- Έρχονται οι Ράμπο για την τήρηση της υπερωριακής εργασίας
- Με το καλημέρα πολλές οι καταγγελίες για τα εργασιακά
- Χωρίς αντίκρισμα οι έλεγχοι λένε οι συνδικαλιστές
- Αναγκαία η τήρηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουρισμό
- Ζητούν ενίσχυση των τοπικών υπηρεσιών της επιθεώρησης εργασίας
Ράμπο στέλνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της επιθεώρησης εργασίας με σκοπό να μειωθεί η αδήλωτη και η μαύρη εργασία που κυριαρχεί σε περιόδους όπως η τωρινή που χαρακτηρίζεται από τουριστική κίνηση.
Τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου όσο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ν. Ηρακλείου τονίζουν πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο, ενώ σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους διατυμπανίζουν πως το υπουργείο Εργασίας είναι ασυνεπές λόγων και έργων και έχει δείξει μια στάση αμεριμνησίας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως και τη φετινή χρονιά το πρόβλημα της μαύρης εργασίας θα είναι έντονο.
Ράμπο της Επιθεώρησης Εργασίας από την Αθήνα στέλνει στην Κρήτη και τη Ρόδο η νέα ανεξάρτητη αρχή που επιχειρεί να βάλει φρένο στο νόμο της ζούγκλας που φαίνεται να κυριαρχεί σε πολλές πτυχές της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας.
Ειδικότερα, Η τουριστική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες εβδομάδες και όμως οι καταγγελίες για μαύρη, ανασφάλιστη, αδήλωτη εργασία αλλά και για εξαντλητικά ωράρια εργασίας πέφτουν «βροχή» όπως διαβεβαιώνει τόσο το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου όσο και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου
Ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης μιλώντας στο neakriti.gr και στην ΚΡΗΤΗ ΤV είπε: «Δεν υπάρχει μέρα που να μην καταγράφονται 2 ή 3 καταγγελίες από εργαζόμενους που αφορούν τις συνθήκες εργασίες σε ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και τους χαμηλούς μισθούς που λαμβάνουν από ξενοδόχους που δεν τηρούν την τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας».
«Τα προβλήματα που έχουν διώξει τον κόσμο εργασίας από τον τουρισμό είναι: η υπερεντατικοποίηση, η μη καταβολή της υπερωριακής απασχόλησης. Δουλεύουν στα ρεπό χωρίς να πληρώνονται οι εργαζόμενοι» υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.
Η πολυαναμενόμενη και πολλά υποσχόμενη τουριστική περίοδος, όπως είχε κάνει και η εφημερίδα «ΝΚ» μέσα αpό ρεπορτάζ της, δεν πρέπει να στιγματιστεί από φαινόμενα εκμετάλλευσης των εργαζομένων και συνθηκών που δυσφημούν το τουριστικό μας προϊόν σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και στέλνει τους «Ράμπο» της νέας ανεξάρτητης αρχής εξοπλισμένους με τάμπλετ ώστε να έχουν απευθείας σύνδεση με το ΕΡΓΑΝΗ 2 και να μπορούν να διαπιστώσουν αν η υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων έχει δηλωθεί.
Ο κ. Κοκολάκης εξαπέλυσε τα πυρά του ενάντια στο Υπουργείο Εργασίας όπου σύμφωνα με τον ίδιο η στάση του είναι κατακριτέα καθόσον ακόμη δεν έχει μπει στους ξενοδοχειακούς χώρους η κάρτα εργασίας.
«Ενώ έχει ανακοινωθεί πως θα μπει κάρτα εργασίας που θεωρείται ένα εργαλείο στα χέρια του εργαζόμενου όσον αφορά τη τήρηση του ωραρίου εργασίας, μέχρι και σήμερα το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες» είπε.
Ο κ. Βοργιάς είπε: «Μέτρα λαμβάνονται. Βέβαια, μπορεί κάποια από αυτά να είναι αποτελεσματικά και ουσιαστικά, ενώ άλλα μέτρα να είναι για «τα μάτια του κόσμου».»
Δώρον άδωρο απαντούν οι συνδικαλιστές αφού η ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν έχει εφαρμοστεί στον τουριστικό τομέα. Για κοροϊδία μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, επισημαίνοντας: «Θεωρώ ότι μας κοροϊδεύουν. Τι είδους έλεγχος μπορεί να γίνει όταν με το νόμο Χατζηδάκη δε μπορεί να ελεγχθεί η υπερεργασία; Ακόμη και τώρα, τα όποια θετικά σημάδια του νόμου Χατζηδάκη δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα υποδεικνύει ηλεκτρονικά και στη βάση της ΕΡΓΑΝΗ πότε θα μπαίνει και πότε θα βγαίνει ένας εργαζόμενος».
Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου επιμένουν στην ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και την επαναφορά της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
«Να στελεχωθούν οι τοπικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί τόσο της Επιθεώρησης Εργασίας όσο και το περιφερειακό ελεγκτικό κέντρο ασφαλισμένων» είπε ο κ. Κοκολάκης.
Ο κ. Βοργιάς είπε: «Σε συνδυασμό με την διάλυση του ΟΠΕΚΑ, που ήταν ο παλιός ελεγκτικός μηχανισμός του ΙΚΑ όπου γίνονταν ουσιώδεις έλεγχοι για τη μαύρη εργασία, μας δημιουργούν τεράστια προβλήματα».
Πηγή: neakriti.gr