ΚΡΗΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρήτη: «Τσεκούρι» εδρών στο νησί – Μικρότερα τα Δημοτικά Συμβούλια, δυσκολότερη η «μάχη» στις εκλογές του 2023

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, λιγότερες όμως οι εκλόγιμες θέσεις και άρα πιο δύσκολη η μάχη εκλογής! Χαρτιά, μολύβια και κομπιουτεράκια καλούνται να βγάλουν από τα συρτάρια νυν και επίδοξοι αιρετοί εδώ στο νησί μας, με την προσπάθεια εκλογής στην αυτοδιοικητική κάλπη του ερχόμενου Οκτωβρίου να αποδεικνύεται μια πιο δύσκολη εξίσωση, καθώς ο συνδυασμός του νέου εκλογικού νόμου που θέσπισε η κυβέρνηση και των αποτελεσμάτων της τελευταίας πληθυσμιακής απογραφής του 2021 φέρνει “τσεκούρι” στα Δημοτικά Συμβούλια και στην Κρήτη!

Πλην μιας και μοναδικής εξαίρεσης, αυτής του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, που τη νέα δημοτική θητεία “μεγαλώνει” κατά 2 έδρες, και δύο περιπτώσεων (Σφακίων και Γαύδου) όπου δεν προκύπτει μεταβολή, σε όλα τα υπόλοιπα Δημοτικά Συμβούλια εδώ στην Κρήτη θα έχουμε συρρίκνωση…

Χαρακτηριστική περίπτωση συρρίκνωσης αποτελεί ο Δήμος Ηρακλείου, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, από 49μελές που είναι σήμερα, γίνεται πλέον 43μελές. Ομοίως, 43μελές αντί για 49μελές, που είναι σήμερα, γίνεται και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, το οποίο μάλιστα βάσει των νέων δεδομένων θα μειωνόταν κανονικά ακόμα περισσότερο, πέφτοντας δηλαδή στους 39 συμβούλους, αλλά η τελική μείωση εδρών διασώζεται κάπως χάρη στην ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου Δήμου να έχει 7 δημοτικές ενότητες.

Στους μεγάλους χαμένους κατατάσσονται επίσης οι Δήμοι Βιάννου και Καντάνου-Σελίνου, που χάνουν από 6 δημοτικούς συμβούλους, ενώ σε ένα μεγάλο αριθμό Δημοτικών Συμβουλίων εδώ στο νησί μας έχουμε μείωση κατά 2 έδρες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η συρρίκνωση των Δημοτικών Συμβουλίων, πέρα από το ότι βάζει πιο δύσκολα τόσο στις δημοτικές παρατάξεις όσο και προσωπικά στους υποψηφίους, συνεπάγεται και μειωμένη εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και των επιμέρους δημοτικών ενοτήτων.

Η μείωση της εκπροσώπησης αποβαίνει βεβαίως σε βάρος κυρίως της αντιπολίτευσης καθώς, πέραν του ότι τα Δημοτικά Συμβούλια θα έχουν λιγότερα πλέον μέλη, με το νέο εκλογικό σύστημα καταργείται η απλή αναλογική κατανομή εδρών και δίνεται υποχρεωτική πλειοψηφία 3/5 των συνολικών εδρών στους επιτυχόντες συνδυασμούς.

Δεδομένων των σημαντικών αλλαγών στα μεγέθη των Δημοτικών Συμβουλίων που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα και η τελευταία πληθυσμιακή απογραφή του 2021, η “Ν.Κ.” παρουσιάζει σήμερα την αναλυτική εικόνα για το πώς διαμορφώνονται σε επίπεδο εδρών και μεγεθών τα Δημοτικά Συμβούλια σε όλη την Κρήτη, με την επιφύλαξη βεβαίως του ότι τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. όσον αφορά στον μόνιμο πληθυσμό είναι τα προσωρινά.

Κι εδώ πρέπει να εξηγήσουμε το εξής:

Στην απογραφή πληθυσμού γίνονται ουσιαστικά δύο απογραφές. Υπάρχει η απογραφή που μετρά τον μόνιμο πληθυσμό (αυτούς που δηλώνουν ότι μένουν μόνιμα σε μία περιοχή) ενός συγκεκριμένου τόπου και αυτή που μετρά τον νόμιμο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που μένουν εντός της ελληνικής επικράτειας, είναι Έλληνες υπήκοοι και δηλώνουν ότι είναι δημότες μίας περιοχής.

Οι βουλευτικές έδρες καθορίζονται με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής των νόμιμων κατοίκων, ενώ αντιθέτως οι έδρες των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων καθορίζονται με βάση τα αποτελέσματα της απογραφής σε επίπεδο μόνιμων κατοίκων.

Συνεπώς η παρουσίασή μας γίνεται με βάση τα προσωρινά στοιχεία για τους μόνιμους κατοίκους, και άρα επιφυλασσόμαστε για τυχόν διαφοροποιήσεις όταν ανακοινωθούν επισήμως από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα μόνιμα στοιχεία της απογραφής των μόνιμων κατοίκων.

Τα δεδομένα στο νέο εκλογικό σύστημα

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, οι ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 (και 15 Οκτωβρίου ο β’ γύρος, όπου χρειαστεί), ενώ η εγκατάσταση των δημοτικών Αρχών θα γίνει την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου έχει σχέση με τον μόνιμο πληθυσμό του Δήμου, δηλαδή το σύνολο των ατόμων που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στον Δήμο, όπως αυτός εμφανίζεται στους επίσημους πίνακες των αποτελεσμάτων της τελευταίας απογραφής πληθυσμού, που έχουν κυρωθεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με απόφαση του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Ειδικότερα, με βάση το νέο εκλογικό σύστημα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται από:

α) δεκατρία (13) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους,

β) δεκαπέντε (15) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 2.001-5.000 κατοίκους,

γ) δεκαεννέα (19) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 5.001-10.000 κατοίκους,

δ) είκοσι πέντε (25) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 10.001-30.000 κατοίκους,

ε) είκοσι εννέα (29) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 30.001-50.000 κατοίκους,

στ) τριάντα πέντε (35) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 50.001-100.000 κατοίκους,

ζ) τριάντα εννέα (39) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 100.001-150.000 κατοίκους και

η) σαράντα τρία (43) μέλη, σε δήμους με μόνιμο πληθυσμό από 150.001 και άνω κατοίκους.

Σε περίπτωση που δημοτικές ενότητες δήμων με πληθυσμό από 10.001-30.000 κατοίκους, από 30.001-50.000 κατοίκους και από 50.001-150.000 κατοίκους, που έχουν συσταθεί με το πρόγραμμα “Καλλικράτη” (άρθρο 2 του Ν. 3852/2010), υπερβαίνουν τις 6, ο αριθμός των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου τους είναι εκείνος που αντιστοιχεί στην επόμενη πληθυσμιακή κλίμακα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι – Οι έδρες ανά Δημοτικό Συμβούλιο στην Κρήτη

Με βάση τα παραπάνω και τα προσωρινά αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού σε επίπεδο μόνιμων κατοίκων, το σκηνικό ως προς τα νέα Δημοτικά Συμβούλια εδώ στην Κρήτη για τη νέα αυτοδιοικητική θητεία διαμορφώνονται ως εξής:

  • Νομός Χανίων: Ο Δήμος Χανίων με βάση τα νέα δεδομένα θα έπεφτε κανονικά από τις 49 στις 39 έδρες. Θα είχε, δηλαδή, απώλεια 10 δημοτικών συμβούλων. Ωστόσο, επειδή έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει πάνω από 6 δημοτικές ενότητες (εν προκειμένω 7 ενότητες) δεν υπάγεται στην πληθυσμιακή κλίμακα 100.001-150.000, στην οποία ανήκει βάσει πληθυσμού, αλλά ανεβαίνει στη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κλίμακα, στην οποία ανήκει ο Δήμος Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων θα είναι 43μελές, κάτι που σημαίνει ότι περιορίζεται κάπως η μείωση, στους 6 συμβούλους αντί για 10!

Στους Δήμους Πλατανιά, Κισσάμου και Αποκορώνου, τα νέα Δημοτικά Συμβούλια θα είναι 25μελή αντί για 27μελή που είναι σήμερα. Ο Δήμος Καντάνου-Σελίνου χάνει 6 έδρες, με το Δημοτικό Συμβούλιο να αριθμεί πλέον 15 μέλη αντί για 21 που έχει σήμερα.

Στους Δήμους Σφακίων και Γαύδου δε θα έχουμε κάποια μεταβολή, καθώς διατηρούνται οι 13 έδρες, όπως ισχύει δηλαδή και σήμερα.

  • Νομός Ηρακλείου: Στον Δήμο Ηρακλείου, από 49μελές που είναι σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο γίνεται πλέον 43μελές, έχουμε δηλαδή μείον 6 δημοτικούς συμβούλους.

Στους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδας, Γόρτυνας, Αρχανών-Αστερουσίων και Φαιστού από 27μελή τα Δημοτικά Συμβούλια γίνονται 25μελή στη νέα θητεία, μείον δηλαδή 2 συμβούλους.

Ο Δήμος Βιάννου θα έχει πλέον 15μελές Δημοτικό Συμβούλιο αντί για 21μελές που είναι σήμερα.

  • Νομός Λασιθίου: Στον νομό Λασιθίου, οι 3 Δήμοι Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας θα δουν τα Δημοτικά Συμβούλιά τους να μειώνονται κατά 2 έδρες, καθώς θα αριθμούν πλέον 25 μέλη αντί για 27 μέλη που έχουν σήμερα.

Ο Δήμος Οροπεδίου θα έχει 15μελές Δημοτικό Συμβούλιο αντί για 17μελές που είναι σήμερα.

  • Νομός Ρεθύμνου: Στον νομό Ρεθύμνου, ο Δήμος Ρεθύμνου είναι ο μοναδικός κερδισμένος σε όλη την Κρήτη, καθώς πηγαίνει κόντρα στο γενικό ρεύμα της μείωσης και αποκτά 2 παραπάνω δημοτικούς συμβούλους. Συγκεκριμένα, αντί για 33 μέλη που αριθμεί σήμερα, το Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου στη νέα θητεία θα αριθμεί πλέον 35 συμβούλους.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου θα αριθμεί 25 δημοτικούς συμβούλους αντί για 27 που αριθμεί σήμερα.

Στους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου τα Δημοτικά Συμβούλια χάνουν από 2 έδρες αντίστοιχα και από 21μελή γίνονται πλέον 19μελή.

Ο Δήμος Ανωγείων θα έχει 15 δημοτικούς συμβούλους, αντί για 17 που έχει σήμερα.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ