To ΝΒΑ δεν φέρνει πάντοτε την ευτυχία στα Παγκόσμια Κύπελλα. Απόδειξη αυτού, είναι ο τελικός του φετινού Μουντομπάσκετ, ανάμεσα στην Ισπανία των μόλις 4 Nbaers και της Αργεντινής, η οποία δεν έχει απολύτως κανέναν παίκτη από τον μαγικό κόσμο του NBA!
Χαρακτηριστικό είναι πως από τους συνολικά, 48 παίκτες των 4 πρώτων ομάδων του Μουντομπάσκετ 2019 (Ισπανία, Αυστραλία, Αργεντινή, Γαλλία), μόλις 13 αθλητές αγωνίζονται με εμφανίσεις ομάδων της κορυφαίας Λίγκας του πλανήτη!
Μπορούμε επίσης να λάβουμε υπόψιν μας και πως από τους 384 παίκτες που έλαβαν και λαμβάνουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας, 46 είναι εν ενεργεία μέλη της κορυφαίας μπασκετικής Λίγκας του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των 12 που στελεχώνουν την Team USA.
Ακριβώς πίσω από τους Αμερικανούς έρχονται οι Σέρβοι με 5 και οι Γάλλοι εξίσου με 5 NBAers, αλλά τόσο οι Σέρβοι, όσο και οι Αμερικανοί δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των ίδιων, αλλά και εκείνων που τους θεωρούσαν φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού, καθώς πλέον οι πρώτοι αγωνίζονται το Σάββατο (14/9,15:00) με την Τσεχία (του ενός NBAer) για τις θέσεις 5-6, και οι δεύτεροι με την Πολωνία (κανένας παίκτης από το NBA) για τις θέσεις 7-8 (14/9, 11:00).
Έπειτα οι Αυστραλοί -οι οποίοι «έπεσαν» ηρωικά απέναντι στους Ισπανούς στα ημιτελικά- των τεσσάρων παικτών από την κορυφαία Λίγκα, αλλά και οι Γερμανοί των εξίσου τεσσάρων παικτών, δεν κατάφεραν να αποδείξουν αυτό που σκέφτονται και υποστηρίζουν πολλοί, ότι το NBA φέρνει την… ευτυχία και τους τίτλους.
Τέλος, ακόμα και η Ελλάδα, του MVP του NBA κατάφερε να τερματίσει στην απογοητευτική 11η θέση ανάμεσα σε 32 ομάδες. Επαναλαμβάνουμε, η Ελλάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο , του περσινού «Πολυτιμότερου Παίκτη» στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, δεν κατάφερε να προκριθεί ούτε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Το μπάσκετ λοιπόν είναι ένα άθλημα στο οποίο τελικά δεν είναι απαραίτητο ο αθλητής να είναι σταρ του NBA για να μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην διάκριση. Αντίθετα, στο μαγευτικό αυτό, για εμάς τους μπασκετόφιλους, άθλημα, ο παίκτης θα κριθεί από τις ομαδικές του ικανότητες και όχι από τις ατομικές, τις οποίες μπορεί να έχει καλλιεργήσει είτε στον κόσμο της κορυφαίας Λίγκας, είτε παίζοντας στην Ευρώπη και στα ευρωπαϊκά δεδομένα, με τρανό παράδειγμα αυτό της Αργεντινής, του κανενός NBAer και του 39χρονου Λουίς Σκόλα.