ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μόνο 1 στους 5 με πρόβλημα στο αλκοόλ ζητάει βοήθεια στο νησί – Δράσεις για την Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ 2023

«Είναι καθημερινή η “μάχη”, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αλκοόλ», λέει ο Γιάννης Ανυφαντάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, που αφορά σε όλη την οικογένεια από τα βρέφη έως τα ηλικιωμένα μέλη της. «Είμαι καθαρός 13 χρόνια και 8 μήνες. Είναι θετικό ότι όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούν βοήθεια», δηλώνει ο Αντώνης Πουλάκης, υπηρέτης-δάσκαλος στις Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ) Κρήτης.

Για 14η χρονιά διοργανώνεται Εβδομάδα Πρόληψης Αλκοόλ 2023, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις συνέπειες του συγκεκριμένου τρόπου ζωής, που επηρεάζουν το σύνολο των μελών μιας οικογένειας, αλλά κατ’ επέκταση και την υγεία των ιδίων. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Δίκτυο Αλκοολογίας, το Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ, τις Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ) Κρήτης, το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Σύλλογο Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το ΑλκοόλΗ Επιστροφή” σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης. Οι δράσεις, που θα είναι σε εξέλιξη έως και αύριο, Σάββατο 13 Μαΐου, τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου και του Δήμου Ρεθύμνου.

Οι δυσκολίες και το στοίχημα αλλαγής του τρόπου ζωής είναι στο μήνυμα που περνούν οι Γιάννης Ανυφαντάκης, ψυχολόγος, και Αντώνης Πουλάκης, υπηρέτης-δάσκαλος, που προσφέρουν βοήθεια στις Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ (ΚΟΠΑ) Κρήτης. Ένα στοίχημα που ξεκινά πάντα από κάποιο μέλος της οικογένειας του χρήστη, καθώς ο ίδιος αρνείται να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και έχοντας πάντα την ψευδαίσθηση ότι, όποτε κρίνει, μπορεί να τα καταφέρει.

Κι αν τα στατιστικά στοιχεία από χώρα σε χώρα διαφέρουν, κι αν στη χώρα μας φαίνεται να μειώνονται οι δαπάνες αγοράς οινοπνευματωδών ποτών με στοιχεία του 2021, αυτό δε σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν είναι “γερά ποτήρια”.

Όμως εξίσου παρήγορο είναι πως όλο και περισσότερες οικογένειες ζητούν βοήθεια για να βγουν από τον εφιάλτη, όπως λένε οι προαναφερόμενοι. Βοήθεια που δίδεται δωρεάν, αρκεί όποιος το επιθυμεί να επικοινωνήσει με το Αλκοολογικό Ιατρείο στο ΠΑΓΝΗ ή την “Επιστροφή” στο τηλέφωνο 6947/349.344.

Σημειώνεται επίσης από το Δίκτυο Αλκοολογίας ότι το αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες, ενώ 107 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από διαταραχές χρήσης αλκοόλ, παγκοσμίως, καθώς κι ότι η κατανάλωσή του ποικίλλει ανάλογα με την πολιτισμική συμπεριφορά και τείνει να είναι υψηλότερη σε χώρες υψηλού εισοδήματος.

«Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης αλκοόλ στις χρόνιες και οξείες εκβάσεις της υγείας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη συνολική ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται και το μοτίβο κατανάλωσης. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αντίκτυπο όχι μόνο στη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών, τραυματισμών και άλλων καταστάσεων υγείας, αλλά και στα αποτελέσματά τους και στο πώς αυτά εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου».

Μόνο ένας στους πέντε ζητάει βοήθεια – 200 παθήσεις πίσω από την κατάχρηση αλκοόλ

Το αλκοόλ αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για τουλάχιστον 200 παθήσεις, όπως κίρρωση του ήπατος, χρόνια παγκρεατίτιδα, καρκίνους, καρδιαγγειακές νόσους, ψυχικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Συχνά, παράλληλα με την πάθηση που σχετίζεται με το αλκοόλ συνυπάρχουν και άλλες παθήσεις: Το ένα τρίτο των ατόμων με διαταραχή χρήσης αλκοόλ πάσχει από τουλάχιστον μία επιπλέον συνοδό πάθηση. Δυστυχώς, μόνο ένας στους πέντε ασθενείς με πρόβλημα στο αλκοόλ θα ζητήσει βοήθεια.

Οι διαταραχές χρήσης αλκοόλ, εκτός από τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, επηρεάζουν και τις σχέσεις του με την οικογένεια και τους φίλους, την απόδοση στην εργασία και τη γενικότερη συμπεριφορά. Η ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικές συμπεριφορές, παραμέληση ευθυνών και ρόλων, βίαιες και κακοποιητικές τάσεις, έως και θανατηφόρα ατυχήματα. Η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πάνω στο θέμα της πρόληψης του αλκοόλ αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο όλων των προαναφερόμενων δράσεων, καθώς μέσω της καλλιέργειας της ευαισθησίας και της συνείδησης των πολιτών υπάρχει η δυνατότητα οι ίδιοι οι πολίτες να παρέμβουν στο πρόβλημα της χρήσης, βοηθώντας πρωταρχικά τον ίδιο τον εαυτό τους.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ