ΚΡΗΤΗ

Κρήτη – Μoβ μέδουσες: Πού ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους φέτος στο νησί (χάρτης)

Μπορεί ακόμα να είναι άνοιξη, ωστόσο οι καλοκαιρινοί επισκέπτες των ελληνικών θαλασσών, οι φοβερές μοβ μέδουσες, έχουν ήδη κάνει τις πρώτες τους εμφανίσεις και φέτος. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη ειδικοί εκτιμούν ότι ίσως κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά της Κρήτης.

Να θυμίσουμε ότι το περυσινό καλοκαίρι ήταν το δεύτερο κατά το οποίο οι μοβ μέδουσες εμφανίστηκαν στα νερά του Αιγαίου και στο Ιόνιο.

Είχε προηγηθεί μια τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα και έπειτα φαίνεται πως ίσως από εκεί έφτασαν και στο Ιόνιο, όπως αναφέρει το biodiversitygr.org.

Σύμφωνα με το JellyReport, αν και είναι νωρίς και δεν έχει αρχίσει ο κόσμος να πηγαίνει μαζικά για μπάνια, έχουμε ήδη τις πρώτες καταγραφές των μοβ μεδουσών για το 2023, όπως μπορείτε να δείτε στον χάρτη παρακάτω:

Όπως αναφέρεται στο δελτίο, για το 2023 αναμένεται το Βόρειο Αιγαίο να είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μοβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις τους. Για τις Κυκλάδες μπορεί να έχουμε κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ για την Κρήτη -ίσως στη δυτική πλευρά- να δούμε λίγο περισσότερες, όπως και για τη Νότια Πελοπόννησο. Όσο για το Ιόνιο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η κατάσταση θα διαμορφωθεί στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Βέβαια, σύμφωνα με το πρόσφατο JellyReport, όλα πάντα εξαρτώνται από τον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα.

Επέστρεψε η μέδουσα Πυξίδα

Όπως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές εξάρσεις των μεδουσών πυξίδα (Chrysaora hysoscella). Οι εξάρσεις αυτές ξεκινάνε από μέσα Μαρτίου και επικρατούν μέχρι και μέσα Μαΐου (με μερικές φορές και μέχρι αρχές Ιουνίου).

Ήδη έχουν αρχίσει να εκβράζονται στις παραλίες. Και τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα είναι πιο έντονο το φαινόμενο στις παραλίες της Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στο πρόσφατο δελτίο καταγραφών, πολλές περιοχές του Ιονίου τον χειμώνα 2022-2023 ανέφεραν εμφανίσεις μοβ μεδουσών, αλλά σε αυτές τις καταγραφές δεν υπήρχαν αναφορές για νεαρές μοβ μέδουσες (έχουν ένα πορτοκαλό-καφέ χρώμα).

Μέσα Απριλίου (και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου 2023), υπήρχε και η πρώτη αναφορά για πολλές νεαρές μοβ μέδουσες στην Κέρκυρα.

Καθώς οι μοβ μέδουσες στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, αυτό σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα έχουν να αντιμετωπίσουν τις μοβ μέδουσες.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ποτέ στη βιβλιογραφία δεν έχει καταγραφεί εξαφάνιση των μοβ μεδουσών τη δεύτερη χρονιά, συνεπώς δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο ούτε φέτος. Αντιθέτως παρατηρείται μεγάλη διαφορά την 3η και την 4η χρονιά όταν και εξαφανίζονται, κάνοντάς τες να ξαναεμφανιστούν τουλάχιστον μετά από 5 χρόνια ή και σε κάποιες περιπτώσεις 10 με 12 χρόνια έπειτα.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ