Αισθητά αυξημένες είναι οι προκρατήσεις στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Κρήτη, με την αύξηση να κυμαίνεται στο 50-60% σε σχέση με πέρυσι σε χώρες που παραδοσιακά φέρνουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες, όπως είναι η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία. Τα σημάδια καταδεικνύουν θετικούς οιωνούς για μια παραγωγική χρονιά. Τουριστικοί παράγοντες μίλησαν στο neakriti.gr, όπου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως το επικείμενο τουριστικό έτος, εάν κινηθεί όπως πρέπει και δεν υπάρξει κανένας απρόβλεπτος παράγοντας, η χρονιά θα έχει θετικό πρόσημο. Μάλιστα, είναι πλέον ορατό το σενάριο το 2023 να είναι ακόμη καλύτερο από το 2022.
Η νέα τουριστική χρονιά, λοιπόν, μπαίνει… με το δεξί. Το neakriti.gr έχει ήδη ενημερώσει τους αναγνώστες της πως από τον Νοέμβριο οι προκρατήσεις από Βρετανία προς Κρήτη είχαν άνοδο της τάξης του 15-20%. Ωστόσο φαίνεται πως το ποσοστό αυτό ανέβηκε κατακόρυφα, ενώ φαίνεται πως και η Γερμανία ακολουθεί τις ίδιες τάσεις.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλλεξε το neakriti.gr, η αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2022 είναι 60% για τη Γερμανία σε σχέση με πέρυσι. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους. Πρώτον, η Γερμανία είναι μια χώρα-προορισμός που διαχρονικά μας προτιμάει και μας στηρίζει, με τους τουρίστες να είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Και δεύτερον, η όποια αύξηση έστω και 1% σημαίνει την εισροή χιλιάδων τουριστών, αφού είναι ένα κράτος με 83 εκατομμύρια κόσμου και σταθερά υπολογίζει το τουριστικό προϊόν.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης, μιλώντας στο neakriti.gr ανέφερε: «Οι προκρατήσεις είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι. Δε γνωρίζουμε, όμως, εάν αυτές οι προκρατήσεις αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα ή αφορούν και την Ελλάδα μαζί με άλλους τουριστικούς προορισμούς. Οι τάσεις σαφώς είναι θετικές και αναμένουμε να δούμε εάν αυτό το εκπτωτικό προϊόν, που είναι οι προκρατήσεις, θα μετατραπεί όντως σε κρατήσεις και θα έχουμε τον κόσμο. Πράγματι, οι Γερμανοί φαίνεται πως θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα μας και γι’ αυτό φαίνεται τόσο υψηλό το ποσοστό».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, κ. Γιώργος Πελεκανάκης. Ο κ. Πελεκανάκης υποστήριξε στη βάση της δικής του προσωπικής εκτίμησης πως οι προκρατήσεις για Βρετανία είναι αυξημένες κατά 50%, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται δυναμική κινητοποίηση και της γαλλικής αγοράς τους δύο πρώτους και τους τελευταίους μήνες του τουριστικού έτους, δηλαδή Απρίλιο-Μάιο και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
«Πάνε αρκετά καλά οι προκρατήσεις. Αυτό είναι ένα δεδομένο που το λαμβάνουμε. Η Βρετανία “ψηφίζει” σταθερά Ελλάδα και Κρήτη. Φαίνεται όμως πως φέτος θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα από Βρετανούς τουρίστες. Καθαρά προσωπική μου άποψη είναι πως υπάρχει αύξηση των βρετανικών προκρατήσεων μέχρι και 50% σε σχέση με πέρυσι. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως πρέπει να αναμένουμε ακόμα λίγο χρονικό διάστημα ώστε να δούμε τα συνολικά δεδομένα. Πάντως, υπάρχουν θετικές τάσεις και εξελίξεις και από τη Γερμανία και από τη Γαλλία. Και φαίνεται πως η κάθε μία χώρα έχει και τους… δικούς της μήνες. Γάλλοι τουρίστες αναμένεται να έρθουν τους δύο πρώτους μήνες, Απρίλιο και Μάιο, αλλά και τους δύο τελευταίους, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Θεωρώ πως και φέτος θα έχουμε θετικό πρόσημο στον τουρισμό», υπογράμμισε.
Καλή χρονιά… εκτός απροόπτων – Αισιόδοξοι αλλά “κρατούν μικρό καλάθι”
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, είπε: «Η τουριστική χρονιά θα πάει καλά. Δε θεωρώ πως στο τέλος θα έχουμε αυτές τις υπέρογκες κρατήσεις. Θεωρώ όμως πως θα υπάρξει αύξηση προκρατήσεων κοντά στο 20-25% σε σχέση με πέρυσι. Πιστεύω πως θα έχουμε ένα κερδοφόρο καλοκαίρι και μια παραγωγική τουριστική χρονιά εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, και πιο συγκεκριμένα μια καινούργια μετάλλαξη του κορωνοϊού που θα είναι πιο μεταδοτική ή πιο αυξημένος ο πληθωρισμός».
Σε κάθε περίπτωση, οι τουριστικοί παράγοντες υποστήριξαν πως πρέπει να κρατάμε “μικρό καλάθι”, καθότι οι προκρατήσεις ελλοχεύουν πολλούς κινδύνους ώστε να μη γίνουν κρατήσεις και η Ελλάδα να μην είναι ο τελικός τουριστικός προορισμός. Τα μηνύματα ωστόσο είναι θετικά.
«Θέλουν να δουλεύουμε δύο ώρες… τσάμπα»
Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ν. Ηρακλείου για το “θράσος”, όπως αναφέρουν, των εκπροσώπων των ξενοδόχων, που προσπαθούν να τους κάνουν να υπογράψουν σύμβαση που θα τους υποχρεώνει να εργάζονται δύο ώρες την ημέρα πέρα από το οκτάωρο, και μάλιστα χωρίς να πληρώνονται!
Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, που με εκνευρισμό απάντησε ότι δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω τέτοιες ανακοινώσεις, αφού η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου όλα είναι “στον αέρα” και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων!
Συγκεκριμένα, μια σοβαρή καταγγελία σε βάρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, για «παραλογισμό» ως προς την απαίτηση του οργάνου των ξενοδόχων, να νομιμοποιηθεί μέσω της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η καθημερινά επιπλέον δίωρη απασχόληση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς να δίνεται η αντίστοιχη χρηματική αμοιβή, κάνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Αυτός ήταν και ο λόγος, μάλιστα, για τον οποίο μετά από τέσσερις συναντήσεις της διαπραγματευτικής επιτροπής, που απαρτίζεται από εκπροσώπους και των δύο οργάνων, δεν κατέληξε μέχρι σήμερα σε κάποιο θετικό αποτέλεσμα.
Η καταγγελία δημοσιεύτηκε στο neakriti.gr μαζί με την απάντηση του προέδρου των ξενοδόχων του νομού Ηρακλείου.
Καταγγέλλουν «εργασιακό Μεσαίωνα»
Αναλυτικότερα, όπως καταγγέλλουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, «από την πλευρά των ξενοδόχων επικράτησε ο παραλογισμός και είχαν το θράσος να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να αναφέρεται ότι ο εκάστοτε ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δύο ώρες πέρα του οκταώρου, χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή.
Είναι σε όλους γνωστό ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον νομό Ηρακλείου ανέκαθεν απολάμβαναν μια “διαφορετική πρωτιά” σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, αφού τα ποσοστά πληρότητας που παρουσιάζουν κάθε χρόνο ξεπερνούν, συνήθως, κατά πολύ εκείνα των ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στην υπόλοιπη Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στον νομό Ηρακλείου, η πληρότητα κατά την τουριστική περίοδο του 2022 έφτασε το 95% και ξεπέρασε αισθητά ακόμα και την κορυφαία μέχρι πρότινος τουριστική κίνηση του 2019. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 τις τουριστικές περιόδους 2020 και 2021 χωρίς εμάς τους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία δε θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όλοι δε γνωρίζουν τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προσφέρουν – παρά τις όποιες δυσκολίες – τις υπηρεσίες τους.
Παρ’ όλα αυτά, ένα ακόμα πρόβλημα που εμφανίζεται και αυξημένο πλέον είναι η έλλειψη και κατά συνέπεια μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία, οφειλόμενη, κατά τη γνώμη μας, κατά κύριο λόγο στα χαμηλά εισοδήματα των εποχικά εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω της ολιγόμηνης απασχόλησης, αμοιβών υποδεέστερων των Συλλογικών Συμβάσεων, έλλειψης ρεπό και μεγάλης εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας.
Δυστυχώς, οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός Μεσαίωνας. Χωρίς δεύτερη σκέψη, δε θα το επιτρέψουμε», καταλήγει η ανακοίνωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
«Απέρριψαν τις προτάσεις»
«Είναι η τέταρτη φορά που καταλήξαμε σε διαφωνία», λέει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης. «Κάναμε τις προτάσεις μας. Τις έβαλαν στο δικό τους Δ.Σ. και μας τις απέρριψαν. Και μετά εμείς στο δικό μας Δ.Σ. αποφασίσαμε να καταγγείλουμε αυτό το γεγονός. Οι ίδιοι λοιπόν, ενώ υπάρχει πρόβλημα εξεύρεσης εργατικών χεριών στα ξενοδοχεία, αντί να προχωρήσουν στην αποδοχή όσων διεκδικούμε, προσπάθησαν να μας κάνουν να αποδεχτούμε εμείς τον νόμο Χατζηδάκη.
Όμως εμείς τον νόμο Χατζηδάκη, όπως έχουμε από την αρχή ξεκαθαρίσει, παλεύουμε να τον καταργήσουμε στην πράξη»…
«Δεν έχουμε τελειώσει τη διαπραγμάτευση»…
«Μη βιάζονται… Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τη διαπραγμάτευση», ήταν η απάντηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκου Χαλκιαδάκη στη “Νέα Κρήτη” χθες. Σύμφωνα με τον ίδιο, δε θα πρέπει να βιάζεται κανείς να κατηγορήσει τους ξενοδόχους, αφού οι συζητήσεις συνεχίζονται.
Πηγή: neakriti.gr