ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: 9 στις 10 επιχειρήσεις ψάχνουν προσωπικό – Ποιες ειδικότητες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση

Μείζον θέμα αναδεικνύεται η ανάγκη εύρεσης ανθρώπινου δυναμικού με τις 9 στις 10 επιχειρήσεις να ψάχνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων. Υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν οι απόφοιτοι ΑΕΙ και λυκείου, ενώ είναι άξιο αναφοράς πως οι επιχειρήσεις αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό με εξειδίκευση αφενός και αφετέρου απλά εργατικό και δυναμικό προσωπικό. Η έλλειψη ανειδίκευτου και εξειδικευμένου προσωπικού παρουσιάζει αντίστοιχη αναλογία και στην Κρήτη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων Ηρακλείου και Ρεθύμνου να κάνουν σαφές πως το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Ο ΣΕΒΕ, επιχειρώντας να καταγράψει πανελληνίως τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε προσωπικό και να προτείνει ρεαλιστικές λύσεις για την κάλυψή τους, παρουσιάζει την έρευνα, με στόχο την αρχική καταγραφή των αναγκών τους σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

Από τις 118 επιχειρήσεις, το 8,5% εξ αυτών είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι), το 34,7% είναι μικρές επιχειρήσεις (11-50 εργαζόμενοι), το 33,1% είναι μεσαίες επιχειρήσεις (51-250 εργαζόμενοι) και το 23,7% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (251 εργαζόμενοι και άνω). Ειδικότερα, είναι εντυπωσιακό ότι το 47,5% αξιολογεί το ζήτημα της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού ως πολύ σημαντικό, ενώ οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, δηλαδή το 50,0%, το αξιολογεί ως “πάρα πολύ σημαντικό”. Μόνο το 2,5% το αξιολογεί ως “λίγο σημαντικό”.

Οι 9 στους 10 ψάχνουν κόσμο

Περίπου 9 στις 10 επιχειρήσεις και συγκεκριμένα το 90,7% του δείγματος αναζητεί ανθρώπινο δυναμικό στην παρούσα χρονική συγκυρία, έναντι 9,3% που δεν αναζητεί.

Το 49,2% αναζητεί ειδικευμένους τεχνίτες, χειριστές εξοπλισμού και μηχανημάτων και οδηγούς, ενώ το 48,3% του δείγματος αναζητεί ανειδίκευτους εργάτες. Αντίστοιχα, το 42,4% αναζητεί επαγγελματίες (μηχανικούς, οικονομολόγους, πληροφορικούς, λογιστές, νομικούς, κ.ά.), το 40,7% τεχνικούς και βοηθούς, το 27,1% πωλητές και υπάλληλους γραφείου (γραμματείς, εξυπηρέτηση πελατών, υπάλληλοι υποδοχής, ταμίες, κ.ά.) αντίστοιχα, και το 21,2% ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη.

Το 6,8% αναζητεί άλλες κατηγορίες ανθρώπινου δυναμικού που δεν εντάσσονται στις παραπάνω.

Περιζήτητοι οι απόφοιτοι ΑΕΙ

Το 29,7% του δείγματος των επιχειρήσεων ψάχνει κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού τίτλου σπουδών, ενώ η πλειοψηφία (δηλαδή το 63,6%) αναζητεί αποφοίτους ΑΕΙ. Σε 60,2% ανέρχεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που ψάχνει αποφοίτους ΤΕΙ και σε 61,9% το ποσοστό που αφορά σε αποφοίτους λυκείου, ενώ μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι γυμνασίου (22,0%) και οι απόφοιτοι δημοτικού (17,8%).

Τι ψάχνουν οι επιχειρήσεις

Οι ειδικότητες που οι επιχειρήσεις “κυνηγούν με το τουφέκι” καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Σημαντικό ποσοστό αφορά εργάτες, χειριστές και οδηγούς, όπως π.χ. εργάτες γης, εργάτες για τη γραμμή παραγωγής, οδηγούς φορτηγού, εργάτες ξύλου, χειριστές μηχανημάτων και αλιεργάτες. Υψηλή συγκέντρωση εμφανίζουν και οι μηχανικοί και συγκεκριμένα μηχανολόγοι μηχανικοί, μηχανικοί πωλήσεων, χημικοί μηχανικοί και μηχανικοί υπολογιστών, αλλά και οι τεχνικοί και τεχνίτες.

Ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε πως αναζητεί άτομα για το τμήμα εξαγωγών, project managers, προσωπικό για το τμήμα logistics, στελέχη διοίκησης και ποιοτικού ελέγχου.

Τι συμβαίνει στην Κρήτη

Τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Μάνος Αλιφιεράκης, όσο και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, εξέφρασαν πως και στην Κρήτη 9 και στις 10 επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό.

«Η τάση για αναζήτηση προσωπικού εξειδικευμένου και ανειδίκευτου αποτυπώνεται και στις επιχειρήσεις του Ηρακλείου και μάλιστα καταγράφεται και πιο έντονα εδώ, καθώς έχουμε και την εποχικότητα του τουρισμού. Είναι έντονο το πρόβλημα στο Ηράκλειο, γιατί δημιουργούνται αλυσιδωτά προβλήματα. Πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να δουλέψουν με τον τρόπο που θέλουν. Πάντα υπήρχαν ζητήματα με το εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά υπάρχει έλλειψη και στο ανειδίκευτο προσωπικό. Η ανεργία την ίδια στιγμή είναι υψηλή», είπε ο κ. Αλιφιεράκης, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας είπε: «Πρέπει η εκπαίδευση να αποκτήσει έναν πιο πρακτικό προσανατολισμό. Απουσιάζουν οι απαιτήσεις των επιχειρήσεων από τα αντικείμενα σπουδών που διδάσκονται στα πανεπιστήμια σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει ένα κενό και θα έπρεπε τουλάχιστον στις επιστήμες της επιχειρηματικότητας να είναι πιο πρακτικές σε αυτά που μαθαίνουν οι φοιτητές. Απουσιάζει η τεχνική εκπαίδευση, η οποία δεν παρέχεται. Επίσης, ανειδίκευτο προσωπικό σε βαριές εργασιακές δραστηριότητες δεν έχουμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε προσχώρηση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Και δυστυχώς είμαστε αυστηροί ως προς το άνοιγμα εργαζομένων στη χώρα μας από ξένες χώρες. Θα έπρεπε οι ξένοι να ενσωματώνονται πιο γρήγορα στην ελληνική αγορά εργασίας».

«Το είδαμε πέρσι, θα το δούμε και φέτος» σε τουρισμό και πρωτογενή τομέα

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, Γιώργος Γιακουμάκης, υποστήριξε: «Πράγματι, τα ποσοστά αναζήτησης εργασιακού προσωπικού, όπως καταδεικνύει η έρευνα του ΣΕΒΕ, επιβεβαιώνονται και σε τοπικό επίπεδο. Το πρόβλημα ήταν μεγάλο στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ενώ τώρα που ο τουρισμός παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα εργασιακού προσωπικού το πρόβλημα φαίνεται έντονο και διογκωμένο. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη και τις συνέπειες τις είδαμε έντονα πέρυσι και θα τις δούμε και φέτος. Εμείς έχουμε τονίσει ως Επιμελητήρια, που είμαστε σύμβουλοι του κράτους, να δει το πρόβλημα όσο γίνεται πιο ζωηρά και το έχουμε αναδείξει και στο υπουργείο Εργασίας και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δυστυχώς, το πρόβλημα παραμένει. Επίσης, θα πρέπει το κράτος να σταματήσει την επιδοματική πολιτική και δεν είναι ωραία η στάση του κράτους απέναντι στους εργοδότες και επιχειρηματίες. Η μεσαία τάξη είναι ο οικονομικός “πνεύμονας” της ελληνικής κοινωνίας. Θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους εργοδότες, να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ