ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» τα καύσιμα και στην Κρήτη: Μία ανάσα από τα 2 ευρώ η αμόλυβδη – 15 λεπτά αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Περίμεναν πολλοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα να μπει στους λογαριασμούς τους το Δώρο του Πάσχα, για να τροφοδοτήσουν τις δεξαμενές τους λίγο πριν το τέλος της φετινής εμπορικής περιόδου με μια ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης, που θα τους επέτρεπε να ξεκινήσουν τον επόμενο χειμώνα χωρίς να έχουν τον “βραχνά” της αγοράς, αλλά μέσα σε λίγες μέρες μάλλον αλλάζουν γνώμη, βλέποντας την αλματώδη αύξηση των τιμών κατά 12 λεπτά το λίτρο (15 λεπτά μαζί με τον ΦΠΑ) και έρχεται και μεγαλύτερη αύξηση. Ενώ δηλαδή όσο έπεφτε η διεθνής τιμή στο βαρέλι, οι μειώσεις των τιμών στα βενζινάδικα της Κρήτης ήταν από ασήμαντες έως μηδαμινές, με την πρώτη αύξηση στη διεθνή τιμή οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν, ενώ ταυτόχρονα έληξε και η κρατική επιδότηση των 12 λεπτών το λίτρο!

Τη μία βραδιά κοιμήθηκαν με 1,18 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και το άλλο πρωί ξύπνησαν και δεν πίστευαν στα μάτια τους οι καταναλωτές στην Κρήτη, βλέποντας την τιμή να έχει φτάσει τα 1,29 ευρώ το λίτρο…

Την ίδια ώρα, λόγω αύξησης στη διεθνή τιμή του “αργού”, έχουμε και αυξήσεις από τις εταιρείες σε όλα τα είδη καυσίμων, που άλλες μπήκαν και άλλες έπονται μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτός όμως ο “ζήλος” των πετρελαϊκών εταιρειών στη χώρα μας δεν εκδηλώθηκε με μειώσεις των τιμών, όταν από τον Ιανουάριο και μετά οι τιμές του “αργού” σημείωναν πτώση διεθνώς και μάλιστα σημαντική…

Μιλώντας στο neakriti.gr ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Λυκούργος Σαμόλης, αναφέρθηκε στις μεγάλες αυξήσεις που ήδη έχουν φανεί και θα συνεχιστούν όσο πλησιάζουμε στο Πάσχα. «Έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις. Και σε λίγες μέρες τα πρατήρια θα ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές. Με την πτώση της διεθνούς τιμής, δυστυχώς δεν είχαμε καμία μείωση. Τώρα στην αύξηση έχουμε αυξήσεις. Φανταστείτε ότι προχθές είχε κατέβει στα 64 δολάρια το βαρέλι στο αργό, δηλαδή είχαμε μια πτώση της τάξεως του 15%. Κι όμως δεν είχαμε πτώση και στη χώρα μας. Μάλιστα, το αντίθετο. Είχαμε αύξηση στην τιμή της αμόλυβδης. Και τώρα θα έχουμε και νέες αυξήσεις και θα είναι και μεγάλες. Μπορεί, δηλαδή, να δούμε μέσα στις γιορτές την τιμή της αμόλυβδης να πιάνει και πάλι τα 2 ευρώ το λίτρο», όπως λέει ο Λυκούργος Σαμόλης.

Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών είναι από τους παράγοντες εκείνους της αγοράς, που συμφωνούν ότι αναγκαστικά τώρα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα αποφύγουν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης για του χρόνου, με το κλείσιμο της χρονιάς, ενώ δε θα μπορέσουν και να μετακινηθούν όσο θα ήθελαν, προκειμένου να περάσουν το Πάσχα στο χωριό τους ή οπουδήποτε αλλού. «Θα είμαστε πάλι από τις χώρες που έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό. Σήμερα για παράδειγμα πουλάμε ακριβότερα, σε σχέση με τους μέσους μισθούς της Ευρώπης. Δηλαδή, η Ευρώπη παίρνει μέσο μισθό 2.000 ευρώ και η αμόλυβδη έχει στις χώρες αυτές 1,70 ευρώ το λίτρο, ενώ εμείς είμαστε στο 1,90 ευρώ το λίτρο»…

Αναφορικά με τις τιμές που επικρατούν σήμερα, ο Λυκούργος Σαμόλης μάς λέει: «Στο 1,93 με 1,94 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη. Το πετρέλαιο κίνησης γύρω στο 1,67 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι γύρω στο 1,29 ευρώ το λίτρο. Υπάρχει αύξηση σημαντική. Φαίνεται στις νέες προμήθειες που κάνουν οι βενζινοπώλες. Απλά είναι κι εκείνοι που περιμένουν να πουλήσουν στις προηγούμενες τιμές και να μην προμηθευτούν πετρέλαιο άλλο για φέτος, αφού στις 30 Απριλίου κλείνει η χρονιά».

Στο σημείο αυτό, ο Λυκούργος Σαμόλης λέει ότι οι αυξήσεις της θέρμανσης έχουν σχέση πρώτα και κύρια με τη λήξη της κρατικής επιδότησης. «Αυτό σημαίνει ότι εκεί που ήταν 1,18 ευρώ το λίτρο πήρε συν 15 λεπτά πάνω το λίτρο (12 ευρώ της κρατικής επιδότησης συν 3 λεπτά ο ΦΠΑ). Αλλά κάποιοι έχουν πολύ πετρέλαιο, γιατί δεν πουλιέται και γι’ αυτό έχουν ακόμα τις τιμές τις προηγούμενες», όπως καταλήγει.

«Είναι κατάντια αυτή η προσμονή»

«Το 2023 φτάνει στο σημείο μια οικογένεια, που έχει δύο εργαζόμενους, να συζητάει και να σκέφτεται για το πώς θα θερμάνει το σπίτι της. Να μη βάζει πετρέλαιο τον χειμώνα που κρυώνει και να βάζει πετρέλαιο στο τέλος του χειμώνα, για να το βρει φτηνό και την επόμενη χρονιά», σχολιάζει από την πλευρά του στο neakriti.gr το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και στέλεχος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, Δημόκριτος Σαλούστρος. «Από μόνο του αυτό είναι ένα τραγικό περιστατικό, που υποδηλώνει την αποτυχία της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας που “ευαγγελίζονται”. Αναδεικνύει μία αντίφαση, ότι αυτοί που παράγουν τα πάντα, δεν μπορούν να έχουν αυτό που παράγουν. Και μόνο να το σκεφτείς είναι αρκετά τραγελαφικό», λέει ο Δημόκριτος Σαλούστρος και συνεχίζει: «Από την άλλη, ο χειρισμός των εταιρειών να θέλουν να βγάλουν κέρδος επιπλέον μέχρι και από αυτήν την κατάσταση, δηλαδή μέχρι και από αυτούς που αναγκάζονται να κρατήσουν τα χρήματά τους για να βάλουν στο τέλος της σεζόν, νομίζω ότι δείχνει και το τι μπορούμε να περιμένουμε από τα μονοπώλια».

Καταλήγοντας, καταγγέλλει: «Η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να δίνει δικό μας, κρατικό, χρήμα πάλι στις επιχειρήσεις με διάφορα pass, προκειμένου να τις ενισχύει, αντί να βάλει ένα φρένο σε αυτό το κρεσέντο τιμών και σε αυτήν την αναλγησία που υπάρχει στο καύσιμο. Το οποίο βέβαια ούτε περιμέναμε ότι θα το έκανε και ούτε πρόκειται να το κάνει ποτέ».

Παιχνίδια αισχροκέρδειας – «Κερδοσκοπούν σε βάρος του κόσμου»

Σκληρή γλώσσα για «παιχνίδια κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων με την κυβέρνηση να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο», χρησιμοποιεί όμως και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου και στέλεχος της ΓΣΕΕ Μανόλης Πεπόνης. «Είναι το “θαύμα” το οικονομικό που γίνεται στην Ελλάδα, όπου με το πετρέλαιο στα 112 ευρώ το βαρέλι πριν από μερικά χρόνια, η βενζίνη ήταν κάπου στο 1,03 ευρώ το λίτρο και αυτή τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει κατέβει στα 67 δολάρια το βαρέλι, η τιμή στην αμόλυβδη πλησιάζει τα 2 ευρώ το λίτρο και ίσως και να τα ξεπεράσει»!

Εξάλλου, όπως λέει, «εδώ φαίνεται η απληστία των εισαγωγέων των πετρελαιοειδών. Και γενικά για όλο το σύστημα θα πρέπει αυτή η κατάσταση να σταματήσει, γιατί δεν είναι μόνο προκλητικό, αλλά είναι και επικίνδυνο για τον κόσμο. Για τις ζωές του κόσμου. Δε γίνεται δηλαδή όταν ανεβαίνει ένα δολάριο διεθνώς, να ανεβαίνει αυθημερόν και η τιμή στα πρατήρια και όταν η τιμή διεθνώς πέφτει μισό δολάριο, η τιμή στα πρατήρια όχι μόνο να μην κατεβαίνει αλλά ακόμα και να αυξάνεται».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ