ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Σοβαρές καταγγελίες από ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού για «Ατομικές συμβάσεις με όρους Μεσαίωνα»

Υποχρεωτική έγινε για όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της χώρας η κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως γνωμοδότησε θετικά σε συνεδρίασή του το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι όλης της χώρας θα δουν τους μισθούς τους αυξημένους. Στον νομό Ηρακλείου ωστόσο θα εφαρμόζεται η Τοπική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση της τάξης του 12% σε βάθος διετίας, ενώ προβλέπεται και η θεσμική κατοχύρωση πολλών ειδικοτήτων που δεν περιλαμβάνει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, έκανε σαφές πως την περίοδο που διανύουμε όλο και περισσότεροι ξενοδοχοϋπάλληλοι υπογράφουν, στα πλαίσια ενός μη θεμιτού εξαναγκασμού, ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα, υποχρεωτική κηρύχθηκε η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Απασχόλησης (ΑΣΕ) που συνεδρίασε χθες. Πρόκειται για απόφαση-“ανάσα” για τους εργαζόμενους, καθώς πρόκειται για αυξήσεις της τάξεως του 10,5% σε διετή βάση. Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση εργασίας ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Ν. Κοκολάκης, υποστήριξε πως είναι ένα θετικό μέτρο, αλλά οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου προστατεύονται από την Τοπική Σύμβαση Εργασίας, η οποία έχει περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Η κλαδική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε χθες είναι μια ευχάριστη είδηση. Οι μισθοί των ξενοδοχοϋπαλλήλων αυξάνονται και σίγουρα είναι μια είδηση που μας προκαλεί ευχαρίστηση. Πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν. Ηρακλείου θα δουν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης του 12% στη διετία και όχι στο 10,5%. Αυτό επιτάσσει η Τοπική Σύμβαση Εργασίας. Επίσης, η Τοπική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων στον ν. Ηρακλείου περιλαμβάνει ειδικότητες υπαλλήλων, που δεν έχει η κλαδική σύμβαση εργασίας. Η Τοπική Σύμβαση Εργασίας είναι θεσμικά θωρακισμένη. Γενικά όμως, είναι σωστό που η κλαδική Τοπική Σύμβαση Εργασίας έγινε υποχρεωτική για όλους», υπογράμμισε ο κ. Κοκολάκης.

Την ίδια στιγμή που πλέον νομιμοποιήθηκαν οι αυξήσεις στους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκπρόσωποι των ξενοδοϋπαλλήλων είναι οι όροι ατομικών συμβάσεων, που παραπέμπουν σε Μεσαίωνα από τρεις μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, οι οποίοι καλούν τους εργαζόμενους να υπογράψουν, με τις σχετικές καταγγελίες να έχουν φτάσει στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV” υποστήριξε πως ο κόσμος των εργαζόμενων βιώνει μια αντιφατική κατάσταση. Αντί να στηρίζεται, αποδομείται νομοθετικά.

«Βλέπουμε πως υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και αντί να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, βλέπουμε το αντίθετο. Δυστυχώς, με την έναρξη της τουριστικής χρονιάς και την γνωστοποίηση των ατομικών όρων σύμβασης, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αλλά και άλλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι που εδρεύουν στην Κρήτη και έχουν ξενοδοχεία σε άλλες περιοχές της Ελλάδας προχωρούν σε όρους ατομικών συμβάσεων που θυμίζουν Μεσαίωνα», είπε.

Σύμφωνα με τους όρους ατομικών συμβάσεων, εργαζόμενοι θα αλλάζουν πόστα ανάλογα με τις ανάγκες των ξενοδοχείων, ενώ θα μετακινούνται ακόμη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπου δραστηριοποιούνται οι ξενοδοχειακοί όμιλοι. Ο κ. Κοκολάκης επισήμανε πως μέσα από αυτήν την εργασιακή σύμβαση γίνεται η μετατροπή των εργαζόμενων σε σκλάβων.

«Επιθυμούν οι εργαζόμενοι να είναι σκλάβοι. Θέλουν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι τους ατομικούς όρους σύμβασης, ώστε ο εργοδότης, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη θέσης εργασίας σε κάποιο άλλο ξενοδοχείο της χώρας, να τον στέλνει εκεί. Ένας άλλος όρος που μπαίνει στην ατομική σύμβαση έχει να κάνει με την παραγραφή της ειδικότητας. Δεν ενδιαφέρονται οι όμιλοι για τις ειδικότητες, αλλά επιθυμούν να βγαίνουν ολοκληρωμένες οι εργασίες», είπε.

Για παράδειγμα, σερβιτόροι θα συνεχίζουν την εργασία τους στη λάντζα και όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ στη περίπτωση που γνωστοποιήσουν τα χρήματα που λαμβάνουν, τότε θα καταγγέλλεται η σύμβαση και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Ο κ. Κοκολάκης είπε: «Εάν ένας σερβιτόρος έχει τελειώσει τη δουλειά ή έχει ένα διάλειμμα 5 ή 10 λεπτά, ο εργοδότης μπορεί να τον στέλνει να πλένει πιάτα ή ποτήρια. Οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύμβαση, ενσωματώνουν και την εχεμύθεια των υπαλλήλων όσον αφορά στον μισθό τους. Σε περίπτωση που ένας υπάλληλος γνωστοποιήσει τον μισθό του, υπάρχουν και ποινικές ρήτρες της τάξης των 10.000 ευρώ. Προβλέπεται επίσης καταγγελία της σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση».

«Πρόκειται για βλαπτική μεταβολή για τους εργαζόμενους», τονίζει ο Νίκος Κοκολάκης, ο οποίος θα προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας με σκοπό την ανάδειξη των όρων της σύμβασης ως καταχρηστικούς.

«Οι όροι των ατομικών συμβάσεων εργασίας είναι παράνομοι και καταχρηστικοί. Και πρέπει οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να παίζουν ούτε με το συμφέρον ούτε με την αξιοπρέπειά τους», είπε στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Αυξημένη η τουριστική κίνηση στο Ρέθυμνο

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν οι αλλαγές προς τα πάνω στις μισθολογικές απολαβές των ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αεροπλάνα και πλοία έχουν ήδη αρχίσει να καταφτάνουν στην Κρήτη οι πρώτοι εκδρομείς του Πάσχα από περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς η άρση όλων των περιοριστικών μέτρων λόγω κορωνοϊού φαίνεται πως εκτόξευσε στα ύψη την επιθυμία τους για να εγκαταλείψουν το “κλεινόν άστυ” και να περάσουν τις Άγιες αυτές Ημέρες στους αγαπημένους τους προορισμούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, μιλώντας στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” είπε: «Το ενδιαφέρον για ταξίδι από την Κρήτη και εκτός από την Κρήτη είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι αλλά και το 2019».

Η Κρήτη, που είναι ένα από τα νησιά που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, φέτος – όπως δείχνουν τα στοιχεία – έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα του εσωτερικού τουρισμού ενόψει Πάσχα, ενώ έκπληξη αποτελούν για το Ρέθυμνο οι πληρότητες έως και 60% που καταγράφονται στα ξενοδοχεία, που έχουν ήδη ανοίξει, αλλά και στα τουριστικά καταλύματα του νομού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό φακό της “ΚΡΗΤΗ ΤV” δήλωσε: «Υπάρχουν κρατήσεις αυτήν τη στιγμή περισσότερες από τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένα θετικό δείγμα. Είναι θετική η κίνηση αυτήν τη στιγμή».

Και ενώ ο πιο ελκυστικός προορισμός στην Κρήτη για τον εσωτερικό τουρισμό είναι παραδοσιακά τα Χανιά, το Ρέθυμνο την πασχαλινή περίοδο δείχνει να παίρνει ένα κομμάτι της “πίτας”, κερδίζοντας έτσι το – έστω και μικρό – “χαμένο έδαφος” των προηγούμενων χρόνων.

«Ο εσωτερικός τουρισμός ποτέ δεν ήταν το ισχυρό “χαρτί” για το Ρέθυμνο. Το γεγονός ότι είναι αυξημένος ο αριθμός των εισιτηρίων από αεροπλάνα και ακτοπλοϊκές γραμμές μας κάνει να αισιοδοξούμε», είπε ο κ. Μπερέτης.

Ο κ. Τσακαλάκης υπογράμμισε: «Το Ρέθυμνο είχε καλό “κομμάτι” σε επίπεδο εσωτερικού τουρισμού και ιδίως το Πάσχα. Ελπίζω πως και τώρα θα αρχίσουμε να ξαναπαίρνουμε το “χαμένο έδαφος” και τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα τα πράγματα».

Σε ό,τι αφορά δε στους αλλοδαπούς επισκέπτες, η κίνηση στην παρούσα φάση στο Ρέθυμνο είναι σχετικά ικανοποιητική, όμως η μαζική ροή επισκεπτών αναμένεται κυρίως από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου έως και τον Σεπτέμβριο.

«Την περίοδο 13-20 Μαΐου θα δούμε μεγάλη διαφορά. Θα δούμε αρκετό κόσμο. Θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και οι πληρότητες θα είναι μεγάλες», σημείωσε ο κ. Μπερέτης.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ