Ντροπή και αγανάκτηση προκαλεί η εγκατάλειψη στην παραλία του Πλατανιά, στο τμήμα που τον περασμένο Οκτώβριο υπέστη εκτεταμένες καταστροφές από τη διάβρωση. Μία “ανάσα” από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, εκεί που χτυπά η “καρδιά” του τουρισμού ενός ολόκληρου νομού, το κράτος είναι εκκωφαντικά απών, με τον Δήμο, την Περιφέρεια και τους τοπικούς βουλευτές να περιορίζονται, όπως καταγγέλλουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, σε επισκέψεις και υποσχέσεις.
Ενόψει μιας σεζόν που αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, η εικόνα μιας ακτής αφημένης στην τύχη της δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και τα αντανακλαστικά των αρμόδιων υπηρεσιών. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν πριν από επτά μήνες δεν αποκαταστάθηκαν ποτέ. Η εκτεταμένη διάβρωση σήμερα δεν απειλεί μόνο κατοικίες και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως ανθρώπινες ζωές.
Ο κ. Δημήτρης Βαρουξάκης και η σύζυγός του κ. Βάσω έχουν περάσει όλη τους τη ζωή στον Πλατανιά. Σήμερα δηλώνουν στη “Ν.Κ.” πως αισθάνονται μόνο «ντροπή για την κατάσταση αυτή». Όπως εξήγησε ο κ. Βαρουξάκης, εδώ και μήνες οι υπεύθυνοι το μόνο που κάνουν είναι να υπόσχονται. «Γέννημα-θρέμμα Πλατανιανός, είμαι 76 ετών και πραγματικά μαραζώνω βλέποντας την αδιαφορία και την εγκατάλειψη», είπε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο τμήμα της τσιμεντένιας κατασκευής που χρησιμοποιείται ως πεζόδρομος έχει υποχωρήσει. Το σωζόμενο πατάει κυριολεκτικά στον αέρα. Μια ντουζιέρα στο σκηνικό της καταστροφής παραπέμπει σε σεισμόπληκτη περιοχή. Ένα παλιό ακίνητο, χτισμένο προφανώς πάνω στην αιγιαλίτιδα ζώνη, είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Μια ξύλινη ράμπα που οδηγεί στην παραλία, που και αυτή κατασκευάστηκε από ιδιώτες με αφορμή το ατύχημα ενός παιδιού τουριστών, είναι η μοναδική παρέμβαση που έχει γίνει από τη στιγμή της διάβρωσης.
Στον Πλατανιά των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, των πεντάστερων ξενοδοχείων, της πιο αναπτυγμένης επιχειρηματικά ζώνης, του πιο δημοφιλούς προορισμού, απορημένοι οι τουρίστες περπατούν πάνω στα χαλάσματα, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα. Από θαύμα έχουν καταγραφεί μόνο μικροατυχήματα. Ο κίνδυνος αυξάνεται τις νυχτερινές ώρες, οπότε και ο φωτισμός δε λειτουργεί για λόγους προστασίας της θαλάσσιας χελώνας “καρέτα-καρέτα” και της ωοτοκίας της στην εν λόγω ακτή!
Ακυρώνουν κρατήσεις – Οργή και αγανάκτηση από τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων
Δήμος Πλατανιά, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τοπικοί βουλευτές παραπέμπουν στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Η ευθύνη γίνεται “μπαλάκι”, με τους κατοίκους, έχοντας υπερβεί προ πολλού τα όρια της αγανάκτησης, να παρακολουθούν ένα θέατρο του παραλόγου. Εξοργισμένη μίλησε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και τη “Νέα Κρήτη” η κ. Γαρυφαλλιά, ιδιοκτήτρια ενός μικρού τουριστικού καταλύματος, που έχει αναγκαστεί να ακυρώσει κρατήσεις, μόνο και μόνο επειδή φοβάται τη δυσφήμηση από όσα θα αντικρίσουν οι ξένοι πελάτες της φτάνοντας στην παραλία του Πλατανιά. «Ο Πλατανιάς ήταν η “κότα” με τα χρυσά αβγά και ξέχασαν να την ταΐσουν. Κι έχει ψοφήσει. Δύο πράγματα έχουμε. Τον ήλιο και τη θάλασσα. Πώς θα πάει ο τουρίστας στη θάλασσα; Με ελικόπτερο;», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και άλλοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι της τουριστικής ζώνης του Πλατανιά και οι οποίοι παρατείνουν το άνοιγμα των καταλυμάτων ή των επιχειρήσεων εστίασης, που διαθέτουν, αναμένοντας την παρέμβαση της Κτηματικής Υπηρεσίας ή οποιουδήποτε φορέα για το αυτονόητο. Ένας εξ αυτών είπε πως εργολάβοι, που έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία, έχουν πει πως η αποκατάσταση μπορεί να γίνει μέσα σε δύο ημέρες.