Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού, Στάθη Τσιτλακίδη, ο οποίος αγνοείται από το πρωί της Δευτέρας, μετά την πτώση του Phantom F-4, στη θαλάσσια περιοχή της Ανδραβίδας.
Οι έρευνες συνεχίστηκαν καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, με ένα C-130 να ρίχνει στρατιωτικές φωτοβολίδες λάμψης φωτίζοντας την περιοχή, επιτρέποντας την αναζήτηση επί 24ώρου βάσεως.
Οι μέχρι στιγμής έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου πιλότου, δυστυχώς δεν έφεραν αποτέλεσμα, αν και οι άνδρες του Λιμενικού «χτένισαν» κυριολεκτικά τις ακτές, από το Κατάκολο έως το Γιαννιτσοχώρι.Από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και για τουλάχιστον άλλες 48 ώρες, όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα, ελπίζοντας να βρεθεί κάποιο σημάδι του σμηναγού. Σύμφωνα με πληροφορίες, δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και του Π.Κ. Κρεστένων, ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή για τον εντοπισμό του πιλότου ή και αντικειμένων του αεροσκάφους στην ακτή.
Αναζήτηση με ελικόπτερα, δύτες και ρομπότ
Οι ερευνητικές δυνάμεις έχουν «απλωθεί» σε όλη την ακτογραμμή για τον εντοπισμό του κυβερνήτη του Phantom F-4. Στην περιοχή επιχειρούν δύο δύτες της Κινητής Ομάδας Συντήρησης Υποβρυχίων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΦΕ) της 206 Πτέρυγας Αεροπορικών Υποδομών και τρεις δύτες της 31 Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης.
Οι δύτες επιχειρούν σε ναυαγοσωστικό μέσο του Λιμενικού Σώματος, με την αρωγή υποβρυχίου ρομπότ που έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε βάθος έως 100 μέτρων. Επιπλέον, πέραν του ελικοπτέρου S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, και Super Puma που επιχειρούν και τις βραδινές ώρες, από τις πρώτες πρωινές ώρες προστέθηκε στις έρευνες και ένα ελικόπτερο Agusta Bell. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Pelop.gr, ένα 8μελές κλιμάκιο της 6ης ΕΜΟΔΕ Πάτρας, προστέθηκε στις επίγειες δυνάμεις.
Πλήθος σεναρίων για την πτώση του Phantom
Μηχανική βλάβη; Λάθος χειρισμός; Βέρτιγκο; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα αναρίθμητα σενάρια που μπορεί να οδήγησαν στην απώλεια του ελέγχου και στην πτώση του αεροσκάφους. Το μαχητικό διενεργούσε πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αν λοιπόν το μαχητικό υπέστη μηχανική βλάβη θα έπρεπε οι χειριστές να χρησιμοποιήσουν το σύστημα ασφαλείας με το εκτινασσόμενο κάθισμα. Ακόμα ένα σενάριο είναι η απώλεια του ελέγχου των δύο κινητήρων του μαχητικού. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί οι δύο πιλότοι να μην πρόλαβαν να ειδοποιήσουν το μαχητικό που ήταν ζευγάρι.
Πράγματι, δεν έχει καταγραφεί καμία επικοινωνία, ούτε υπάρχει κάποιο μήνυμα από τον Σμηναγό ή τον Υποσμηναγό. Παρόλα αυτά σε όλα θα κληθούν να απαντήσουν οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν ολοκληρωθεί η προσπάθεια να βγάλουν το μαχητικό από το βυθό.
Παναγιωτόπουλος: «Όσο περνούν οι ώρες ελαττώνονται οι πιθανότητες»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το Βήμα της Βουλής και στην Επιτροπή των Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Phantom, είπε πως συνεχίζονται μεν οι έρευνες για τον κυβερνήτη αλλά όσο περνάνε οι ώρες οι πιθανότητες ελαττώνονται για να έχει επιβιώσει ο σμηναγός.
«Είχαν ένα βαρύ καθήκον να φέρουν τον εαυτό τους στα όρια των αντοχών τους. Ο θάνατος τους είναι το βαρύ, βαμμένο με αίμα, τίμημα του να είσαι ο καλύτερος εαυτός που μπορείς. Ενίοτε σε καιρό ειρήνης αυτό είναι το τίμημα», είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.