Πυκνώνουν οι ανησυχίες μεταξύ των εργαζομένων, πιστωτών και προμηθευτών της ΑΝΕΚ για την ολοκλήρωση της διάσωσης της από την Attica Group μετά τις ενδείξεις πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα ζητήσει δεσμεύσεις από την Attica που ενδεχομένως θα αλλάξουν την οικονομική λογική της συμφωνίας απομακρύνοντας έτσι την μεγαλύτερη ελληνική ακτοπλοϊκή από «το τραπέζι της συμφωνίας».
Ενδείξεις που προκύπτουν όχι μόνο από την πρόσφατη ανακοίνωσή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία μιλάει για συγκέντρωση που «προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού σε επιμέρους αγορές και πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά παροχής υπηρεσιών θαλάσσιας μεταφοράς», αλλά κι από δημόσιες δηλώσεις ή και διαρροές ανταγωνιστικών εταιρειών και ειδικότερα των Μινωικών Γραμμών και της Seajets. Και αυτά παρά το γεγονός ότι οι δύο εταιρείες λειτουργούν κοινοπρακτικά στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής, ουσιαστικά τις μοναδικές που δραστηριοποιείται η ΑΝΕΚ από το καλοκαίρι του 2011.
Με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να πιθανολογείται πως θα ζητήσει δεσμεύσεις από την Attica Group στα μέσα Ιουνίου, οπότε και θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των εισηγητών, τίθεται εν αμφίβολω η σχέση ανταλλαγής μετόχων μεταξύ ΑΝΕΚ και Attica Group και – ακόμα σημαντικότερο – το ύψος των δανείων και των υποχρεώσεων προς προμηθευτές που μπορεί να αναλάβει η Attica, χωρίς να κινδυνέυσει να «μολυνθεί» από την δεινή οικονομική κατάσταση της ΑΝΕΚ, εξηγούν στην «Κ» τραπεζικές πηγές που παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά.
Με απλά λόγια, η συμφωνία που συνομολογήθηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο προβλέπει την πληρωμή 80 εκατομμυρίων στους ενυπόθηκους πιστωτές, την ανάληψη υποχρεώσεων προς προμηθευτές και ενυπόθηκους τους πιστωτές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει κοντά στα 50 εκατομμύρια αλλά και την έκδοση 27,36 εκατομμυρίων μετοχών Attica που αποτιμώνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών κοντά στα 70 εκατομμύρια, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Ωστόσο εάν ζητηθεί από την Attica να προχωρήσει σε δεσμεύσεις, όπως πωλήσεις πλοίων ή παραχωρήσεις γραμμών, η συμφωνία μεταβάλεται άρδην και επί τα χείρω για τους «διασώστες». Διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο λιμάνι, «η Attica προσφέρθηκε να διασώσει την ΑΝΕΚ και όχι να κάνει μία εξαγορά υγιούς εταιρείας όπως είχε γίνει το 2018 με την Hellenic Seaways».
Είναι ίσως χαρακτηριστικό πως από τότε που συνομολογήθηκε η συμφωνία, η οικονομική θέση της ΑΝΕΚ έχει επιδεινωθεί δραστικά: πέρυσι η ΑΝΕΚ σημείωσε μείωση του περιθωρίου κέρδους (EBITDA) σε 0,4% έναντι 4,7% ενώ το κεφάλαιο κίνησης της εταιρείας και του ομίλου παρέμεινε αρνητικό και μάλιστα στα -283,8 εκατ. και -272,8 εκατ. αντίστοιχα με τα ίδια κεφάλαια εταιρείας και ομίλου να είναι αρνητικά κατά -75 εκατ. και -61,4 εκατ. αντίστοιχα. Παράλληλα οι βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν στα 269,5 εκατ. ενώ οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές αυξήθηκαν στα 34,5 εκατ.
Η συμφωνία διάσωσης της ΑΝΕΚ από την Attica Group προβλέπει την καταβολή από την τελευταία σε μετρητά, μετοχές και σε ανάληψη υποχρεώσεων ποσού της τάξης των 200 εκατομμυρίων. Κύκλοι της διοίκησης της Attica Group δηλώνουν πάντως στην Καθημερινή πως «θα τιμήσουν στο ακέραιο την δέσμευση τους εφόσον όμως δεν μεταβληθούν δραστικά οι όροι και τα οικονομικά της συμφωνίας, δηλαδή αν γίνει αποδεκτή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η αρχή της συμφωνίας διάσωσης, ή failing firm όπως αναφέρεται διεθνώς νομικά, ως έχει». Σε περίπτωση που ζητηθούν υπερβολικές δεσμεύσεις από την Επιτροπή, τραπεζικές πηγές εκτιμούν πως «θα αλλάξουν τα οικονομικά μεγέθη στην βάση των οποίων έχει στηριχτεί η συμφωνία διάσωσης, και έτσι και τα ανταλλάγματα που δίνει η Attica τα οποία ούτως ή άλλως έχουν χαρακτηριστεί από κύκλους της αγοράς ως γενναία».
Σε κάθε περίπτωση, προς επίρρωση της δέσμευσης της Attica Group για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έρχεται αίτημά της προς τις τράπεζες για παράταση της προθεσμίας που προέβλεπε η συμφωνία με τους πιστωτές από 30 Ιουνίου στις 31 Δεκεμβρίου προκειμένου να υπάρξει ικανός χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την επιτροπή αλλά και των απαιτούμενων εταιρικών πράξεων όπως γενικές συνελεύσεις και λοιπά.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr