Σοβαρές καταγγελίες από δεκάδες εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δέχονται τα αιρετά μέλη της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς δε γίνεται δεκτή από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η τρίτη μέρα άδειας. Μάλιστα, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου δεν έχει δικαιολογήσει τον λόγο για τον όποιο δε δίνει την τρίτη μέρα άδειας, ώστε άτομα που ο τόπος διαμονής τους είναι αρκετά μακριά να λείψουν για μία μέρα ακόμα.
Αυτό υποστηρίζουν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, κάνοντας σαφές πως είναι μείζον ζήτημα.
Ειδικότερα, οι επικείμενες εκλογές δίνουν τη δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους που ο τόπος διαμονής τους είναι αρκετά μακριά να λείψουν για δύο ημέρες. Τα σχολεία μένουν κλειστά την Παρασκευή και την επόμενη μέρα των εκλογών, ως είθισται, καθώς λειτουργούν ως εκλογικά κέντρα. Το Προεδρικό Διάταγμα 3528/2007 δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να πάρουν τις δύο ημέρες ως εκπαιδευτική άδεια. Αυτές τις δύο ημέρες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πάνε στον τόπο διαμονής τους για να ψηφίσουν. Ωστόσο, όπως ορίζουν και οι κείμενοι νόμοι, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ανά Περιφερειακή Ενότητα καθορίζει εάν ο εκπαιδευτικός μπορεί να λάβει και μία τρίτη μέρα. Είναι καθαρά στη διακριτική ευχέρεια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να υπάρχουν κριτήρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που κατάγονται από νομούς οι οποίοι είναι αρκετά μακριά από την Κρήτη και χρειάζονται παραπάνω από δύο μεταφορικά μέσα για να πάνε στον τόπο τους. Το θέμα είναι πως η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου έχει απορρίψει τουλάχιστον 200-300 αιτήματα εκπαιδευτικών που θέλουν μία τρίτη μέρα άδειας. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Μακράκης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πάνω από το 90% των αιτήσεων έχουν απορριφθεί, δηλαδή μιλάμε για 200-300 εκπαιδευτικούς. Είναι εκπαιδευτικοί που ζητούν να πάρουν άδεια με σκοπό να διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους στις εκλογές. Αυτοί οι εκπαιδευτικοί ίσως πάρουν παραπάνω από δύο μεταφορικά μέσα και κατάγονται από περιοχές όπως ο νομός Πέλλας και ο νομός Δράμας. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει απορρίψει σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς μια τρίτη μέρα εκπαιδευτικής άδειας, χωρίς να δικαιολογεί τις αιτίες. Είναι εκπαιδευτικοί που τα εκλογικά τους δικαιώματα δεν τα έχουν σε κάποιο κοντινό νησί της Κρήτης ή στην Αθήνα, αλλά μένουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά».
Ο νόμος αποποιείται την ευθύνη και δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε Διεύθυνση να χορηγήσει την τρίτη μέρα εκπαιδευτικής άδειας. Δεν υπάρχουν κριτήρια για τη λήψη της τρίτης αυτής μέρας, πράγμα που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για ποιο λόγο η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Τι πρέπει να γίνει;
Ο κ. Μακράκης απάντησε τονίζοντας: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί η τρίτη μέρα εκπαιδευτικής άδειας. Δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βρίσκονται αρκετά μακριά, τουλάχιστον παραπάνω από 400 χιλιόμετρα από τον τόπου που ψηφίζουν, και χρειάζονται μέχρι και τρία μεταφορικά μέσα για να πάνε. Επίσης, δε γίνεται ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να μη χορηγεί την τρίτη μέρα χωρίς αιτιολόγηση. Και τρίτον, δεν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που να προσδιορίζει τα κριτήρια ώστε να φύγει κάποιος. Επίσης, είναι σημαντικό να τονιστεί πως δε γίνεται ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, να τονίζει συνεχώς την αξία της συμμετοχής και ένας διοικητικός του προϊστάμενος να απορρίπτει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών».
«Θα πρέπει να δίνονται οι άδειες που ζητούν οι συνάδελφοι. Βρισκόμαστε στην Κρήτη. Υπάρχουν συνάδελφοι που μένουν αρκετά μακριά και θεωρώ ότι δικαιούνται την τρίτη μέρα. Ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δίνει την τρίτη εκπαιδευτική μέρα και θεωρώ ότι όποιοι συνάδελφοι έχουν ανάγκη να πάνε στην περιοχή τους να ψηφίσουν, καλό θα είναι ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας να μεριμνήσει να δώσει την άδεια», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσαράς “Φαιστός”, Γρηγόριος Γιαμαλάκης.
Πηγή: neakriti.gr