Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την ανάγκη στήριξης του κλάδου των μελισσοκόμων, που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, απευθύνουν στο Κοινοβούλιο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανάμεσα στους οποίους και ο βουλευτής Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, «σημαντικά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζει ο κλάδος της μελισσοκομίας. Τόσο η αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και οι χαμηλές τιμές χονδρικής πώλησης του μελιού, έχουν οδηγήσει στη μείωση των μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων.
Πλήγμα αποτελεί ο αποκλεισμός των μελισσοκόμων από τις ενισχύσεις για ζωοτροφές, καθώς οι τιμές των μελισσοτροφών (ζαχαροζύμαρο), έχουν φτάσει στα ύψη και η αναγκαία ζάχαρη, για να ετοιμάσουν οι μελισσοκόμοι τροφή, έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική. Όλοι οι μελισσοκόμοι, ανεξαρτήτως αριθμού κυψελών, έχουν ανάγκη να καλύψουν την αγορά της τροφής, προκειμένου να μην πεθάνουν οι μέλισσες.
Επιπρόσθετα, το κόστος μετακίνησης έχει υπερδιπλασιαστεί, εξαιτίας της αύξησης των καυσίμων. Οι μελισσοκόμοι, όμως, οφείλουν 1-2 φορές την εβδομάδα να επισκέπτονται το μελισσοκομείο τους για επιθεώρηση, που βρίσκεται συνήθως σε μακρινή απόσταση από τον τόπο κατοικίας τους, αλλά και να μετακινούν τα μελίσσια τους σε μεγάλες αποστάσεις για την εκμετάλλευση των ανθοφοριών, αλλά και για την ανανέωση του πληθυσμού τους, προκειμένου να επιβιώσουν οι μέλισσες, αφού αυτές ζουν μόνο 40 ημέρες.
Πέραν όλων των παραπάνω προκλήσεων, οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι και με τις “ελληνοποιήσεις” μελιού, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα, λόγω της υστέρησης των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας.
Για το ζήτημα αυτό είχαμε προχωρήσει σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την από 15/12/22 Ερώτηση με θέμα “Να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας, ώστε να επιβιώσουν όλες οι μονάδες, ανεξαρτήτως δυναμικότητας κυψελών”, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει χωρίς απάντηση.
Σε συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (Ο.Μ.Σ.Ε.) στα τέλη του περασμένου έτους, υπήρξε η δέσμευση για ενίσχυση των μελισσοκόμων.
Ωστόσο, ακόμα και αυτό το αίτημα της Ο.Μ.Σ.Ε. για ενίσχυση της τάξης των 13 ευρώ ανά κυψέλη -που σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες αυξήσεις οι οποίες γονατίζουν τους μελισσοκόμους- δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί.
Επειδή, η ύπαρξη της μέλισσας κρίνεται αναγκαία, λόγω του ότι βοηθάει στην επικονίαση του 70% της φυτικής παραγωγής και ειδικά των κηπευτικών.
Επειδή, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους οι ποσότητες λιανικής πώλησης του μελιού έχουν μειωθεί.
Επειδή, οι μελισσοκόμοι αδυνατούν λόγω των συνθηκών να καλύψουν το κόστος εκτροφής, με κίνδυνο πολλοί από αυτούς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον κλάδο.
Επειδή, πέρα από όλα τα παραπάνω, το ελληνικό μέλι “χτυπιέται” και από τις ανεξέλεγκτες “ελληνοποιήσεις”.
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ενισχυθεί ο κλάδος της μελισσοκομίας;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την καταβολή της ενίσχυσης ανά κυψέλη για την οποία έχετε δεσμευτεί;
3. Ποια τα πορίσματα των ελέγχων από ελληνοποιήσεις μελιού; Είναι επαρκείς οι έλεγχοι;
Οι ερωτώντες βουλευτές: Βαρδάκης Σωκράτης, Αβραμάκης Ελευθέριος, Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία), Αυλωνίτης Χρήστος-Αλέξανδρος, Βαρεμένος Γεώργιος, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Αναστασία (Νατάσα), Γκιόλας Ιωάννης, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος, Κόκκαλης Βασίλειος, Λάππας Σπυρίδων, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης), Μάρκου Κωνσταντίνος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπακαδήμα Φωτεινή, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Μπουρνούς Ιωάννης, Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος), Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Παπαηλιού Γεώργιος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Πολάκης Παύλος, Πούλου Παναγιού (Γιώτα), Σαρακιώτης Ιωάννης, Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ), Συρμαλένιος Νικόλαος, Τζούφη Μερόπη, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νικόλαος, Φωτίου Θεανώ, Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γεώργιος»