«Μαζί με τα ξερά θα καούν και τα χλωρά» στην Κρήτη – κυρίως στον κτηνοτροφικό τομέα, αλλά όχι μόνο – αφού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και παλαίμαχο συνδικαλιστή Παναγιώτη Πεβερέτο, μέχρι το 2026 τα λεγόμενα “ιστορικά δικαιώματα” θα μειώνονται σταδιακά.
Την ίδια ώρα, η νέα ΚΑΠ δε θα δώσει άλλα δικαιώματα, πλην της αξίας κατά επίπεδο όπως έχει καθοριστεί και πρόκειται για “ψίχουλα”, ενώ το λεγόμενο “πρασίνισμα” θα επιδοτείται μέσα από διάφορες δράσεις, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα μπορεί ο παραγωγός να διεκδικεί τα χρήματα αυτά, αποδεικνύοντας ότι προχώρησε σε αυτές τις δράσεις!
Χθες, ο Παναγιώτης Πεβερέτος επιβεβαίωσε πλήρως τις καταγγελίες και τους φόβους των κτηνοτρόφων της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας βέβαια, ότι μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα υπάρξει “σφαγή” των ενισχύσεών τους. Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι σε ολόκληρη τη χώρα μέσα από τα “ιστορικά δικαιώματα” οπωσδήποτε υπήρξαν πολλές περιπτώσεις πλασματικών επιδοτήσεων και ότι στόχος της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι από το 2006 και μετά να δίνονται οι επιδοτήσεις μόνο στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους εκείνους που πραγματικά θα παράγουν προϊόντα και θα μπορούν να το αποδείξουν.
«Μέχρι το 2026 καταργούνται σταδιακά τα ιστορικά δικαιώματα. Τι είναι τα ιστορικά δικαιώματα; Ό,τι είχε ο παραγωγός πριν το 2002. Δηλαδή, εδώ στην Αργολίδα, για παράδειγμα, υπήρχαν κάποιοι που δήλωναν αντί για 10 τόνους χυμού πορτοκαλιού, ότι παρέδωσαν 100 τόνους. Και υπέγραφαν και οι γεωπόνοι. Και υπέγραφαν και οι έμποροι. Ή ο άλλος έλεγε ότι είχε τότε 500 πρόβατα. Και έπαιρνε την αντίστοιχη επιδότηση. Αυτά τα ποσά, με βάση την προηγούμενη ΚΑΠ 2014-2022, δεν μπορούσαν να μειωθούν πάνω από 30%. Αφού μειώθηκαν κατά 30%, έμειναν κάποια ποσά μέχρι σήμερα, τα οποία όμως θα εξαφανιστούν σταδιακά και αυτά μέχρι το 2026. Οπότε μετά το 2026, όποιος παράγει και έχει γη, θα παίρνει επιδοτήσεις. Ενώ τώρα, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων, υπάρχουν πολλοί που, ενώ δεν έχουν καθόλου πρόβατα, λαμβάνουν επιδοτήσεις. Ή δεν έχουν καθόλου λάδι. Δεν έχουν καθόλου πορτοκάλια και πάει λέγοντας. Γι’ αυτό για μας το κύριο ζήτημα στην αναθεώρηση της ΚΑΠ ήταν «όσοι παράγουν να παίρνουν επιδοτήσεις», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.
Ήταν ο “μέσος όρος” κάποιων χρόνων
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τα λεγόμενα “ιστορικά δικαιώματα” αποτελούν τον μέσο όρο ανά καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, όταν το 2003 αποφασίστηκε η δραστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, οι περισσότερες άμεσες ενισχύσεις αποσυνδέθηκαν από το ύψος της παραγωγής. Έτσι, πλέον, οι παραγωγοί του ελαιολάδου δε χρειαζόταν να τιμολογούν ούτε κιλό λαδιού για να πάρουν την επιδότησή τους. Το ίδιο και οι σταφιδοπαραγωγοί, που μέχρι τότε έπρεπε να πληρούν το λεγόμενο “πλαφόν παραγωγής σταφίδας”, για το οποίο μάλιστα σχεδόν κάθε χρόνο ζητούσαν μείωση, λόγω θεομηνιών…
Ωστόσο, μέσα από την Ενιαία Αποδεσμευμένη Ενίσχυση, ως ποσό αναφοράς είχε καθοριστεί ο μέσος όρος των άμεσων ενισχύσεων που εισέπραξε ο παραγωγός καθεμιάς εκμετάλλευσης μια συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς. Ως περίοδο αναφοράς επιλέχθηκαν τα έτη 2000-2002 για το ελαιόλαδο και μεταγενέστερα για τη σταφίδα. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, δημιουργήθηκαν τα “ιστορικά δικαιώματα”.
Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ αποφασίστηκε μεν το 2003, αλλά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από το 2006 έως το 2013. Και πληρωνόταν στο σύνολο των παραγωγών, ανεξάρτητα αν καλλιεργούσαν ή εξέτρεφαν ζώα. Εξαίρεση αποτελούσε μέχρι σήμερα η αιγοπροβατοτροφία, όπου δινόταν μία Συνδεδεμένη Ενίσχυση στους κτηνοτρόφους με βάση τον αριθμό των ζώων που παρουσιάζουν και την παραγωγή των γαλακτοκομικών τους προϊόντων.
Μέσα όμως από την πλήρη αποδέσμευση (και όχι τόσο από τη μερική αποδέσμευση που ίσχυσε στα αιγοπρόβατα), σχεδόν εξαφανίστηκε η σταφίδα. Και το ελαιόλαδο σώθηκε λόγω των πολύ καλύτερων τιμών παραγωγού, σαν από θαύμα…
«Μας απασχολεί έντονα η νέα ΚΑΠ»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει κατηγορηματικά ότι για τον ΣΕΚ η νέα ΚΑΠ είναι ζήτημα αιχμής. Μάλιστα, μεθαύριο Πέμπτη στα γραφεία του ΣΕΚ στην Αθήνα θα βρίσκονται ειδικοί από τον χώρο του αγροτοσυνδικαλισμού και όχι του υπουργείου που τα εμφανίζουν όλα ρόδινα, οι οποίοι θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τη διοίκηση του συνδικαλιστικού οργάνου και θα τους ενημερώσουν αναλυτικότατα.
Από ’κει και πέρα, θα ακολουθήσουν σωστές ενημερωτικές συναντήσεις και όχι “φιέστες” σε ολόκληρη τη χώρα, όπως και στην Κρήτη.
«Είναι πολλά πράγματα που αλλάζουν. Η “πράσινη ανάπτυξη” που παίρναμε μέχρι τώρα δε θα είναι δεδομένη. Δε θα μπορέσουμε να την πάρουμε αν δεν τηρήσουμε κάποιες προϋποθέσεις. Ενώ υπάρχει μία νέα ενίσχυση, που λέγεται αναδιανεμητική και η οποία θα παίρνει κάποια χρήματα από αυτούς που παίρνουν πολλά και θα τα δίνει για να ενισχύσει εκείνους που παίρνουν λιγότερα. Και αυτό κάτω από κάποιες προϋποθέσεις», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΚ.
Ποιοι αποκλείονται από τις επιδοτήσεις
Στο μεταξύ, διατηρείται ο αποκλεισμός των επιδοτήσεων για τους αγρότες που έχουν κάτω από τέσσερα στρέμματα γης και που λαμβάνουν ποσά κάτω των 250 ευρώ, με βάση την προηγούμενη ΚΑΠ.
«Έχουμε τρία επίπεδα. Είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, είναι οι ετήσιες καλλιέργειες και είναι και οι βοσκότοποι. Σε αυτά τα τρία επίπεδα θα μοιράζονται τα χρήματα. Από ’κει και πέρα, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει εκδώσει ακόμα τους εφαρμοστικούς κανονισμούς. Δηλαδή πώς θα γίνει η διαδικασία για να πάρω την “πράσινη ανάπτυξη”, που είναι το 48%; Μπαίνουν πολλά ζητήματα. Και αυτά θα τα δούμε όταν θα βγουν οι εφαρμοστικοί κανονισμοί. Άμα ο παραγωγός δεν πάρει την “πράσινη”, με δεδομένο ότι η βασική μειώνεται γιατί μετέφεραν χρήματα από τη βασική στην “πράσινη”, μπορεί να πάρει τα μισά λεφτά ή και λιγότερα από αυτά που έπαιρνε», λέει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πεβερέτος.
Και επιβεβαιώνει ότι για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης «μειώνονται καθοριστικά οι επιδοτήσεις τους. Την Πέμπτη θα τα συζητήσουμε όλα. Και μετά να πάμε στις περιοχές, στην Κρήτη και αλλού, και να ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους. Εμάς μας αφορούν οι κτηνοτρόφοι. Αλλά η κτηνοτροφία “μπερδεύεται” με τη φυτική παραγωγή, γιατί και οι κτηνοτρόφοι έχουν και φυτική παραγωγή»…
Πηγή: neakriti.gr