ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 30% στο τραπέζι του Πάσχα: Στα 233 ευρώ θα κυμανθεί το κόστος για 4μελη οικογένεια στην Κρήτη

Από τα 150 ευρώ, αν βάλουμε αυστηρά μόνο τα τρόφιμα, έως και τα 233 ευρώ, αν υπολογίσουμε και τα αρτοσκευάσματα, τα ποτά και τα γλυκά, θα φτάσει το ελάχιστο κόστος μιας τετραμελούς οικογένειας για το πασχαλινό τραπέζι στην Κρήτη. Σε σχέση με πέρυσι, είναι σαφώς ανεβασμένο, αφού το αντίστοιχο κόστος δεν ξεπερνούσε – με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν για τις ανάγκες του ρεπορτάζ – περίπου τα 120 με 180 ευρώ αντίστοιχα.

Σε μεγάλο βαθμό, το ρεπορτάζ στηρίχτηκε και στην έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος, που δημοσίευσε στοιχεία πανελλαδικής εμβέλειας για μια παρέα 6 έως 8 ατόμων. Τα στοιχεία του ΙΝ.ΚΑ. επιβεβαιώνουν τους δικούς μας υπολογισμούς, αφού για 6-8 άτομα το κόστος το υπολογίζει ότι φτάνει στα 334,05 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρυσι δεν ξεπέρασε τα 296,65 ευρώ. Η αύξηση, σύμφωνα με το ΙΝ.ΚΑ., ανέρχεται πανελλαδικά στο 12,6% σε σχέση με το πασχαλινό τραπέζι του 2022.

“Τσουχτερές” ακόμη περισσότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού στην Κρήτη. Αν λάβουμε υπόψη μας τη μέση τιμή των 14 ευρώ το κιλό στο αρνί (βάσει στοιχείων ΙΝ.ΚΑ.), μία τετραμελής οικογένεια θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 κιλά αρνί, άρα θα δαπανήσει συνολικά 70 ευρώ για τις ανάγκες του πασχαλινού της τραπεζιού. Αν υπολογίσουμε και 1,5 κιλό κοκορέτσι, θα χρειαστούν άλλα 21 ευρώ. Αν βάλουμε και ένα κιλό τζατζίκι, αυτό στοιχίζει 4,20 ευρώ σύμφωνα με το ΙΝ.ΚΑ., και μισό κιλό μαγειρίτσα, άλλα 11 ευρώ, μισό κιλό τυρί φέτα 7 ευρώ, μισό κιλό τυρί γραβιέρα ή κεφαλογραβιέρα 8,5 ευρώ, πάντα με βάση την πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, που σημαίνει ότι πάντα οι τιμές “παίζουν” πάνω-κάτω ανάμεσα στην επαρχία και την πρωτεύουσα της χώρας.

Από ’κει και πέρα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στο neakriti.gr για τα απαραίτητα οπωροκηπευτικά ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Οπωροπωλών Ν. Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης, για το πασχαλινό τραπέζι μιας τετραμελούς οικογένειας θα χρειαστούν οπωσδήποτε 2 μαρούλια. Από 0,80 ευρώ το ένα, πάμε στα 1,60 ευρώ. Συν 2 φρέσκα κρεμμύδια (τεμάχια) από μισό ευρώ το ένα, δύο ματσάκια άνηθο μισό συν μισό ευρώ, δύο κιλά ντομάτες από 2 ευρώ το κιλό, δύο κιλά αγγούρια από 2 ευρώ το κιλό και ένα κιλό αγκινάρες που κοστίζουν 5 ευρώ. Δε θα χρειαστούν και τουλάχιστον 3 κιλά πατάτες; Με το 1,20 ευρώ το κιλό που έχει η μεσαρίτικη πατάτα, το κόστος ανεβαίνει επιπλέον κατά 3,5 ευρώ. Και για τα φρούτα, θα χρειαστούν 2 κιλά πορτοκάλια με 1 ευρώ το κιλό, δηλαδή άλλα 2 ευρώ. Να μην αγοράσουν οι άνθρωποι μέρα που είναι και ένα κιλό μπανάνες, δαπανώντας άλλα 2,5 ευρώ; Συν ένα κιλό φράουλες, για τις οποίες ειδικά τα παιδιά “κάνουν χαρά”, πάμε σε επιπλέον 4 ευρώ.

Αρτοσκευάσματα, γλυκά και ποτά

Από ένα τραπέζι, όμως, ποτέ δε λείπει το ψωμί. Η μέση τιμή του ψωμιού δεν πέφτει κάτω από τα 1,20 ευρώ το μισό κιλό. Άρα, με ένα κιλό ψωμί δαπανούμε άλλα 2,40 ευρώ. Αν βάλουμε και 20 αβγά κόκκινα βαμμένα πάμε σε άλλα 13,20 ευρώ. Κάρβουνα 10 κιλά, άρα ανεβαίνουμε άλλα 13 ευρώ (βάσει της τιμής του ΙΝ.ΚΑ.). Ένα κιλό πασχαλινά κουλούρια, δηλαδή θέλουμε συν 15,45 ευρώ. Και ένα κιλό τσουρέκι, 17 ευρώ. Όσο για τα αναψυκτικά και τα αλκοολούχα ποτά, κρασί 1,5 λίτρο 6 ευρώ, μια εξάδα μπίρες 6 ευρώ. Και για τα γλυκά, κάτω από ένα δεκάρικο δεν πρόκειται να μας βγει.

«Θα περάσουμε “μαύρο” Πάσχα»

Σχολιάζοντας το κόστος αυτό, ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης τόνισε ότι, αν δεν υπολογιστούν τα ποτά, τα κρασιά, τα γλυκά και κάποια άλλα είδη που αναφέρονται στα στοιχεία του ΙΝ.ΚΑ., αλλά αν βάζαμε μόνο το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, το κόστος δε θα έπεφτε κάτω από τα 150 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, όταν με τα ίδια είδη πέρυσι μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του τραπεζιού της με 120 ευρώ.

«Από ’κει και πέρα, δεν πρέπει να βάλουμε και τα έξοδα του ρεύματος; Αν η οικογένεια ταξιδέψει για να κάνει Πάσχα στο χωριό, δε θα δαπανήσει και βενζίνη; Άρα ουσιαστικά το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο»…

Ο Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης όμως λέει και κάτι άλλο εξίσου σημαντικό. Ότι φέτος ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει σε μια περίοδο που δεν προβλέπονται πληρωμές για τους συνταξιούχους.

«Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, πληρώθηκαν οι συνταξιούχοι τις συντάξεις τους και είχαν κάποια δυνατότητα να δαπανήσουν για τα τρόφιμα του εορταστικού τους τραπεζιού». Και καταλήγει λέγοντας: «Να μην ξεχνάμε πως τώρα δεν υπάρχουν ούτε οι αγροτικές επιδοτήσεις. Ούτε όμως έχουμε περίοδο που ο κόσμος πουλάει ελαιόλαδο. Έτσι το Πάσχα σε σχέση με τις προηγούμενες γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι τραγικά δύσκολο».

Ο τιμοκατάλογος του Πάσχα*

   Είδος                    Κόστος σε ευρώ

5 κιλά αρνί                                 70 ευρώ

1,5 κιλό κοκορέτσι                     21 ευρώ

1 κιλό τζατζίκι                           4,20 ευρώ

0,5 κιλό μαγειρίτσα                    11 ευρώ

0,5 κιλό φέτα                                7 ευρώ

0,5 κιλό γραβιέρα                        8,5 ευρώ

20 κόκκινα αβγά                         13,20 ευρώ

1 κιλό πασχαλινά κουλούρια     15,45 ευρώ

1 κιλό τσουρέκι                               17 ευρώ

1,5 λίτρο κρασί                                 6 ευρώ

Μία εξάδα μπίρες                            6 ευρώ

* Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝ.ΚΑ.

Οι τιμές στα κηπευτικά

Είδος                                    Κόστος

2 μαρούλια                                 1,60 ευρώ

2 φρέσκα κρεμμύδια                  1 ευρώ

1 ματσάκι άνηθος                        0,5 ευρώ

1 κιλό ντομάτες                              1 ευρώ

1 κιλό αγγούρια                              1 ευρώ

1 κιλό μεσαρίτικη πατάτα         1,20 ευρώ

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ