Σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία των σχολείων, που εφαρμόζεται από σήμερα και βάζει ως ημερομηνία λήξης για την επανεξέταση των μέτρων τη 13η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση επιμένει στην προαιρετική χρήση της μάσκας, που πάντως σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, παρά τα λιγοστά κρούσματα σε κορωνοϊό, φαίνεται πως αποτελεί καθημερινή συνήθεια τόσο των εκπαιδευτικών όσο και πολλών παιδιών που στις οικογένειές τους έχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η μάσκα παραμένει προαιρετική, παρά τη σπουδαιότητά της, ακόμα και στα λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονται οι μαθητές.
Η νέα ΚΥΑ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, κολέγια, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών. Τα μέτρα ισχύουν από́ τις 6 τα ξημερώματα σήμερα έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας 13 Φεβρουαρίου, οπότε και θα επανεξεταστούν.
Αναλυτικότερα και μεταξύ των άλλων, αναφέρεται: «Η χρήση προστατευτικής μάσκας κατά τη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, εργαστηριακών κέντρων και σχολικών εργαστηρίων, Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ., Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, δομών ΕΕΚ και ΔΒΜ της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών, δημόσιων και ιδιωτικών, είναι προαιρετική για όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα (μαθητές/μαθήτριες, καταρτιζόμενους, εκπαιδευόμενους, μαθητευόμενους, σπουδαστές, υποψηφίους, εκπαιδευτικούς, εκπαιδευτές, επιτηρητές, λοιπό προσωπικό). Η χρήση προστατευτικής μάσκας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων, τους συνοδούς, εκπαιδευτικούς και τους/τις μαθητές/μαθήτριες που επιβαίνουν σε αυτά είναι προαιρετική».
Για τους ανεμβολίαστους
Αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, η ΚΥΑ αναφέρει: «Οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test), με δαπάνη τους, πριν την Τρίτη, έως 48 ώρες πριν από την ημέρα προσέλευσής τους στις εκπαιδευτικές δομές, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης τής υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 50908/7.9.2022 Κοινής Υπουργικής Απόφασης».
Αλλά και στα φροντιστήρια σε ό,τι αφορά τη «διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 50908/7.9.2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών που δεν έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποβάλλονται σε διαγνωστικό εργαστηριακό έλεγχο (rapid test ή PCR) που διενεργείται μία φορά την εβδομάδα με δαπάνη τους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 9 του Κεφαλαίου Γ’ της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 50908/7.9.2022 Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Για το λοιπό προσωπικό των φροντιστηρίων/κέντρων ξένων γλωσσών εφαρμόζεται αντιστοίχως ό,τι ισχύει κάθε φορά στον ιδιωτικό τομέα».
Επίσης, «η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών που πραγματοποιούνται σε δομές εντός των καταστημάτων κράτησης, με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων/ καταρτιζόμενων και των εκπαιδευτών, γίνεται σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ορίζονται στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π. οικ. 50908/7.9.2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση».
Στα ΑΕΙ
Τα ίδια αναφέρονται και για τα ΑΕΙ, όπου η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική σε όλους τους χώρους και για όλα τα πρόσωπα που εισέρχονται σε αυτούς.
«Το τακτικό διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ (μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ), το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, το προσωπικό που ασκεί επικουρικό διδακτικό έργο και οι εισηγητές επιμορφωτικών προγραμμάτων που πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία των ΚΕΔΙΒΙΜ ή άλλων ακαδημαϊκών δομών, που δεν έχει πλήρως εμβολιαστεί ή νοσήσει, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, αντιστοίχως, υποχρεούνται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 μία φορά την εβδομάδα (PCR ή rapid test).
Ο εργαστηριακός έλεγχος πραγματοποιείται με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), ιδία δαπάνη, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο Π.Δ. 84/2001, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτες ιατρούς και διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά εβδομαδιαίως έως και σαράντα 48 ώρες προ της προσέλευσής στους χώρους του ΑΕΙ και ισχύει έως την ημέρα που καθίσταται υποχρεωτική η διενέργεια νέου εργαστηριακού ελέγχου, οπότε και επαναλαμβάνεται περιοδικώς.
Η παρακολούθηση και ο τρόπος ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19, καθώς και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων πραγματοποιείται με την επιμέλεια είτε της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του ΑΕΙ, είτε της αρμόδιας διοικητικής υπηρεσίας του ΕΛΚΕ, αναλόγως προς τον φορέα απασχόλησης του υπόχρεου. Για το διοικητικό και λοιπό προσωπικό εφαρμόζεται ό,τι κάθε φορά ισχύει στον δημόσιο τομέα», όπως αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση.
«Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά»
Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” χθες, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανόλης Μπελαδάκης, δήλωσε τα εξής: «Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλά ως προς τα κρούσματα κυρίως του κορωνοϊού. Τα κρούσματα συνεχίζουν να είναι περισσότερα σε γρίπη και σε άλλες ιώσεις και όχι στον κορωνοϊό. Στο μεταξύ, η χρήση προστατευτικής μάσκας συνεχίζει να γίνεται σαν να είναι υποχρεωτική, τόσο από τους δασκάλους και νηπιαγωγούς όσο και από μαθητές που έχουν στο σπίτι τους μωρό ή άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Όπως έχουμε ξαναπεί, καλό είναι να χρησιμοποιούμε την προστατευτική μάσκα στο σχολείο. Είναι κάτι που μας προστατεύει», σύμφωνα με τον Μανόλη Μπελαδάκη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εικόνα που ο ίδιος έχει μέσα από τις δειγματοληψίες που γίνονται στον χώρο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ηρακλείου, η κατάσταση είναι σταθερή από την ώρα που ξανάνοιξαν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Προφανώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια ανησυχία, αλλά εμείς εδώ παραμένουμε σε μια κατάσταση που δεν προκαλεί ανησυχία. Αυτό που έχουμε είναι οι ιώσεις. Την πρώτη εβδομάδα προς τη δεύτερη είχαμε μεγάλο πρόβλημα με γαστρεντερίτιδα που θέριζε. Δηλαδή τα κρούσματα ήταν τα 2/3 γαστρεντερίτιδα και τα υπόλοιπα κρούσματα όλα τα άλλα. Αλλά την εβδομάδα που πέρασε δεν είχαμε ούτε τη γαστρεντερίτιδα». Βέβαια, καταλήγοντας ο ίδιος, θεωρεί ότι θα ήταν λάθος αν εκπαιδευτικοί και μαθητές εφησύχαζαν. «Ας κάνουμε υπομονή ένα με ενάμιση μήνα ακόμη και πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους μεγάλους κινδύνους», λέει τουλάχιστον ως προς τη γρίπη και τις ιώσεις ο Μανόλης Μπελαδάκης.
Πηγή: neakriti.gr