ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τα βουνά του νησιού που συμπληρώνουν τη δεκάδα με τα «απάτητα» – Κακούργημα η θανάτωση άγριων ζώων!

Σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών θα μετατραπεί η θανάτωση ζώου της άγριας πανίδας με την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να ενοποιηθεί το αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο ήδη ισχύει από το 2021 για την κακοποίηση και θανάτωση των ζώων συντροφιάς και για την άγρια ζωή.

Το ζήτημα είχε δημιουργηθεί από το γεγονός ότι η αυστηροποίηση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς άφηνε ουσιαστικά την άγρια πανίδα σε μία γκρίζα ζώνη. Η διατύπωση του νόμου άφηνε κενά ως προς το αν θα μπορούσαν να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές και για την άγρια πανίδα.

Για το σκοπό αυτό έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας από τα δύο συναρμόδια υπουργεία με τη συμμετοχή και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος ασχολείται με αδικήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον στην Εισαγγελία της Αθήνας, ενώ υπάρχει και επικοινωνία με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με ένα διττό στόχο: την αλλαγή της νομοθεσίας – εφόσον αυτό απαιτηθεί – και την ενδεχόμενη έκδοση εγκυκλίου προς όλες τις Εισαγγελίες της χώρας ούτως ώστε μέχρι την αλλαγή του νόμου να δίνονται οδηγίες για την ερμηνεία της διάταξης προκειμένου το αυστηρότερο ποινικό οπλοστάσιο να συμπεριλάβει όλα τα ζώα.

Αυτό επεσήμανε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας μιλώντας σε εκδήλωση για την ποινική νομοθεσία και το περιβάλλον που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα στο πλαίσιο της οποίας ανακοίνωσε ότι η ομάδα εργασίας έχει ήδη ολοκληρώσει το τελικό κείμενο της διάταξης, η οποία πολύ σύντομα θα προωθηθεί προς νομοθέτηση, σύμφωνα με το ethnos.gr.

«Αν σήμερα κακοποιήσεις ή σκοτώσεις ένα κατοικίδιο, θα υποστείς – και καλά θα πάθεις – τις επιπτώσεις του νόμου για κακούργημα και βαριά πρόστιμα που φτάνουν τα 30.000 ευρώ. Αν πιάσεις έναν ασπροπάρη, που μας έχουν μείνει 4 ζεύγη όλα κι όλα, και τον κακοποιήσεις ή τον σκοτώσεις, η ποινή είναι σχεδόν τίποτα», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτό «ενοποιούμε την ποινική απαξία σε βάρος της άγριας πανίδας και επιτέλους όποιος πάει να κάνει κακό στα προστατευόμενα – και όχι μόνο είδη – θα τα βρει πολύ σκούρα με το δικαιακό μας σύστημα».

Έτσι, στο εξής και για την άγρια πανίδα η κακοποίηση ζώου θα αποτελεί βαρύ πλημμέλημα και η θανάτωση κακούργημα ώστε να επιβάλλονται οι αντίστοιχες βαριές ποινές και κυρώσεις που ισχύουν και για τα ζώα συντροφιάς, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ηλίας Γεωργακόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχετικό νόμο του 2021, οι παραβάτες τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ.

Στα απάτητα βουνά ο Γράμμος και η Δίκτη

Ο Γράμμος και το όρος Δίκτη στην Κρήτη θα συμπληρώσουν τη δεκάδα των απάτητων βουνών, καθώς όπως ανακοίνωσε από το βήμα της ίδιας εσπερίδας ο κ. Αμυράς, το υπουργείο θα κηρύξει άμεσα μεγάλες περιοχές των δύο ορεινών όγκων στα «Απάτητα Βουνά».

Πρόκειται για βουνά, στα οποία απαγορεύεται η διάνοιξη νέων δρόμων και κατά συνέπεια και η δημιουργία αιολικών πάρκων, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος.

Ο ίδιος μίλησε για το πόσο κατατεμαχισμένη είνα η Ελλάδα από τους δρόμους: «Αν τραβούσαμε από ψηλά τη χώρα με κάποιο <υπερ-drone>, θα έμοιαζε με μπακλαβά, όπως είναι κατατεμαχισμένη σε πολλά τετράγωνα λόγω των πολλών δρόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα η πιθανότητα να βρίσκεσαι πάνω από 1 χλμ. μακριά από ένα δρόμο είναι κάτω του 3%. Και όταν υπάρχουν δρόμοι, δεν μπορεί να μετακινηθεί ένα άγριο ζώο, να φωλιάσει, να ζευγαρώσει. Υποχωρεί σταδιακά η βιοποκιλότητα και ξεπηδά η κλιματική κρίση», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα έχουν κηρυχθεί Απάτητα Βουνά τεράστιες περιοχές σε 7 ορεινούς όγκους, συνολικής έκτασης 1.042 τ.χλμ. Ειδικότερα:

  • Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
  • Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
  • Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
  • Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
  • Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
  • Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
  • Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας) και πρόσφατα
  • Το όρος Μαίναλο. Η συνολική έκταση του Μαινάλου που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 44,98 τ.χλμ., υψομετρικού εύρους 1.107 μέτρων (από 730 έως 1.837 μ.) και εκτείνεται νότια του χιονοδρομικού κέντρου της περιοχής και βορειοδυτικά της πόλης της Τρίπολης.

Ποινές και κυρώσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις και από τους εργαζομένους του ΟΦΥΠΕΚΑ

Καθήκοντα προανακριτικών ελέγχων θα αναλάβουν οι υπάλληλοι του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που είναι έτοιμο και θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το προσεχές διάστημα, θα ορίζει σαφώς ότι οι υπάλληλοι του ΟΦΥΠΕΚΑ θα μπορούν να διενεργούν οι ίδιοι ελέγχους χωρίς να πρέπει να αναμένουν την αστυνομία ή την πυροσβεστική, ενώ παράλληλα θα έχουν δικαίωμα επιβολής προστίμων και κατάθεσης μηνύσεων ώστε να μπορούν οι ίδιοι να κινούν το ταχύτερο δυνατό όλες τις διαδικασίες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Αμυράς θυμήθηκε περιστατικό στο Δέλτα του Καλαμά όταν παρουσία του αγροτικό αυτοκίνητο έριχνε μπάζα στο ποτάμι. Ωστόσοι οι εργαζόμενοι της Μονάδας Διαχείρισης είχαν δικαίωμα μόνο να καλέσουν την αστυνομία, η οποία όταν θα έφτανε από την Αρτα, δε θα έβρισκε κανέναν καθώς πιθανότατα ο παραβάτης θα είχε εξαφανιστεί.

Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας στις περιοχές Natura

Ποσό που φτάνει τα 35 εκατομμύρια ευρώ έχει δεσμεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου, όπως είπε ο κ. Αμυράς, οι προστατευόμενες περιοχές να γίνουν «αστακοί».

Τα τεχνικά δελτία είναι έτοιμα και το υπουργείο σχεδιάζει με τα χρήματα αυτά να προχωρήσουν οι προμήθειες drones και θερμικών καμερών, καθώς επίσης και σκαφών για τις περιοχές με ύδατα, αλλά και αυτοκινήτων για να ενισχυθεί ο στόλος των Δασικών Υπηρεσιών και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Παράλληλα την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ολοκληρώνεται η εργασία κωδικοποίησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε ένα ενιαίο κείμενο, το οποίο βρίσκεται ήδη στη φάση της τελικής του επεξεργασίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν οι: Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, και ο Δήμαρχος Κόνιτσας, Νίκος Εξάρχου, ενώ γραπτό χαιρετισμό απέστειλαν οι Βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφαλά.

Τοποθετήσεις έκαναν οι: Νίκος Πέτσης, Δασολόγος και Υπεύθυνος Φύλαξης Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Νίκος Παπαγρηγορίου, Πρόεδρος Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Χαριτάκης Παπαϊωάννου, Βιολόγος, Ιχθυολόγος και Στέλεχος ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., Ηλίας Γεωργακόπουλος, Δικηγόρος και Νομικός Σύμβουλος Υφυπουργού ΠΕΝ, κου Αμυρά, Γιώργος Τάσσος, Κτηνίατρος M.Sc. και Εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια Πολιτικής, Green Tank, Αλεξάνδρα Παππά, Συντονίστρια προγράμματος για το νερό, MedINA και Τόνια Γαλάνη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Πίνδος Περιβαλλοντική.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ