Κλίμα δυσπιστίας επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης ως προς την αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, αφού όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, «υπάρχει κακό προηγούμενο, καθώς τον εξωδικαστικό μηχανισμό τον σαμπόταραν μέχρι σήμερα οι ίδιες οι τράπεζες». Πάντως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανόλης Κουμαντάκης, τονίζει πως οι έντεκα βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, όπως “πέρασαν” στην Ολομέλεια της Βουλής χθες, αν και εφόσον εφαρμοστούν και από τις τράπεζες και από τα funds, «θα βοηθήσουν σημαντικά τους δανειολήπτες να μπουν σε ρυθμίσεις για να μη χάσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους»!
Οι έντεκα βελτιώσεις
Αναλυτικότερα, οι έντεκα βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών έχουν ως εξής:
- Υποχρεωτικότητα στην αιτιολόγηση της απόρριψης πρότασης ρύθμισης. Τόσο οι πιστωτές όσο και οι οφειλέτες υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
- Δυνατότητα ένταξης μοναδικών οφειλών. Καταργείται ο περιορισμός του ποσοστού 90% ανά πιστωτή, δίνοντας τη δυνατότητα και σε οφειλέτες με μια και μόνη οφειλή άνω των 10.000 ευρώ προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, να ρυθμίσουν την οφειλή τους και να διασώσουν την περιουσία τους.
- Δυνατότητα διατήρησης των ενήμερων ή ήδη ρυθμισμένων οφειλών στην πρόταση ρύθμισης που του προτείνεται, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, υπό προϋποθέσεις.
- Δυνατότητα ένταξης και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό, αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα (νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
- Δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών υπέρ τρίτων (όπως είναι οι οφειλές σε Δήμους κ.λπ.), που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.
- Συναίνεση των μικροπιστωτών στην πρόταση ρύθμισης, όταν δεν έχουν καμία εξασφάλιση, υπό προϋποθέσεις.
- Τροποποίηση διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς προς όφελος του οφειλέτη.
- Διαγραφή σε ποσοστό 100% των τόκων της ρύθμισης που αντιστοιχούν στις μελλοντικές δόσεις για το Δημόσιο, σε περίπτωση προεξόφλησης αυτών. (Σε περίπτωση ολικής προεξόφλησης της ρύθμισης, με καταβολή από τον οφειλέτη ή συμψηφισμό ή από απόδοση κατασχέσεων ή από παρακράτηση, χορηγείται έκπτωση στο σύνολο των ανεξόφλητων τόκων καταβολής που έχουν υπολογιστεί και, σύμφωνα με το υπολογιστικό εργαλείο του άρθρου 71, αντιστοιχούν στις δόσεις της ρύθμισης που προεξοφλούνται).
- Μείωση του επιτοκίου ρύθμισης οφειλών και μετατροπή του από κυμαινόμενο σε σταθερό, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η υπογραφή έχει δρομολογηθεί, κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου. Πλέον, το νέο επιτόκιο της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο διαμορφώνεται σε 3% σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που ήταν μέχρι σήμερα. Μάλιστα, τόσο η κατάργηση της ποινής προεξόφλησης όσο και η μείωση του επιτοκίου, καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
- Δυνατότητα λήψης, μέσω της πλατφόρμας, βεβαίωσης οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο για κάθε νόμιμη χρήση. (Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του παρόντος, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δύναται να αιτηθεί τη χορήγηση της βεβαίωσης για τις χρηματικές οφειλές του προς χρηματοδοτικούς φορείς, το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, για κάθε νόμιμη χρήση. Η βεβαίωση εκδίδεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την αίτηση παρέχεται από τον αιτούντα άδεια για την άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων του άρθρου 1 του ν.δ. 1059/1971 (Α’ 270) και του φορολογικού απορρήτου του άρθρου 17 του ν. 4987/2022).
- Διευκρίνιση, με ξεκάθαρο πλέον τρόπο, τι θεωρείται οριστική υποβολή αιτήματος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, που αποτελεί και την απαραίτητη προϋπόθεση για προστασία του οφειλέτη.
«Ο εξωδικαστικός δε θα δουλέψει»
Εντελώς απαισιόδοξος ως προς την αποτελεσματικότητα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, δήλωσε στο neakriti.gr ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης: «Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός για να λειτουργήσει θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες και υποχρεωτικές δεσμεύσεις για όλους. Από τη στιγμή που πουλήθηκαν τα δάνεια αυτά, είτε ενήμερα είτε ληξιπρόθεσμα, στα funds με ένα χαμηλό αντίτιμο της τάξεως του 10% και του 20% της αξίας τους, γιατί δε δεσμεύει σήμερα η κυβέρνηση τα funds και τις τράπεζες (έτσι κι αλλιώς εμείς τα χρηματοδοτούμε), σε ένα “κούρεμα” 90% των πρόσθετων και προσαυξήσεων και σε περιπτώσεις που ο δανειολήπτης αδυνατεί να αντεπεξέλθει να έχουμε και “κούρεμα” κεφαλαίου στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου;»
Και συνεχίζει λέγοντας: «Όταν έχουμε 700.000 δανειολήπτες οι οποίοι είναι στο “κόκκινο”, καταλαβαίνουμε ότι το ποσοστό των 3.500 δανειοληπτών που εμφανίζονται αυτήν τη στιγμή στον Εξωδικαστικό, δείχνει ότι ο μηχανισμός αυτός δε λειτουργεί…» Για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ λέει πως: «Δε μας δίνει στοιχεία η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σίγουρο είναι όμως, ότι και στο νησί μας υπάρχουν πάρα πολλοί επαγγελματίες και έμποροι που έχουν επιχειρήσεις με “κόκκινα” δάνεια και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Και γιατί υπάρχει πρόβλημα; Όταν είχαμε το προηγούμενο διάστημα μια τεράστια ανάπτυξη και ήμασταν υποχρεωμένοι για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε να καταφύγουμε στις τράπεζες για να πάρουμε είτε δάνεια κίνησης είτε δάνεια για να κατασκευάσουμε έναν επαγγελματικό χώρο, καταλαβαίνουμε ότι με όλα όσα ακολούθησαν, δε θα μπορούσε ο κόσμος να αντεπεξέλθει. Και ταυτόχρονα δημιουργούνται και καινούργια “κόκκινα” δάνεια με την αύξηση των επιτοκίων, αφού από το 2,5% και 3% που είχαμε επιτόκια, αυτήν τη στιγμή έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 7% και 9% επιτόκια, άρα διπλασιασμό και τριπλασιασμό των δόσεων κάθε μήνα…»
«Αν εφαρμοστεί από όλους… θα βοηθήσει»
«Αν ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός λειτουργήσει, πράγματι θα βοηθήσει. Αλλά στο παρελθόν οι τράπεζες τον σαμπόταραν. Τώρα;» Αυτά λέει από την πλευρά του στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. «Μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, οι πλειστηριασμοί θα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός αν λειτουργήσει από τη μεριά των τραπεζών και των funds ή αυτών των εταιρειών, που έχουν πάρει στα χέρια τους τα δάνεια τα “κόκκινα” και τα ενήμερα και αν εφαρμοστούν, όμως, αυτά που λένε οι νέες ρυθμίσεις του Εξωδικαστικού, θα βοηθήσει πολλούς που θα έχουν τη διάθεση, τα δάνειά τους, μέσα από τις διαδικασίες αυτές να τα πληρώσουν. Μεταξύ των άλλων, αναφέρεται στο πώς θα μπορέσει να γίνει και απομείωση του κεφαλαίου και διάφορα άλλα. Πάντως, να μην ξεχνάμε σύμφωνα με τον Μανόλη Κουμαντάκη, «ότι ο προηγούμενος Εξωδικαστικός δεν εφαρμόστηκε. Σαμποταρίστηκε από τις τράπεζες. Αλλά αν τώρα η κυβέρνηση πιέσει το σύστημα στην κατεύθυνση αυτή, έχω την εντύπωση ότι θα βοηθήσει…»
Καταλήγοντας, ο ίδιος, δε θεωρεί σε καμιά περίπτωση ότι θα προχωρήσει σε ένα “κούρεμα” 90% των προσαυξήσεων, όπως έχουν ζητήσει πάρα πολλοί φορείς. «Άλλωστε θα θεωρηθεί και άδικο για όλους εκείνους που έχουν αποπληρώσει κανονικά τα δάνειά τους. Αλλά το ζητούμενο είναι, ετούτη τη φορά, ο Εξωδικαστικός να εφαρμοστεί από όλους όσους εμπλέκονται», καταλήγει ο Μανόλης Κουμαντάκης.
Πηγή: neakriti.gr