ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Τουρκία: Τι αλλάζει στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τον σεισμό

Μήνυμα ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν πρέπει να περιμένουν μια καταστροφή για να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις έστειλε από την Αντιόχεια ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχοντας δίπλα του τον Νίκο Δένδια. Και ενώ οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων στις περιοχές που χτύπησε ο σεισμός στην Τουρκία έχουν σβήσει, καθώς οι μέρες περνάνε αναδεικνύεται το μέγεθος της τραγωδίας. Μιας τραγωδίας που έδειξε να βάζει τελεία στις απειλές και την πολεμική ρητορική και να ανοίγει από την πρώτη στιγμή τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας – Αγκυρας, μέσα από την αλληλεγγύη και τη βοήθεια που έσπευσε να προσφέρει η Ελλάδα.

Ο Δένδιας επέστρεψε από τη Λατινική Αμερική, και πιο συγκεκριμένα την Τζαμάικα που ήταν ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του, Σάββατο απόγευμα και οι συνεννοήσεις για την άμεση αναχώρησή του για την Τουρκία ξεκίνησαν αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους του. Ο ΥΠΕΞ κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κίνησε τις διαδικασίες ώστε να μπορέσει να αναχωρήσει χθες νωρίς το πρωί για τα Αδανα, προκειμένου να μεταβεί μαζί με τον Τσαβούσογλου στην Αντιόχεια. Με τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να κανονίζουν τις λεπτομέρειες μέσα σε λίγες ώρες.

Η θερμή υποδοχή Τσαβούσογλου στον Δένδια και ο εναγκαλισμός των δύο ΥΠΕΞ κάνει τον γύρο των τουρκικών ΜΜΕ. Δένδιας και Τσαβούσογλου είχαν μια πρώτη συνάντηση στο αεροδρόμιο των Αδάνων και στη συνέχεια «πέταξαν» μαζί στην Αντιόχεια, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας φαίνονται σε τέτοιες δύσκολες μέρες.

Οι διαφορές

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα να καταβληθούν προσπάθειες για επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι η «παρουσία του Νίκου Δένδια δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους». Ο Τσαβούσογλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικοινώνησαν αμέσως μετά τον σεισμό με τις τουρκικές Αρχές, δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει και έστειλε συνεργεία καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια. Τόνισε ότι οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν επτά μέρες επί 24 ώρες καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες και, όπως είπε, σε κάθε διάσωση δεν χαιρόντουσαν μόνο οι διασώστες αλλά όλοι οι Ελληνες. Ο Τσαβούσογλου φρόντισε να υπενθυμίσει ότι και στους σεισμούς του 1999 πρώτα «έτρεξε να βοηθήσει την Τουρκία η Ελλάδα και μετά η Τουρκία την Ελλάδα», δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού.

Τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ». Ο Δένδιας επανέλαβε τη φράση του Τσαβούσογλου ότι «δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

Νέο παράθυρο

Με την ελπίδα για επαναπροσέγγιση και ένα παράθυρο για να πέσουν οι τόνοι να έχουν ήδη ανοίξει. Ενώ αναμένεται και η σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις 14 Φεβρουαρίου, με ισχυρό το ενδεχόμενο συνάντησης του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ, με τον υπουργό Αμυνας να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του, αμέσως μετά τους σεισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δένδιας κατά την παραμονή του στην Τουρκία συναντήθηκε τόσο με μέλη της ελληνικής αποστολής βοήθειας όσο και με διασώστες από την Αυστρία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Ισλανδία, αλλά και την Αργεντινή που ο ΥΠΕΞ είχε επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ