Οι περισσότεροι αυτές τις γιορτινές μέρες με αποκορύφωμα τα Θεοφάνεια, υποκύψαμε και θα υποκύψουμε σε γευστικούς πειρασμούς αλλά και σε ένα ποτηράκι παραπάνω. Διασκέδαση η οποία, ας είμαστε ειλικρινείς, την επόμενη ημέρα συνοδεύεται πολλές φορές με πονοκέφαλο.
Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σε πιάνει πονοκέφαλος όταν έχεις μια free μέρα για να ξεκουραστείς εν μέσω άδειας, καθώς μπορεί να πέσει πολύ η διάθεσή σου, να νιώθεις άρρωστη και τελικά να μην θέλεις τίποτα περισσότερο από το να είσαι κουλουριασμένη στο κρεβάτι.
Εκτός από την επιλογή του παυσίπονου για να αντιμετωπίσουμε την επόμενη ημέρα τον ενοχλητικό πονοκέφαλο, είτε πρόκειται για ιβουπροφαίνη είτε παρακεταμόλη, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρέπει επίσης να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε όταν πονάμε, διαφορετικά θα μπορούσαμε άθελά μας να κάνουμε την κατάστασή μας χειρότερη.
Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο Chemist Click, μίλησε στο The Mirror για τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης του πονοκεφάλου τονίζοντας επίσης τι θα πρέπει να αποφύγουμε.
Σε πρώτη φάση, ο ειδικός επισημαίνει τη σημασία του να γνωρίζουμε τι είδους πονοκέφαλο αντιμετωπίζουμε – για παράδειγμα, πονοκέφαλο μυϊκής έντασης, πονοκέφαλο αφυδάτωσης, που προκαλείται από στέρηση ύπνου ή ημικρανία.
Μόλις αντιληφθούμε τι είδους πονοκέφαλο αντιμετωπίζουμε, ο ειδικός λέει ότι θα είναι «πιο εύκολο να επιλέξετε την καλύτερη αντιμετώπιση και να αποφύγετε καταστάσεις που τον πυροδοτούν».
Ο Abbas είπε χαρακτηριστικά: «Οι ζεστές ή/και κρύες κομπρέσες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση για πονοκεφάλους μυϊκής έντασης. Καλύψτε μια παγοκύστη με ένα πανί ή μια ελαφριά πετσέτα και τοποθετήστε τη στην πηγή του πόνου για όχι περισσότερο από 10 λεπτά τη φορά.
Τα πακέτα θερμότητας είναι συνήθως διαθέσιμα για αγορά στα φαρμακεία ή μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας ρύζι στο φούρνο μικροκυμάτων τυλιγμένο σε μαξιλαροθήκη ή κασκόλ. Εφαρμόστε στο κεφάλι και το λαιμό για ανακούφιση.
Ο πονοκέφαλος αφυδάτωσης συμβαίνει όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο και συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, υπερβολική δίψα και ξηροστομία. Η κατανάλωση νερού σε θερμοκρασία δωματίου, η ανάπαυση και η λήψη αναλγητικών φαρμάκων συνήθως βοηθούν να σταματήσει ο πόνος».
Ο ειδικός προέτρεψε επίσης τα άτομα που αντιμετωπίζουν πονοκεφάλους να αποφεύγουν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που μπορούν να «προκαλέσουν φλεγμονή» λέγοντας: «Τα παλαιωμένα τυριά περιέχουν Τυραμίνη που μπορεί να ενεργοποιήσει τα νευρικά κύτταρα να απελευθερώσουν νορεπινεφρίνη, μια ορμόνη που αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό».
Συνέχισε λέγοντας ότι τα σάκχαρα και τα γλυκαντικά δεν συστήνονται, καθώς μπορούν «να αυξήσουν τόσο τα επίπεδα ινσουλίνης όσο και την ευαισθησία στον πόνο».
Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός τόνισε πως κόντρα σε ο, τι πιστεύουμε, η καφεΐνη και οι ντομάτες μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα οξύτητας του σώματος και να προάγουν τον φλεγμονώδη πόνο.
Άλλες συμβουλές του ειδικού περιλαμβάνουν την αποφυγή του έντονου φωτός από τις οθόνες και το κλείσιμο των παραθύρων και των περσίδων, καθώς και τη μείωση των επιπέδων άγχους και τη λήψη χρόνου για ξεκούραση, καθώς η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.
«Η βελτίωση της ποσότητας και της ποιότητας του ύπνου σας όχι μόνο θα ανακουφίσει τα συμπτώματα ενός ενεργού πονοκεφάλου, αλλά θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη μελλοντικών πονοκεφάλων», είπε ο Abbas προσθέτοντας:
«Επιπλέον, το να κάνετε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τον πονοκέφαλο. Το ζεστό νερό χαλαρώνει τους τεντωμένους μύες και ανοίγει τα ιγμόρεια, μειώνοντας την πίεση».
Και όταν πρόκειται για την παρακεταμόλη έναντι της ιβουπροφαίνης, φαίνεται ότι και οι δύο είναι εξίσου χρήσιμες για την αντιμετώπιση ενός πονοκεφάλου, αλλά η ιβουπροφαίνη θα είναι πιο χρήσιμη εάν έχει κάποιος και άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό.
Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα έχουν σχεδιαστεί για να εξουδετερώνουν τον πονοκέφαλο. Ορισμένα φάρμακα έχουν επίσης παραλλαγές για τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία που μπορούν να στοχεύσουν στα συμπτώματα πιο γρήγορα προσφέροντας άμεση ανακούφιση.
«Τόσο η παρακεταμόλη όσο και η ιβουπροφαίνη λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο για τη θεραπεία του πόνου και είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου. Η κύρια διαφορά είναι ότι η ιβουπροφαίνη είναι ένας τύπος φαρμάκου που ονομάζεται μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες (ΜΣΑΦ), επομένως μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του πυρετού».
Πηγή: The Mirror