Με άγρια κέφια μάς έκανε και το δικό του… “ποδαρικό” στο 2023 ο Εγκέλαδος στο πρώτο αισθητό “ξύπνημά” του στην περιοχή της Κρήτης. Ο σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα, με πολλούς κατοίκους στο ανατολικό τμήμα του νησιού να σηκώνονται στο πόδι. Και πριν κλείσει 24ωρο, το απόγευμα της Τρίτης 10 Ιανουαρίου, στις 8:11 μ.μ. σημειώθηκε ένας ακόμη σεισμός της ίδιας έντασης, στην ίδια περιοχή, 39 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νεάπολης Λασιθίου, με εστιακό βάθος στα 5,5 χλμ.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος “τεσσάρης” τα ξημερώματα της Τρίτης είχε σημειωθεί σε εστιακό βάθος 15,9 χιλιομέτρων. Η νυχτερινή δόνηση, που δεν είχε μεγάλη διάρκεια, ακολουθήθηκε από αρκετές μικρότερες, με πανομοιότυπα με τον ισχυρότερο σεισμό χαρακτηριστικά. Ως αργά χθες Τρίτη, είχε καταγραφεί από τους σεισμογράφους μια δεκάδα τουλάχιστον σεισμικών δονήσεων, η μικρότερη από τις οποίες ήταν μεγέθους 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το ενδιαφέρον στοιχείο που δεν περνάει απαρατήρητο ούτε από την επιστημονική κοινότητα, ούτε βέβαια από τους πολίτες είναι το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή περί τα 35-40 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και τη Νεάπολη παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα από τις 28 Δεκεμβρίου, η οποία συνεχίζεται, με τον πιο ισχυρό ως τα σήμερα σεισμό να έχει ένταση 4,4 ρίχτερ. Τα κακά νέα είναι ότι δεν αποκλείεται, με βάση αυτή τη δραστηριοποίηση της περιοχής, κάποιος μεγαλύτερος σεισμός. Ωστόσο, υπάρχουν και τα καλά νέα που εν προκειμένω είναι πιο σημαντικά. Όπως εξήγησε ο γνωστός σεισμολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, ειδικός σε θέματα τσουνάμι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΜΕΠΑ δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, η περιοχή όπου καταγράφεται αυτή η έντονη διέγερση εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται μέσα στη θάλασσα που λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις ως “ασπίδα” και μακριά από τα αστικά κέντρα. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και ένα ενδεχόμενο μέγεθος πάνω από τον ισχυρότερο ως τα σήμερα σεισμό που έχει καταγραφεί στην περιοχή, τα 4,4 ρίχτερ, δε θα μπορέσει να απειλήσει σοβαρά τις κατοικημένες περιοχές της Κρήτης.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτή η απόσταση ασφαλείας, η “ασπίδα” της θάλασσας, μας έχει σώσει ουκ ολίγες φορές από τα χειρότερα, καθώς οι πιο ισχυροί από τους επικίνδυνους σεισμούς έχουν σημειωθεί μεσοπέλαγα. Η εικόνα μέχρι στιγμής συμπληρώνεται από το γεγονός ότι, με εξαίρεση τα 4,4 ρίχτερ και τα χθεσινά “δίδυμα” 4,1 ρίχτερ, όλοι οι άλλοι σεισμοί στην περιοχή όπου καταγράφεται η διέγερση εδώ και δύο εβδομάδες έχουν μικρό μέγεθος, ενώ το συγκεκριμένο σημείο δεν έχει δώσει αξιοσημείωτους σεισμούς στο παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση, όπως άλλωστε οφείλουν, οι επιστήμονες παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση και την αξιολογούν. Αναφορικά με τα απανωτά σεισμικά γεγονότα στον ελλαδικό χώρο, ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος εκτιμά ότι, καθώς οι εστίες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του ελλαδικού χώρου και τα μεγέθη τους δεν είναι μεγάλα, δε φαίνεται να “περιγράφουν” έναν γεωφυσικό μηχανισμό σεισμικής διέγερσης, όπου η μία εστία θα μπορούσε να επηρεάσει την άλλη.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ένας ακόμη σεισμός, που φυσικά δε σχετίζεται με εκείνον στα βόρεια, σημειώθηκε και στα νότια της Κρήτης χθες το πρωί. Είχε ένταση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια της Άρβης και σε εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα 10,8 χιλιόμετρα. Η συγκεκριμένη δόνηση έγινε αισθητή κυρίως στα νότια του νησιού και πρώτιστα, όπως είναι λογικό στην Άρβη.
Τι “βλέπουν” οι σεισμολόγοι για τα Ρίχτερ στη χώρα
Η σεισμική εικόνα στον ελλαδικό χώρο, όπως αυτή καταγράφεται, μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν σεισμολόγοι στο ethnos.gr. Σε σχετικό δημοσίευμα του portal neakriti.gr επισημαίνεται η άποψη των σεισμολόγων ότι δεν είναι απαραιτήτως κακό να καταγράφονται σεισμοί μέχρι 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, διότι εκτονώνονται οι δυνάμεις που βρίσκονται στο υπέδαφος, χωρίς να προκαλούνται ιδιαίτερες ζημιές στις κατοικημένες περιοχές.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η διέγερση ενός ρήγματος να έχει προκαλέσει το φαινόμενοι του ντόμινο, δηλαδή τη διέγερση και άλλων ρηγμάτων σε άλλες περιοχές του ελλαδικού χώρου και γι’ αυτό έχουμε σχετικά έντονη σεισμική ακολουθία το τελευταίο διάστημα στη χώρα, οι σεισμολόγοι, σύμφωνα με το neakriti.gr, υποστηρίζουν ότι αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει μόνο μεταξύ γειτονικών περιοχών, όπως για παράδειγμα στην Εύβοια.
Φυσιολογικό φαινόμενο
Ως απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τον ελλαδικό χώρο χαρακτηρίζει τη σεισμική ακολουθία του τελευταίου διαστήματος, με την καταγραφή σχετικά μικρών σεισμών, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος. Κατά τον ίδιο, η σεισμική ακολουθία βόρεια της Κρήτης έχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές, προς τα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ οι σεισμοί στην Εύβοια είναι ενδεχόμενο να έχουν μία μικρή σχέση μεταξύ τους.
«Υπάρχουν χρονιές που θεωρούνται ως κακές σεισμικά. Για παράδειγμα το 1995, που είχαμε μεγάλους σεισμούς σε Αρναία, Κοζάνη και Αίγιο. Επίσης, είχαμε μεγάλο σεισμό στη Σάμο το 2020 και το 2021 σε Τύρναβο και Αρκαλοχώρι Κρήτης. Κανένας από αυτούς τους σεισμούς δεν προκάλεσε κάποια αλλαγή στον ελλαδικό χώρο. Κατά συνέπεια σεισμοί θα υπάρχουν και μπορεί να ξεκινήσουν κάπου αλλού. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό για τον ελλαδικό χώρο», λέει ο κ. Παπαζάχος.
Ευθύμιος Λέκκας
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι «οι σεισμοί που καταγράφηκαν σε Εύβοια, Λέσβο, Κρήτη και Μεθώνη είναι σχετικά μικροί. Επίσης, η κάθε περιοχή βρίσκεται σε διαφορετική σεισμοτεκτονική πλάκα και άρα οι σεισμοί που καταγράφηκαν δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Είναι θετικό ότι εκτονώνονται οι δυνάμεις που βρίσκονται στο υπέδαφος και άρα δεν είναι απαραιτήτως κακό να υπάρχει σεισμική ακολουθία έως 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα, ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν θα συνεχιστούν οι σχετικά συχνοί σεισμοί του τελευταίου διαστήματος.
Πηγή: neakriti.gr