ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Κρυφός… μποναμάς για 222.000 δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Κρυφός… μποναμάς ήλθε (ή, για ορισμένες περιπτώσεις, έρχεται) πριν τον νέο χρόνο για 222.000 συνταξιούχους, καθώς με τις συντάξεις Ιανουαρίου καταβλήθηκε από τον ΕΦΚΑ η 4η ετήσια δόση των αυξήσεων σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης βάσει των προβλέψεων του νόμου Βρούτση. Ειδικά για 10.000 έως 15.000 συνταξιούχους ο “κρυφός μποναμάς” θα είναι αισθητά μεγαλύτερος, καθώς τους οφείλονται και προβλέπεται να λάβουν αναδρομικά 35 μηνών, επειδή δεν είχε ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους.

Ο ΕΦΚΑ “τρέχει” για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις πληρωμές του επόμενου διμήνου, οι οποίες θα είναι πολλές και μεγάλες, τόσο σε κόστος όσο και σε πλήθος δικαιούχων. Πέρα όμως από τις γνωστές ενισχύσεις που θα κατευθυνθούν στους συνταξιούχους – επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, αυξήσεις 7,8% τον Ιανουάριο – υπάρχουν κι άλλες αυξήσεις που έρχονται σε πιο στοχευμένο κοινό και αφορούν συγκεκριμένες ομάδες.

Η “κρυφή” αύξηση

Διακόσιοι είκοσι δύο παλαιοί συνταξιούχοι, που ήταν δηλαδή ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2026 (πριν τον νόμο Κατρούγκαλου), είδαν με τις συντάξεις Ιανουαρίου που πιστώθηκαν από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου την πρώτη αύξηση στη σύνταξή τους για το 2023. Πρόκειται για την 4η από τις 5 ετήσιες δόσεις της αύξησης που δικαιούνται στο πλαίσιο του νόμου Βρούτση. Η 5η και τελευταία δόση της αύξησης θα έρθει το 2024.

Η αύξηση αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης που ισχύουν από τον Φεβρουάριο του 2020.

Οι ίδιοι συνταξιούχοι θα λάβουν τέλη Ιανουαρίου με τις συντάξεις Φεβρουαρίου τις αυξήσεις 7,8% που δικαιούνται βάσει της γενικής αύξησης των συντάξεων από 1/1/2023 συν τα αναδρομικά του Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης πριν τον Μάιο του 2016, με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει κύρια σύνταξη 514 ευρώ τον μήνα. Πριν τα Χριστούγεννα θα λάβει μια πρώτη αύξηση 2,83% λόγω της 4ης ετήσιας αύξησης που προβλέπεται στον N. Βρούτση με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή επιπλέον 14,5 ευρώ τον μήνα. Συνεπώς η σύνταξή του θα ανέλθει στα 528,5 ευρώ τον μήνα από τον Ιανουάριο – δηλαδή από την πληρωμή πριν τα Χριστούγεννα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, θα λάβει για πρώτη φορά και τη γενική αύξηση των συντάξεων, κοντά στο 7,8%, δηλαδή 40 ευρώ (514×7,8%). Την αύξηση αυτή τη δικαιούται κανονικά από τη σύνταξη Ιανουαρίου (που πληρώνεται τον Δεκέμβριο). Επειδή όμως δε θα την έχει λάβει από τον Ιανουάριο, θα τη λάβει αναδρομικά με τη σύνταξη Φεβρουαρίου (πληρωμή τέλος Ιανουαρίου). Δηλαδή, με άλλα λόγια, στα τέλη Φεβρουαρίου θα λάβει τριπλή αύξηση: Αυτή που δικαιούται από τον νόμο Βρούτση και διπλή αύξηση για το 2023 (Ιανουάριο + Φεβρουάριο). Η σύνταξή του θα φτάσει στα 608,5 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, με τη σύνταξη Μαρτίου, η σύνταξή του θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, όπως δηλαδή θα πληρώνεται από τον Φεβρουάριο και στο εξής μέχρι το 2024: 568,5 ευρώ.

Μποναμάς 500 ευρώ

Εντωμεταξύ, 10.000-15.000 συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους (δύσκολες περιπτώσεις κ.λπ.) είναι πολύ πιθανό να δουν στα τέλη Δεκέμβρη, με τις συντάξεις Ιανουαρίου, μια σημαντική αύξηση των συντάξεών τους.

Πρόκειται για τις ειδικές εκείνες περιπτώσεις που έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αναδρομική αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Βρούτση, αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη τίποτε διότι δεν είχε ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 100.000 είναι οι συνταξιούχοι για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός και εκτιμάται πως για 50.000 εξ αυτών οι δύσκολες διαδικασίες του επανυπολογισμού είναι δυνατό να ολοκληρωθούν πριν εκπνεύσει το 2022.

Δεν είναι όμως όλοι δικαιούχοι της αύξησης του νόμου Βρούτση.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν πως αύξηση της ανταποδοτικής, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, δικαιούνται περίπου 10.000-15.000 σε αυτή τη φάση και συνολικά 20.000-30.000.

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι συνταξιούχοι της εν λόγω κατηγορίας θα λάβουν “κρυφό μποναμά” της τάξης των 500 ευρώ, καθώς έχουν συγκεντρωθεί οφειλόμενα 35 μηνών (η αύξηση της σύνταξης μετράει από τον Μάρτιο του 2020).

Δυστυχώς η εν λόγω αύξηση δε θα διατηρηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αφορά κυρίως στα αναδρομικά που έχουν μαζευτεί. Ωστόσο η σύνταξη θα έχει μια αύξηση (π.χ. 15 ευρώ) η οποία θα διατηρηθεί διά βίου και θα ενισχυθεί από τη γενική αύξηση του Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος που υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης με 35 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνει κύρια σύνταξη 960 ευρώ τον μήνα. Από τον νόμο Βρούτση, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, δικαιούται αύξηση 15 ευρώ (1,56%) από τον Φεβρουάριο του 2020, την οποία όμως δεν έχει λάβει ακόμη καθώς ανήκει στις δύσκολες περιπτώσεις.

Πριν τα Χριστούγεννα θα λάβει “έκτακτο μποναμά” 525 ευρώ, δηλαδή την αύξηση των 15 ευρώ για τους 35 οφειλόμενους μήνες.

Συνεπώς πριν τα Χριστούγεννα θα λάβει σύνταξη + αναδρομικά 1.485 ευρώ συνολικά.

Στα τέλη Ιανουαρίου, με τη σύνταξη Φεβρουαρίου, θα λάβει για πρώτη φορά και τη γενική αύξηση των συντάξεων, κοντά στο 7,8%, δηλαδή 74,88 ευρώ (960×7,8%). Την αύξηση αυτή τη δικαιούται κανονικά από τη σύνταξη Ιανουαρίου (που πληρώνεται τον Δεκέμβριο). Επειδή όμως δε θα την έχει λάβει από τον Ιανουάριο, θα τη λάβει αναδρομικά με τη σύνταξη Φεβρουαρίου (πληρωμή τέλος Ιανουαρίου). Δηλαδή, με άλλα λόγια, στα τέλη Φεβρουαρίου θα λάβει τριπλή αύξηση: Αυτή που δικαιούται από τον νόμο Βρούτση και διπλή αύξηση για το 2023 (Ιανουάριο + Φεβρουάριο). Η σύνταξή του θα φτάσει στα 1.124,76 ευρώ.

Τον Φεβρουάριο, με τη σύνταξη Μαρτίου, η σύνταξή του θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα, όπως δηλαδή θα πληρώνεται από τον Φεβρουάριο και στο εξής μέχρι το 2024: 1.050 ευρώ (960+74,88+15).

Οι δικαιούχοι της αύξησης

Δικαιούχοι της συγκεκριμένης αύξησης είναι συνταξιούχοι που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016,
  • Αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, κυρίως με 35-40 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αναπροσαρμογή ανταποδοτικής βάσει του νόμου Βρούτση.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ