματα της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972. Εν συνεχεία, τιμητική πλακέτα απένειμε ο ΠΣΑΤ στον γιο του αείμνηστου ιστορικού προέδρου του Συνδέσμου, Πέτρου Λινάρδου, Νίκο, ο οποίος είναι προπονητής μπάσκετ και ήταν μέλος της «χρυσής» εθνικής του Ευρωμπάσκετ του 87.

ΠΣΑΤ και ΕΑΚ βράβευσαν για τη βοήθειά τους στην αναβίωση του Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδα – Κύπρου τον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, τον αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργο Πιτσούλη, τον αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Κώστα Βαρδαβά.

Εν συνεχεία, ο ΠΣΑΤ βράβευσε τον επίτιμο πρόεδρό του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη, τον τέως πρόεδρο της ΕΑΚ Ζαχαρία Κυριακού, τον επίτιμο πρόεδρο της ΕΑΚ Παναγιώτη Φελλούκα, τον δημοσιογράφο Σώτο Παιδάκη και τον δημοσιογράφο Κώστα Βεζυράκη.

Στο  πρόγραμμα των εργασιών της πρώτης ημέρας του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, στη θεματική ενότητα «Σχολικός Αθλητισμός» εισηγητές ήταν ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Σχολικός Αθλητισμός στην Ελλάδα» Γιάννης Δημόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Κάλλη Χατζηϊωσήφ, ο διευθυντής της εφημερίδας Metrosprort Βασίλης Μάστορας και ο Κύπριος ασημένιος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο άλμα εις ύψος Κυριάκος Ιωάννου, ο οποίος είναι ιδρυτής Ακαδημίας Στίβου Almathletics. Συντονίστρια ήταν η γενική γραμματέας του ΠΣΑΤ, Ασπασία Βελονάκη.

Ακολούθησε η θεματική «Ο ρόλος των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του αθλητισμού σε Ελλάδα και Κύπρο», με ομιλητές τον επίτιμο πρόεδρο του ΠΣΑΤ Παύλο Γερακάρη, τον γενικό γραμματέα της ΕΑΚ Μικαέλο Παπαδάκη και τον σύμβουλο του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Δημήτρη Κανελλάκη. Συντονιστής ήταν το μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Μάνος Χρυσός.

Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες στις εργασίες του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας Κύπρου παρακολούθησαν τη θεματική «Αθλητικός Τουρισμός – 3οι Μεσογειακοί Αγώνες», με εισηγητές τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρειας Κρήτης. Δρ. Κυριάκο Κώτσογλου, την πρόεδρο του Spetses Mini Marathon Μαρίνα Κουταρέλλη, τον αντιδήμαρχο Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Δήμου Ηρακλείου, Κώστα Βαρδαβά, τον πρόεδρο του “ Menalon Trail” Ιωάννη Λαγό, το μέλος του Δ.Σ. του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) Μιχάλη Ιωάννου, τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Cycling Greece Γιώργο Λεβεντάκη, το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής «Ημιμαραθώνιος Κρήτης» Κυριάκο Καραγιώργη, τον υπεύθυνο του διεθνή αγώνα ορειβατικού σκι “ Pierra Creta” Νικηφόρο Στειακάκη και τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023», Νίκο Νταμπακάκη. Συντονιστής ήταν ο Ά αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, Βαγγέλης Ιωάννου.

Η πολυεπίπεδη συμβολή των προσφύγων της Μικράς Ασίας στην ανάπτυξη του αθλητισμού της Ελλάδας και ειδικότερα της Κύπρου και της Κρήτης απασχόλησε τους συμμετέχοντες στο 33ο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, κατά τη 2η ημέρα των εργασιών. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος και προϊστάμενος Τμήματος Αθλητικής Ενημέρωσης της ΕΡΤ3, Γιώργος Τραπεζανίδης.

Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας Πανεπιστήμιου Κρήτης, Γιάννης Ζαϊμάκης, ως πρώτος εισηγητής, ανέπτυξε το θέμα: «Η συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κρήτη (1923-1950)». Αφού πρώτα εξήγησε πως η μουσική και ο αθλητισμός ήταν οι δύο χώροι στους οποίους έχουμε σημαντική παρουσία των Μικρασιατών, τόνισε πως η ενασχόλησή τους με τα προαναφερθέντα στον ελεύθερο χρόνο τους βοήθησε να τους ανακουφίσουν από τα προβλήματα και από τις συσσωρευμένες ανάγκες τους. Παράλληλα, ο αθλητισμός υπήρξε «όχημα» για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία. Ο Γιάννης Ζαϊμάκης έκανε αναφορά στα προσφυγικά σωματεία που ίδρυσαν με την άφιξή τους στην Κρήτη και εν γένει στην Ελλάδα, καθώς και στους Μικρασιάτες παράγοντες και αθλητές που συνέβαλαν στον ελληνικό αθλητισμό, συνδυάζοντας την παρουσίασή του με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ο Δημήτρης Δάλλας (πρόεδρος του Πανιωνίου από το 1914), η Δέσποινα Σκαλοχωρίτου και ο Ναπολέων Σουκατζίδης ανάμεσα σε άλλους έβαλαν τις βάσεις του προσφυγικού αθλητισμού ως παράγοντες. Ειδική αναφορά έκανε στον Κωνσταντινοπολίτη ποδοσφαιριστή και «δάσκαλο» ποδοσφαίρου στην Ιωνία Χανίων Χαρίλαο Κυριαζή, τον ποδηλάτη και ποδοσφαιριστή Λέανδρο Καρούσο, ο οποίος ήταν από τους ιδρυτές του ΟΦΗ μαζί με τον αδελφό του, τον πρώτο Κρητικό ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε εθνική ομάδα Δημήτρη Βάβουλα και τον Τάσο Μεσθεναίο.

Ο θεσμός του Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου εξάλλου ξεκίνησε επί προεδρίας του Πέτρου Λινάρδου. Ο γιος του, Νίκος Λινάρδος, προπονητής μπάσκετ και μέλος της «χρυσής» εθνικής του Ευρωμπάσκετ του 87, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος ως εισηγητής στο Ηράκλειο, θυμήθηκε τη λαχτάρα του πατέρα του τότε, το 1982, μεταφέροντας τα ακριβή λόγια του Πέτρου Λινάρδου: «για ένα κοινό συνέδριο με τους εκλεκτούς Έλληνες και Κυπρίους αθλητικούς γραφιάδες». Ο Νίκος Λινάρδος ανέτρεξε στη φράση «αδελφούς Κυπρίους» που χρησιμοποιούσε ο πατέρας του όταν αναφερόταν σε Κύπριους αθλητικούς δημοσιογράφους. Εν συνεχεία, ο Νίκος Λινάρδος χρησιμοποίησε κείμενα αυτούσια του πατέρα του που δημοσίευσε κατά καιρούς για τον Μικρασιατικό αθλητισμό κατά την εισήγησή του με θέμα «Η αθλητική πρωτοπορία του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και η πολυσήμαντη προσφορά της Ιωνίας στο γένος των Ελλήνων» στο 33ο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου. Ο Νίκος Λινάρδος αποκάλυψε δε πως του έχει ανατεθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου του πατέρα του, Πέτρου Λινάρδου, με τον καθηγητή κύριο Αλμπανίδη και το πανεπιστήμιο Κομοτηνής.

Ο Ρεθυμνιώτης αθλητικός δημοσιογράφος, Βασίλης Σκουντής, παρουσίασε σημαντικά στοιχεία για την προσφορά του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας στον αθλητισμό της Ελλάδας και της Κύπρου. «Ο ελληνισμός της Ιωνίας ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένος. Είχαν αναπτύξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη μουσική, τις τέχνες και τον αθλητισμό, ώστε όταν ήρθαν εδώ ξεριζωμένοι, χωρίς σπίτια, χωρίς περιουσίες, κυνηγημένοι, διωγμένοι, σκοτωμένοι, λεηλατημένοι κουβάλησαν εδώ και μας ενεχείρισαν πραγματικά μια πολύ σημαντική κληρονομιά και όχι μόνο την αθλητική,» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Βασίλης Σκουντής και τόνισε πως ο αθλητισμός βοήθησε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), Μικαέλο Παπαδάκης, στην εμπεριστατωμένη εισήγησή του, αναφέρθηκε στη συμβολή του μικρασιατικού αθλητισμού στην ανάπτυξη του κυπριακού αθλητισμού, με αναφορές σε διαπρεπείς Κύπριους αθλητές που ακόμη και σήμερα κατάγονται από οικογένειες με μικρασιατικές ρίζες.

Ο Κύπριος αθλητικός δημοσιογράφος και επίτιμος πρόεδρος της ΕΑΚ χάρισε εν συνεχεία το βιβλίο του «Γιαλούσα 1974 – Εγκλωβισμένος Τίτλος Τιμής» στον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, στον καθηγητή Κοινωνιολογίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας Πανεπιστήμιου Κρήτης Γιάννη Ζαϊμάκη, στον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζανίδη και στον Νίκο Λινάρδο.

Ακολούθησε η ανάπτυξη της τελευταίας θεματικής του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας – Κύπρου, με τίτλο «Τα άτομα με αναπηρία στον αθλητισμό και στα ΜΜΕ». Εισηγητής ήταν ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ συντονιστής ήταν ο σύμβουλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, Μάνος Χρυσός.

Μετά το τέλος των εργασιών του 33ου Συνεδρίου Αθλητικών Συντακτών Ελλάδας-Κύπρου, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις Εθνικές Παράκτιες Εγκαταστάσεις στον Καρτερό, όπου θα διεξαχθούν οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης ξενάγησε τους Έλληνες και τους Κύπριους αθλητικούς δημοσιογράφους στις αθλητικές εγκαταστάσεις, δίνοντας λεπτομέρειες για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο με αποτέλεσμα την μεταμόρφωση προς το καλύτερο της μοναδικής παραλίας του Δήμου Ηρακλείου.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ