“Κόλαφος” είναι για την ακρίβεια στα τρόφιμα η νέα έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που δείχνει ότι από πέρυσι μέχρι φέτος, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, η μέση αύξηση στις τιμές των τροφίμων ανέρχονται στο 20%, ενώ υπάρχουν βασικά είδη διατροφής, στα οποία οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν μέχρι και 45%.
Ιδιαίτερα καυστικός, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση όχι μόνο για “λάδι στη φωτιά” της κερδοσκοπίας, αλλά και για μια πολιτική που έστρεψε τους καταναλωτές σε συγκεκριμένα είδη προϊόντων, τα περισσότερα από τα οποία είναι εισαγόμενα, ήταν σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, βάζοντας τμημα ακόμα και νομιμότητας σε βάρος των άλλων εταιρειών τροφίμων!
Αναλυτικότερα, βάσει δημοσιεύματος της “Καθημερινής”, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν έως και 45% περισσότερο φέτος για βασικά είδη διατροφής σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, καθώς οι εκτιμήσεις για προσωρινή ανατίμηση των τιμών, που ξεκίνησε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και εντάθηκε αργότερα, αποδείχτηκαν ψεύτικες ελπίδες.
Αν και τελικά δεν υπήρξαν ελλείψεις τροφίμων και τα ανώτατα όρια αγοράς που επιβλήθηκαν σε ορισμένα προϊόντα τις πρώτες εβδομάδες μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, όπως το αλεύρι, το ηλιέλαιο, η ζάχαρη και το κοτόπουλο, δε χρειάστηκε να διαρκέσουν για πολύ, οι αυξήσεις των τιμών όχι μόνο δεν έχουν περιοριστεί από τότε, αλλά συνεχίζονται το 2023.
Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση τους τελευταίους μήνες, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου παραμένουν επίσης υψηλές, καθώς ήταν έως και τέσσερις φορές υψηλότερες το περασμένο έτος σε σχέση με το 2021, ακόμη και μετά τις κρατικές επιδοτήσεις για τους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών.
Οι αυξημένες δαπάνες για τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης του νοικοκυριού, καθώς και οι διογκωμένοι λογαριασμοί ενέργειας, παρά τις επιδοτήσεις, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά να αναφέρουν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους ήταν επαρκές μέχρι τις 18 κάθε μήνα.
Από το σύνολο των 62 ειδών διατροφής, μόνο σε μία περίπτωση σημειώθηκε μείωση τιμών τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, και αυτή ήταν αμελητέα (-0,02% για τα φρέσκα ψάρια). Όλα τα άλλα προϊόντα σημείωσαν αύξηση των τιμών από 0,29% (φρέσκα φρούτα) σε 44,96% (ζάχαρη). Μάλιστα, η αύξηση είναι πάνω από 20% σε 14 είδη τροφίμων, στα οποία περιλαμβάνονται τα πιο βασικά, όπως το γάλα (24,29% για το φρέσκο γάλα, με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στα άλλα είδη), το ψωμί (25,55%), το αλεύρι (26,89%), τα αβγά (26,27%), τα τυριά (26,61%), το γιαούρτι (21,65%), το ελαιόλαδο (22,37%), το μοσχαρίσιο κρέας (20,15%), το αρνί και το κατσίκι (21,35%).
Για ένα “καλάθι” με 25 βασικά προϊόντα – τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης – την 1η Μαρτίου 2022 οι Έλληνες πλήρωσαν 76,26 ευρώ, ενώ τα ίδια ακριβώς προϊόντα (ίδια μάρκα και κωδικός) κοστίζουν πλέον 91 ευρώ – δηλαδή 19,33% περισσότερα χρήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν ακόμη και το 60%, όπως σε επώνυμα χαρτιά υγείας ή απορρυπαντικά και αφρόλουτρα, όπου καταγράφονται αυξήσεις τιμών άνω του 50%, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
“Βόμβες” από Αραχωβίτη
Μιλώντας για την υπόθεση αυτή, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τομεάρχης Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης κυριολεκτικά ήταν “καταπέλτης” προς τη “Νέα Κρήτη”.
«Η “ψαλίδα” από τον παραγωγό ως τον καταναλωτή για πρώτη φορά είναι τόσο ανεξέλεγκτη. Ο παραγωγός φτωχοποιείται και ο καταναλωτής πληρώνει πανάκριβα την αισχροκέρδεια-ακρίβεια Μητσοτάκη. Εκτός του ότι, δηλαδή, έχει ανέβει το κόστος παραγωγής, οπότε ο παραγωγός με τις τιμές που πούλαγε “δε βγαίνει”. Και παρά τις αυξημένες τιμές σε κάποια προϊόντα, πάλι “δε βγαίνει”. Από την άλλη, η… εταιρεία “Μητσοτάκης Α.Ε.” έχει αφήσει ανεξέλεγκτους όλους τους υπόλοιπους κρίκους και κυρίως τη λιανική πώληση»!
Σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη, «με το “καλάθι του νοικοκυριού” η κυβέρνηση “έσβησε” στην ουσία τον ανταγωνισμό και ώθησε τους καταναλωτές σε πέντε αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που τις διαφήμιζε με κάθε τρόπο. Αυτό είναι αισχρό. Είναι αυτό που οδήγησε στην ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών. Και την ίδια στιγμή, τα προϊόντα του “καλαθιού” ακρίβυναν. Άρα, εκτός από τα πέντε σούπερ-μάρκετ, έσπρωξε τους καταναλωτές και σε συγκεκριμένα προϊόντα. Τα λέω αυτά για να καταλάβει ο κόσμος πόσο μεθοδευμένες ήταν όλες οι κινήσεις που έκανε η Ν.Δ.».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα είναι εισαγόμενα. Δηλαδή, η κυβέρνηση διέλυσε και την παραγωγή και τη μεταποίηση. Τους διέλυσε όλους»…
Ο Σταύρος Αραχωβίτης συνεχίζει λέγοντας πως «θα έπρεπε να έχουν… βγει στα κάγκελα και να φωνάζουν, όχι μόνο οι παραγωγοί, όχι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων. Η κυβέρνηση ισοπέδωσε τους πάντες».
«Μόνο έτσι θα πέσουν οι τιμές»
Εξάλλου, ο πρώην υπουργός διατυπώνει και την πρότασή του, ώστε από τώρα και μετά να μπορέσει ο τομέας των τροφίμων να έχει αποκλιμάκωση των τιμών.
«Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η μείωση του κόστους παραγωγής. Και αναφέρομαι στο κόστος παραγωγής και στον παραγωγό, αλλά και στους μεταποιητές και στον καταναλωτή. Δηλαδή, το ρεύμα είναι στοιχείο κόστους παντού. Τα καύσιμα είναι στοιχείο κόστους παντού. Άρα μείωση του κόστους παραγωγής για όλους. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι αυστηροί έλεγχοι στο “καπέλο” που βάζει ο καθένας ενδιάμεσος. Και το τρίτο η προστασία και η προώθηση των αγροτικών προϊόντων».
Καταλήγοντας, ο Σταύρος Αραχωβίτης ασκεί κριτική στον σημερινό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. «Πέρα από το ότι έδωσε λίγα μέσα από τα 89 εκατομμύρια για τις ζωοτροφές – γιατί η κρίση είναι τώρα δύο χρόνια και άρα είναι “ψίχουλα” αυτά που έχει δώσει – δεν πήραν όλοι. Πρώτα έβαλαν τους κόφτες και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πέταξε κόσμο έξω… Πρώτα έκοβε, δηλαδή, και μετά άφηνε κάποιους να “περάσουν”… Και τώρα το Πάσχα σίγουρα θα έχουμε ελλείψεις, γιατί το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται. Χρειάζεται πολιτική διαχείριση των συνεπειών που θα βρούμε μπροστά μας, οι οποίες θα είναι βαθύτερες. Θα βρούμε την παραγωγική βάση διαλυμένη. Μπαίνουν σε κίνδυνο τα ευρηματικά προϊόντα της ελληνικής γης. Πώς θα βγούμε μετά από την κρίση; Είναι εγκληματικό αυτό που κάνουν».
Πηγή: neakriti.gr