Από 20% έως και 25% υπολογίζεται φέτος η αύξηση στην αγορά καυσόξυλων και μάλιστα για τη χρονική διάρκεια εκείνη του χειμώνα 2022-2023 κατά την οποία το αφήγημα του “φτηνού πετρελαίου” που είχε “περάσει” στην ελληνική κοινωνία η κυβέρνηση είχε αρχίσει να “ξεθωριάζει”.
Την εκτίμηση αυτή κάνει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, ο οποίος μάλιστα μας μίλησε ακόμα και για φαινόμενα περιοδικών ελλείψεων στα περιζήτητα και φέτος καυσόξυλα της Κρήτης, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα παγωμένα νοικοκυριά του τόπου μας!
Σε τιμές από 125 έως 130 ευρώ το κυβικό (αφού τα τελευταία χρόνια έχει πάψει να γίνεται η τιμολόγηση με βάση τον τόνο) και παρά την αυξημένη σε σχέση με πέρυσι τιμή σε ποσοστά από 10% έως και 15%, πολλοί είναι και φέτος οι άνθρωποι που προσέφυγαν και συνεχίζουν να προσφεύγουν στις ξυλόσομπες και τα τζάκια για να ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους.
«Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση λόγω της ακρίβειας του πετρελαίου και κατά διαστήματα παρουσιάζονται ελλείψεις στην αγορά. Υπάρχει λοιπόν πολύ μεγάλη ζήτηση», είπε ο Μπάμπης Λεκάκης, που μέσω της ΟΕΒΕΝΗ είναι σε συζητήσεις με τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι και εκπροσωπούνται από τη συγκεκριμένη οργάνωση.
«Βέβαια επί της ουσίας η κακοκαιρία ξεκίνησε τώρα. Δεν είχαμε αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες στο νησί μας. Ήδη όμως βλέπουμε αρκετά μεγάλη ζήτηση στα ξύλα και γι’ αυτό έχουμε και τις μεγάλες ελλείψεις κατά διαστήματα. Εμείς εμπορευόμαστε περισσότερο ξύλο ελιάς στον τόπο μας, γιατί είναι ξύλο δικής μας παραγωγής. Έχουμε όμως και τα ξύλα που μας έρχονται από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κατά μέσο όρο, πάντως, η τιμή σε όλα τα ξύλα κυμαίνεται γύρω στα 125 με 130 ευρώ το κυβικό», όπως εξήγησε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.
Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, οι περισσότεροι παραγωγοί σε ξύλο ελιάς προέρχονται από την Κρήτη. «Το ξύλο της ελιάς το πωλούν στους εμπόρους οι ελαιοπαραγωγοί που προχωρούν σε ανανέωση των ελαιώνων τους ή που ξεπατώνουν τα ελαιόδεντρά τους για διάφορους λόγους. Μεγάλες όμως ποσότητες ξυλείας με ξύλο ελιάς προέρχονται από μεγάλα δημόσια έργα, που για να εκτελεστούν απαιτείται η υλοτόμηση στις περιοχές αυτές, όπως είναι φράγματα, όπως είναι το αεροδρόμιο του Καστελίου κ.λπ. Δηλαδή, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο απευθύνεται σε πωλητές καυσόξυλων και τους καλεί να τα κόψουν οι ίδιοι και να καθαρίσουν το χωράφι ή να του δώσουν ένα μέρος των ξύλων», σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη.
«Εγώ θεωρώ ότι, παρά το γεγονός της αύξησης κατά 10% με 15% της τιμής των καυσόξυλων σε σχέση με πέρυσι, σίγουρα έχουμε μία αύξηση και στην κατανάλωσή τους στην Κρήτη, που υπερβαίνει το 20% με 25%, αφού ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει την τσουχτερή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και προσφεύγει στα τζάκια και τις ξυλόσομπες», είπε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.
Διπλασιάστηκαν σε ένα χρόνο – “Φωτιά” οι τιμές για πέλετ
Στο μεταξύ, το άλλοτε φθηνό και αποδοτικό πέλετ, στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί Κρητικοί τα τελευταία χρόνια, πλέον αποτελεί προϊόν πολυτελείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η τιμή του πέλετ έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και συνεχίζει να καλπάζει. Επίσης, το τσουβάλι πέλετ των 15 κιλών από 4 περίπου ευρώ (266 ευρώ ο τόνος) πριν από ένα χρόνο, στην αρχή του καλοκαιριού κόστιζε 9 ευρώ, δηλαδή 600 ευρώ ο τόνος, ενώ σήμερα ανέρχεται στα 12 ευρώ, δηλαδή 800 ευρώ ο τόνος. Δηλαδή μέσα σε 2 μήνες αυξήθηκε κατά 125%, ενώ σε σχέση με πέρυσι σημειώνεται μια αύξηση της τάξης του 200%!
Οι έμποροι εκτιμούν ότι οι τιμές του πέλετ θα υπερδιπλασιαστούν στη διάρκεια του τρέχοντος χειμώνα σε σχέση με τον χειμώνα του 2021-2022, με συνέπεια το πέλετ πλέον να μην αποτελεί την άλλοτε φτηνή λύση και έτσι αυτή η κατάσταση μειώνει δραστικά και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Πηγή: neakriti.gr