Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου και σε επίπεδο Κρήτης ο κρατικός μηχανισμός ετοιμάζεται προκειμένου να είναι όλα έτοιμα το πρωί της ερχόμενης Κυριακής.
Μέχρι χθες, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι δικαστικοί αντιπρόσωποι είχαν ήδη παραλάβει (ή τους είχαν επιδοθεί μέσω δικαστικών επιμελητών) τους διορισμούς τους.
Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, τα εκλογικά τμήματα είναι 575. Εκτός από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που κληρώθηκαν, έχουν ήδη διοριστεί συνολικά 97 αναπληρωτές, οι οποίοι θα κληθούν να αντικαταστήσουν τους αντιπροσώπους οι οποίοι δε θα καταφέρουν να δώσουν το “παρών”.
Εξάλλου, στον νομό Ηρακλείου υπάρχουν έξι τμήματα ετεροδημοτών. Τα τέσσερα εξ αυτών είναι αμιγή και τα δύο μικτά.
Οι διορισμοί των δικαστικών αντιπροσώπων και των αναπληρωτών τους προέκυψαν από κλήρωση που έλαβε χώρα στον Άρειο Πάγο. Από εκεί και πέρα, μεθαύριο Πέμπτη 18 Μαΐου, λαμβάνει χώρα η δεύτερη κλήρωση από τον Άρειο Πάγο, προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά προκύψουν.
Η αντικατάσταση του δικαστικού αντιπροσώπου (εάν αυτός δεν εμφανιστεί καθόλου) μπορεί να γίνει το αργότερο έως τα μεσάνυχτα του ερχόμενου Σαββάτου.
Στο μεταξύ, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πρέπει να εμφανιστούν το αργότερο μέχρι το Σάββατο για να παραλάβουν το εκλογικό τμήμα και το εκλογικό υλικό. Συγκεκριμένα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι παραλαμβάνουν τους εκλογικούς σάκους που περιέχουν τα ψηφοδέλτια και τα βιβλία της εφορευτικής επιτροπής. Από εκεί και πέρα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι επιθεωρούν το εκλογικό τους τμήμα, διαπιστώνοντας εάν υπάρχουν όλα τα απαραίτητα (παραβάν, κάλπες κ.ο.κ.).
Τι γίνεται με τις εφορευτικές
Στο μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα ουκ ολίγοι συμπολίτες μας, οι οποίοι κληρώθηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών για τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, τηλεφωνούν στις αρμόδιες γραμματείες του Πρωτοδικείου Ηρακλείου και ζητούν να εξαιρεθούν.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, στη μεγάλη τους πλειονότητα οι πολίτες που κληρώθηκαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών έκαναν λόγο για προβλήματα υγείας. Εντούτοις, δε δύναται να δοθεί εξαίρεση διά… τηλεφώνου, παρά μόνο διά ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου έχουν κληρωθεί ως μέλη εφορευτικής επιτροπής.
Προκειμένου κάποιος που έχει κληρωθεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπής να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας του στο εκλογικό τμήμα, θα πρέπει είτε να προσκομίσει έγγραφο από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας, είτε βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε την επίμαχη ημέρα. Όπως συμβαίνει συχνά στις εκλογές, συνηθίζεται μέλος της εφορευτικής που μεταβαίνει στο εκλογικό του τμήμα να ψηφίσει, να γίνεται αντιληπτός από τον δικαστικό αντιπρόσωπο και να του ζητείται να παραμείνει στο τμήμα μέχρι το τέλος της διαδικασίας (διαλογή των ψήφων). Εάν αυτός αρνηθεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος δύναται να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ.
Εξάλλου, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει από την Αστυνομία να αναζητηθεί ο μη παρουσιασθείς αντιπρόσωπος στη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί. Σε περίπτωση που μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν προσέλθουν για οποιοδήποτε λόγο, τη θέση τους παίρνουν τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη για τους ίδιους λόγους, η εκλογή διεξάγεται μόνο από τα παρόντα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, καθώς και από μόνο τον πρόεδρό της, αντιπρόσωπο της δικαστικής Αρχής.
Ποιοι εξαιρούνται
Δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ή έμμισθοι υπάλληλοι δημοτικών νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, καθώς επίσης και όσοι με αυτές τις ιδιότητες υπηρέτησαν την τελευταία τριετία προ της εκλογής, δεν μπορούν να κληρωθούν ή να διοριστούν ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών και αν τυχόν κληρωθούν ή διοριστούν δεν μπορούν να λάβουν μέρος. Το κώλυμα ισχύει και για τους αποστρατευθέντες αξιωματικούς, τα όργανα των σωμάτων ασφαλείας, γι’ αυτούς που διετέλεσαν δήμαρχοι, καθώς και για τους διατελέσαντες βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργούς. Εξαιρούνται, επίσης, οι υποψήφιοι βουλευτές που ανακηρύχθηκαν από τον Άρειο Πάγο, οι ιερείς και λοιποί θρησκευτικοί λειτουργοί.
Πηγή: neakriti.gr