ΚΡΗΤΗ

Αυξήθηκαν 30% οι τιμές των αβγών – Επάρκεια στην Κρήτη

Αυξάνονται διαρκώς οι τιμές και στα αβγά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στην Ελλάδα μέχρι στιγμής η αύξηση της τιμής του αβγού διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κάτω από το 30% (που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.) χάρη στην αυτάρκεια που εξακολουθεί να διατηρεί η χώρας μας.

Σήμερα η Κρήτη παράγει γύρω στα 12,5 εκατομμύρια αβγά τον χρόνο και ενόψει του Πάσχα δεν αναμένονται ελλείψεις, όπως εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης. Τονίζει πάντως ότι, όπως στα άλλα είδη πρώτης ανάγκης, έχουμε ανατιμήσεις και στο αβγό, κάτι που σχετίζεται με το κόστος παραγωγής και κυρίως με το κόστος των ζωοτροφών, το οποίο και αυξάνεται δραματικά από χρόνο σε χρόνο!

Αναλυτικότερα, η τιμή των αβγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε τον Ιανουάριο του 2023 αύξηση 30,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η αυξητική πορεία των τιμών δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, η οποία, αν και δε βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις, κατέγραψε διψήφιο ποσοστό και, όπως λένε οι άνθρωποι του λιανεμπορίου, μπορεί οι παραγωγοί να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσο θα κοστίσουν στους Έλληνες τα περίπου 300 εκατομμύρια αβγά που χρειάζονται για να τσουγκρίσουν το Πάσχα.

Είδος πολυτελείας και το αβγό

Συγκεκριμένα, ανατιμήσεις άνω του 70% παρατηρεί η Eurostat σε ευρωπαϊκές χώρες, με τον μέσο όρο να φτάνει το 30% και στην Ελλάδα το 25% σε έναν χρόνο. Κι ενώ το αβγό αποτελεί τη φθηνότερη ζωική πρωτεΐνη, με σημαντική διατροφική αξία, παρ’ όλα αυτά, έτσι όπως εξελίσσονται τα γεγονότα στην ευρωπαϊκή αγορά, σε λίγο θα φτάσει, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το αβγό να κοστίζει “χρυσάφι” στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά φυσικά και παγκοσμίως.

Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αβγών καταγράφηκε στην Τσεχία (85% τον Ιανουάριο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ακολούθησαν η Ουγγαρία (80%) και η Σλοβακία (79%). Οι άνθρωποι της αγοράς αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές, που σημειώνονται πανευρωπαϊκά, στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στα προβλήματα από τη γρίπη των πτηνών, που έπληξαν αρκετές χώρες το 2021, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.

Στην Ελλάδα, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη νόσο των πτηνών, η ραγδαία αύξηση τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια, που το 2022 ξεπέρασαν το 45%, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα κόστη, όπως τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά αλλά και τα εργατικά, τροφοδότησαν την ακρίβεια στο συγκεκριμένο προϊόν, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών, με κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), η ετήσια επιβάρυνσή λόγω της ακρίβειας το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το 2022 τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Για το φετινό Πάσχα οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι οι αυξημένες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσουν στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το γεγονός ότι το Πάσχα των καθολικών είναι φέτος νωρίτερα από το ορθόδοξο, θα αυξήσει τις εξαγωγές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εγχώρια αγορά.

Πάνω από 12,5 εκατομμύρια

 Ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, κτηνίατρος Αλέκος Στεφανάκης, δήλωσε στo neakriti.gr χθες ότι σήμερα η Κρήτη σίγουρα παράγει πάνω από 12,5 εκατομμύρια αβγά τον χρόνο, που και αυτά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του τουρισμού, δε φτάνουν προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

«Το αβγό είναι το φαγητό του φτωχού και του πλούσιου. Είναι ένα από τα δυνατότερα ζωικά τρόφιμα μαζί με το γάλα. Είναι πλήρες. Άρα, νομίζω ότι η Ελλάδα διατηρεί την αυτάρκειά της σε αυτό το κομμάτι και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρηθεί», σύμφωνα με τον ίδιο…

Σε ό,τι αφορά στην Κρήτη, δύο είναι οι μεγάλες μονάδες: Μία στο Ρέθυμνο, που είναι και η μεγαλύτερη, και μία στο Ηράκλειο. Και υπάρχουν και άλλες πέντε μικρότερες μονάδες παραγωγής αβγών. Μάλιστα, στο Ρέθυμνο παράγεται το μεγαλύτερο μέρος των αβγών της Κρήτης.

Συνολικά η Κρήτη διαθέτει 7 μονάδες, (συμβατικές και βιολογικές εκτροφές). Υπάρχουν βέβαια και τα οικόσιτα αβγά, που όμως, τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να μειώνονται, κάτι που ανάγκασε τις αβγοπαραγωγικές μονάδες να αυξήσουν την παραγωγή τους για να καλύψουν την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.

Αναφορικά με το νησί μας, ο Αλέκος Στεφανάκης επισήμανε πως «τα οικόσιτα αβγά αρχίζουμε με έναν δραματικό τρόπο να τα εγκαταλείπουμε. Αλλά εξακολουθούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε αβγό. Μπορεί να υποχωρεί η οικόσιτη πτηνοτροφία, όμως οι μονάδες μας έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις για να καλύπτουν τη ζήτηση τόσο των καταναλωτών της Κρήτης, όσο κι ενός μεγάλου μέρους του τουρισμού. Άρα έχουμε υπερεπάρκεια. Ίσως μάλιστα την περίοδο του Πάσχα να είμαστε σε θέση ακόμα και να στείλουμε αβγά και στην υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο Αλέκος Στεφανάκης δήλωσε ακόμη ότι οι μονάδες του νησιού μας είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Παράγουν ένα πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν, μέσα από τη φυτική εκτροφή των πτηνών, με αποτέλεσμα πραγματικά να μπορούμε να απολαμβάνουμε ένα αβγό ποιοτικό. Ναι, έχει αυξηθεί η τιμή του, αλλά οι μονάδες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να είναι βιώσιμες λόγω του κόστους των ζωοτροφών. Και ας το συνειδητοποιήσουμε σαν κοινωνία. Είμαστε σε μια φάση που μάλλον δε θα υπάρξει ξανά φτηνό τρόφιμο», όπως χαρακτηριστικά κατέληξε ο Αλέκος Στεφανάκης, καλώντας τους καταναλωτές να εμπιστεύονται το κρητικό αβγό και να το στηρίζουν, χωρίς καμία επιφύλαξη.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ