Εξαρτημένοι από το ποτό είναι πολλοί Κρητικοί και μεγάλος αριθμός απο αυτούς έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ από τα γυμνασιακά τους χρόνια.
Μεγάλος αριθμός εφήβων πίνουν μέχρι να γίνουν «λιώμα», το ίδιο ισχύει όμως και για τους ενήλικες.
Πίνουν υπερβολικά στο καφενείο ,σε μπαρ ,σε τραπέζια, σε γλέντια και σε γάμους.
Το αλκοόλ τούς εξασφαλίζει την αυτοπεποίθηση που δεν έχουν, την κοινωνικότητα που δεν διαθέτουν και το κυριότερο: “διώχνει” τις δυσάρεστες σκέψεις για όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.
Τελικά το αλκοόλ είναι απόλαυση ή κόλαση;
Για πάρα πολύ κόσμο,είναι το δεύτερο, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Δικτύου Αλκοολογίας Ηρακλείου κ. Γιάννη Μουζά ο οποίος είπε στο Ράδιο Κρήτη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν στο νησί περισσότερα κλάμπ οικογενειών, δηλαδή ομάδες αυτοβοήθειας για την απεξάρτηση από το ποτό .
Στα κλαμπ που ήδη λειτουργούν είναι μέλη πολίτες όλων των ηλικιών κάθε μορφωτικού επιπέδου, όλων των επαγγελμάτων και των οικονομικών τάξεων.
Πρόκειται για ανθρώπους που ξεκίνησαν να πίνουν στο πλαίσιο των κοινωνικών συναναστροφών τους και έχουν φθάσει σε ένα σημείο που δεν μπορούν να αποχωριστούν το ποτό.
«Δεν αναφερόμαστε μόνο στο κρασί και στην ρακί, αλλά στο ουίσκι,την βότκα και όλα τα «σκληρά» ποτά που δημιουργούν στον οργανισμό σοβαρότατα προβλήματα υγείας κύρωση του ήπατος,καρκίνο του ήπατος και πολλά άλλα» επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο διευθυντής ΕΣΥ γαστρεντερολόγος- ηπατολόγος του ΠΑΓΝΗ κ.Δημήτρης Σαμωνάκης.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων όσοι απέκτησαν εξάρτηση από το αλκοόλ, αυτό συνέβη σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν .