Ο εντοπισμός του προστατευόμενου θαλάσσιου φυτού, γνωστού ως “Ποσειδωνία”, βάζει “φρένο” στην υλοποίηση του έργου αναβάθμισης του λιμανιού της Χώρας Σφακίων. Παρά το γεγονός ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια για να προχωρήσει η μελέτη κι ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, ο Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς υπέβαλε ένσταση, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του φυτού, με αποτέλεσμα το έργο να “παγώσει”.
Είκοσι χρόνια από τις πρώτες ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου Χανίων για τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου λιμανιού στη Χώρα Σφακίων κι ενώ ο σκόπελος του χαρακτηρισμού του ως “δασικό” τείνει να ξεπεραστεί μέσα από νομοθετική ρύθμιση, η “Ποσειδωνία” έρχεται να το μπλοκάρει. Πρόκειται για υποθαλάσσιο λιβάδι ενδημικού φυτού, που πολλοί αποκαλούν “φύκια” και το οποίο εμποδίζει την έναρξη οποιασδήποτε παρέμβασης, αν προηγουμένως δε ληφθεί μέριμνα για την προστασία του.
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κ. Δημήτρης Βιριράκης, εξήγησε ότι «κατά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης, προέκυψε ένσταση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς με το αιτιολογικό πως επειδή το λιμάνι βρίσκεται κοντά στο φαράγγι έχει αρμοδιότητα και υπάρχει κάτω από το λιμενοβραχίονα ένας χώρος όπου υπάρχουν τα φύκια Ποσειδωνίας, τα οποία είναι προστατευόμενο είδος από την Ευρώπη κι έπρεπε να ληφθούν μέτρα».
Το Λιμενικό Ταμείο έχει εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βρίσκεται πλέον στην προσπάθεια αναζήτησης λύσης, ώστε και το θαλάσσιο φυτό να προστατευθεί και το έργο να μη χαθεί. «Η μελέτη εγκρίθηκε με όρους. Καταρχήν, θα πρέπει να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος προστασίας του φυτού. Απευθυνθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο μας έδωσε τη λύση, το κόστος της όμως ανέρχεται σε 600.000 ευρώ, ίσο δηλαδή με τρεις μελέτες!», υπογράμμισε ο κ. Βιριράκης, σημειώνοντας πως το κόστος αυτό είναι αποτρεπτικό. Η επικρατέστερη λύση είναι η υλοποίηση σε πρώτη φάση ενός προγράμματος διετούς παρακολούθησης των θαλασσίων φυτών και εν συνεχεία η μεταφορά τους σε άλλο σημείο. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργούνται νέες καθυστερήσεις για ένα έργο που θεωρείται μείζονος σημασίας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση περιοχών του Nότου, καθώς από τη Χώρα Σφακίων εξυπηρετείται η άγονη γραμμή της Γαύδου και επιπλέον παρουσιάζει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.
«Πολλές φορές στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολή σε πολλά θέματα»
Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, κ. Δημήτρης Βιριράκης, δεν έκρυψε την αγανάκτησή του για την τροπή που πήρε το έργο, το οποίο σημειωτέων είναι μεταξύ των έξι που εγκρίθηκαν στα Χανιά και για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση. «Σέβομαι την προστασία του περιβάλλοντος, έχω σπουδάσει μηχανικός περιβάλλοντος, είναι η δουλειά μου να το προστατεύω, αλλά πολλές φορές στην Ελλάδα υπάρχει υπερβολή σε πολλά θέματα», είπε χαρακτηριστικά. “Ποσειδωνία” είναι τα ταινιόμορφα φυτά που συναντά κανείς συχνά σε αμμώδεις ακτές και σύμφωνα με τους ειδικούς προστατεύουν από τη διάβρωση, αυξάνουν την παραγωγή ψαριών, αποτελώντας το μαιευτήριό τους και συνδράμουν στη βιοποικιλότητα των παράκτιων ζωνών.
Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην υλοποίηση ενός αναπτυξιακού έργου μεγάλης σπουδαιότητας για την περιοχή των Σφακίων και ευρύτερα.
Πηγή: neakriti.gr