Τετρακόσιοι δεκαέξι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – από τους 3.770 σε όλη την Ελλάδα – θα γίνουν στην Κρήτη για τη νέα σχολική χρονιά, με τους εκπαιδευτικούς ωστόσο να κάνουν λόγο για προσλήψεις… “σταγόνα στον ωκεανό”.
Όπως υποστηρίζουν εκπαιδευτικοί και συνδικαλιστές του χώρου της εκπαίδευσης, οι θέσεις είναι ελάχιστες, με άμεση συνέπεια από τον Σεπτέμβριο οι αναπληρωτές να αναγκαστούν να καλύψουν όχι μόνο τα λειτουργικά, αλλά και τα οργανικά κενά που θα προκύψουν. Από τις θέσεις αυτές, 225 αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Κρήτης και 191 αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νησιού.
Ειδικότερα, ανακοινώθηκε η κατανομή των 3.770 διορισμών που είχε αναγγείλει η κυβέρνηση ανά γεωγραφική περιφέρεια. Η Κρήτη έλαβε συνολικά 416 θέσεις.
Η “Νέα Κρήτη”, κατόπιν επικοινωνίας που είχε με φορείς της Εκπαίδευσης, δίνει αναλυτικά τις οργανικές θέσεις που κατανεμήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.
Ανά νομό
Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δόθηκαν 225 θέσεις συνολικά. Από αυτές τις 225 θέσεις, κατανεμήθηκαν ως εξής ανά νομό: Το Ηράκλειο πήρε 31 οργανικές θέσεις ΠΕ60 (νηπιαγωγοί γενικής αγωγής) και 38 οργανικές θέσεις ΠΕ70 (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), ενώ ο νομός Λασιθίου έλαβε 28 οργανικές θέσεις ΠΕ60 (νηπιαγωγοί γενικής αγωγής) και 54 οργανικές θέσεις ΠΕ70 (εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης). Στον νομό Ρεθύμνου δόθηκαν μόνο 3 οργανικές θέσεις στους νηπιαγωγούς γενικής εκπαίδευσης και καμία οργανική θέση στον ίδιο νομό στους δασκάλους. Τέλος, στον νομό Χανίων δόθηκαν 18 οργανικές θέσεις ΠΕ60 και 53 οργανικές θέσεις ΠΕ70. Συνολικά, στην Κρήτη δόθηκαν 80 οργανικές θέσεις νηπιαγωγών και 145 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τι λένε οι εκπαιδευτικοί
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” υποστήριξε: «Είναι αρκετά μικρός ο αριθμός που λάβαμε. Τα οργανικά κενά στους δασκάλους σε επίπεδο Ηρακλείου είναι πάνω από 200. Πραγματικά, οι διορισμοί είναι μια “σταγόνα στον ωκεανό”. Είναι θετικό που έγιναν διορισμοί, αλλά οι διορισμοί αυτοί δέσμευσαν την επόμενη κυβέρνηση, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με λίγους διορισμούς. Και έτσι θα δούμε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να καλύπτουν όχι μόνο τα λειτουργικά κενά, αλλά και τα οργανικά. Θα πρέπει να υπάρξουν πολυάριθμες προσλήψεις εκπαιδευτικών».
Για το γεγονός πως δε δόθηκε καμία οργανική θέση στους δασκάλους σχολίασε μέσω της “Ν.Κ.” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ρεθύμνου, Στέλιος Ορφανουδάκης, ο οποίος υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι δε δόθηκαν οργανικά κενά στους δασκάλους σχετίζεται με την ιδέα πως πέρυσι το Ρέθυμνο πήρε παραπάνω δασκάλους απ’ όσους είχε ανάγκη ο νομός. Αυτό ήταν ένα λάθος, που έγινε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ρεθύμνου και κυρίως του υπουργείου Παιδείας. Έχουμε ανάγκη όμως από δασκάλους. Όσον αφορά στους νηπιαγωγούς, είχε γίνει μια γενναία φάση πρόσληψης νηπιαγωγών, όπου καλύφθηκε ένα ικανοποιητικός αριθμός οργανικών κενών. Τα οργανικά κενά είναι σίγουρες θέσεις. Υπάρχουν όμως και έκτακτες ανάγκες που δημιουργούνται στη μέση της σχολικής χρονιάς. Ένα σχολείο μπορεί να έχει τρεις οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών και ενδεχομένως να έχει πολλούς μαθητές, θα λειτουργεί ως 5θέσιο ή ως 6θέσιο. Έχει επομένως μεγαλύτερες λειτουργικές ανάγκες».
«Άλλες οι πραγματικές ανάγκες»
Την ίδια στιγμή, ελάχιστες είναι, σύμφωνα με εκπροσώπους εκπαιδευτικών, και οι οργανικές θέσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στις 191 οργανικές θέσεις στην περιφέρεια Κρήτης.
Πιο συγκεκριμένα, δόθηκαν 65 οργανικές θέσεις στο Ηράκλειο, 43 θέσεις στο Λασίθι, 34 θέσεις στο Ρέθυμνο και 49 θέσεις στα Χανιά.
«Οι θέσεις είναι λιγότερες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πάγια θέση μας είναι να υπάρξουν μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί, αλλά και κάλυψη όλων των πραγματικών οργανικών κενών», είπε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, κ. Αντώνης Σκεπεταράκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λασιθίου, Γιώργος Ξένος, σημείωσε: «Τα κενά που δόθηκαν είναι τα οργανικά με βάση τις ανάγκες των σχολείων. Είναι τα πραγματικά κενά και σίγουρα δε θα είναι τα μόνα που θα υπάρξουν. Μόλις ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, πάντα θα υπάρχουν αποσπάσεις, άδειες ή τέλος πάντων θα υπάρξουν άτομα που θα πάνε σε άλλες σχολικές μονάδες. Σίγουρα ο αριθμός είναι μικρός. Ως Διεύθυνση και την προηγούμενη φορά καλυφθήκαμε πλήρως. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως η βοήθεια των αναπληρωτών την επόμενη σχολική χρονιά θα είναι πάλι αναγκαία».
Πηγή: neakriti.gr