«Σωστά τα νέα μέτρα, αλλά είναι ήδη πολύ αργά», λένε οι φαρμακοποιοί της Κρήτης. Ο λόγος για τη δέσμη των 10 νέων μέτρων που αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, ώστε να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να πηγαίνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο χωρίς να είναι σίγουροι εάν στο τέλος θα βρουν τα φάρμακά τους.
Οι φαρμακοποιοί της Κρήτης, αν και δηλώνουν πως τα νέα μέτρα βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις τονίζουν πως η λήψη τους καθυστέρησε σημαντικά, αφού οι ελλείψεις στην αγορά έχουν πλέον “χτυπήσει κόκκινο”!
“Φρένο” στο χάος που επικρατεί πανελλαδικά ως προς τις τραγικές ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται σε δεκάδες σκευάσματα για μικρούς και μεγάλους ασθενείς επιχειρεί να βάλει τώρα το υπουργείο Υγείας, το οποίο προχωρά στη λήψη μιας δέσμης δέκα μέτρων, αρχής γενομένης από τη συνέχιση των ελέγχων στις φαρμακαποθήκες για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων. Την ίδια ώρα και ενώ η κατάσταση και στην Κρήτη έχει φτάσει στο απροχώρητο, οι φαρμακοποιοί του νησιού, αν και βλέπουν με θετική ματιά τα μέτρα, εντούτοις δηλώνουν πως αυτά άργησαν τουλάχιστον ένα χρόνο.
«Φαίνονται να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και αργά. Πολύ αργά τώρα από τότε που αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Και δεν είναι μόνο ένας χρόνος. Απλά τον τελευταίο χρόνο κλιμακώθηκε με αφορμή και την παγκόσμια κρίση που υπάρχει και δημιούργησε περαιτέρω προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Ευρυδίκη Ψυχαράκη.
Από την πλευρά του, πολύ χαρακτηριστική δήλωση έκανε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Αριστοτέλης Σκουντάκης: «Είναι όλα πολύ σωστά μέτρα, αλλά εντελώς λάθος στιγμή. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει κάποιους μήνες πιο πίσω»…
Φόβοι για ανατιμήσεις
Κι ενώ ο “Γολγοθάς” των ασθενών δείχνει να μην έχει τέλος, ανάμεσα στα μέτρα που προτείνει το υπουργείο Υγείας είναι και ο εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα που είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν αποκλείεται οι τιμές σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων να πάρουν την ανηφόρα.
Σύμφωνα με την Ευρυδίκη Ψυχαράκη, «αυτό σημαίνει ότι ένα φάρμακο που στην Ελλάδα κοστίζει 2 ευρώ, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να κοστίζει 12 ευρώ, 15 ευρώ, ενώ έχουμε τιμές αναφοράς και με 27 ευρώ. Άρα μια πολυεθνική πού προτιμάει να πουλήσει το φάρμακό της; Έτσι νομίζω μπορεί να το καταλάβει πολύ καλά ο κόσμος»…
Εξάλλου, ο Αριστοτέλης Σκουντάκης εξηγεί: «Ένα φάρμακο το οποίο κοστίζει 2 ευρώ, άμα πάει στα 2,20 ή στα 2,30 ευρώ δε θα επιβαρύνει ούτε την τσέπη του ασθενούς, ούτε το ασφαλιστικό ταμείο σε τέτοιο σημείο που να δημιουργήσει προβλήματα. Όμως θα συνεχίσει το φάρμακο με μια τέτοια αύξηση να υπάρχει στην ελληνική αγορά».
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση
Εξίσου δυσβάσταχτο όμως οικονομικά για την τσέπη των πολιτών είναι και το μέτρο που αφορά στην αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο ασθενής θα πληρώνει έξτρα τον γιατρό του για τη συνταγογράφηση ακόμα και ενός απλού φαρμακευτικού σκευάσματος που μέχρι σήμερα το έπαιρνε από το φαρμακείο χωρίς συνταγή. Και όλα αυτά χωρίς επίσης να γνωρίζει εάν τελικά θα βρει το φάρμακό του στην αγορά.
Πάντως, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών βάζουν εδώ το ζήτημα του κόστους της συνταγογράφησης από τη μια, αλλά και το αν θα το βρει το φάρμακο αυτό στην αγορά, έτσι κι αλλιώς, ο ασθενής.
Η δέσμη μέτρων
Υπενθυμίζεται πως τα δέκα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είναι τα εξής:
- Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δε συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
- Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
- Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
- Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι, αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
- Επέκταση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις.
- Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
- Ύπαρξη συνεχούς συνεργασία με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
- Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
- Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
- Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενόσημων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Επιστολή Πλεύρη στην Κομισιόν
Στο μεταξύ, επιστολή στην επίτροπο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζητώντας την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις φαρμάκων.
Ο κ. Πλεύρης ζητά να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη-μέλη και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Υγείας, το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εσωτερικές διαδικασίες και είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές στο σύνολο της Ε.Ε.
Αναλυτικά η επιστολή του Θάνου Πλεύρη:
«Αξιότιμη κυρία επίτροπε,
Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την Ε.Ε. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή, απότοκο της πανδημίας COVID-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες. Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα κράτη-μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες, ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εντέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην Ε.Ε.
Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση σάς θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μια κεντρική πολιτική από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα κράτη-μέλη».
Πηγή: neakriti.gr