Φρένο σε εκατοντάδες έργα στην Κρήτη από την 1η Νοεμβρίου καθώς το εργατοτεχνικό προσωπικό έχει ζητήσει άδεια για τις ανάγκες της ελαιοσυγκομιδής.
Την ίδια στιγμή είναι τεράστιες οι ελλείψεις εξειδικευμένων τεχνητών σε ολόκληρο το νησί καθώς υπολογίζονται στις 3.500 οι κενές θέσεις που έχουν καταγραφεί, για τις οποίες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών ζητά να καλυφθούν μέσα από διακρατικές συμφωνίες που θα ανοίξουν το δρόμο για να έρθει προσωπικό από άλλες χώρες.
Όπως προκύπτει εκατοντάδες έργα σε όλο το νησί υπολειτουργούν αφού η ελαιοσυγκομιδή έχει απορροφήσει την πλειοψηφία του εργατοτεχνικού προσωπικού που ζητά άδεια από 15 μέρες έως και ένα μήνα για να μαζέψει τις ελιές του. «Αυτή τη στιγμή απουσιάζει το μισό προσωπικό των εργοληπτικών εταιριών” τονίζει το στέλεχος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο οποίος εξηγεί ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι κυρίαρχο σε όλη την Κρήτη αφού οι καλές τιμές του λαδιού έχουν κινητοποιήσει τους πάντες στη διαδικασία της ελαιοκομιδής».
Ο ίδιος τονίζει ότι την ίδια στιγμή είναι τεράστια η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά στην Κρήτη οι κενές θέσεις εκτιμάται ότι φτάνουν τις 3.500. Μάλιστα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών έχει ζητήσει να καλυφθούν οι ανάγκες αυτές μέσα από διακρατικές συμφωνίες που θα ανοίξουν το δρόμο για να έρθει προσωπικό από άλλες χώρες. Με βάση τα επίσημα έγγραφα του συνδέσμου στην Κρήτη υπάρχει τεράστια έλλειψη σε σιδεράδες, σε τεχνίτες διαχείρισης του μπετόν και τοποθέτησης του σιδερένιου οπλισμού, σε καλουπατζήδες και επιστρωτές σκυροδέματος.
Οι ελλείψεις έχουν αποτιμηθεί ότι φτάνουν τις 2000 στο Ηράκλειο, τις 560 στο Λασίθι, τις 430 στο Ρέθυμνο και τις 270 στα Χανιά. Σύμφωνα με τον κ. Αθουσάκη εκτός από τα παραπάνω καταγράφεται μια ακόμα σοβαρή έλλειψη που αφορά στους χειριστές μηχανημάτων που σε ολόκληρο το νησί εκτιμάται ότι οι ανάγκες που υπάρχουν υπολογίζεται στα 400 άτομα.
Ο ίδιος εξηγεί ότι οι μεγάλες απώλειες του εργατοτεχνικού προσωπικού έχουν σαν αφετηρία την περίοδο της οικονομικής κρίσης καθώς τότε ξεκίνησε η διαδικασία μετακίνησης σε άλλες χώρες όπως την Αγγλία τη Γερμανία τον Καναδά.
Οι απώλειες αυτές συνεχίστηκαν και δεν αναπληρώθηκαν με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να μεγαλώνουν και σήμερα να υπάρχουν τεράστιες ανάγκες στην εξεύρεση εργατοτεχνικού προσωπικού.