ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πανευρωπαϊκή πρωτιά για Ελλάδα στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις το καλοκαίρι

Συνεχίζει να κατακτά ευρωπαϊκές «πρωτιές» η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία των κρατήσεων, η ζήτηση από ξένους, αλλά κι Έλληνες επισκέπτες είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα της AirDNA για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά την διάρκεια του 12μήνου που ολοκληρώθηκε στο τέλος του φετινού Απριλίου (δηλαδή το διάστημα Απρίλιος 2022-Απρίλιος 2023), η Ελλάδα κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση της μέσης πληρότητας, μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η μέση πληρότητα αυξήθηκε κατά 9,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 52,3% τον φετινό Απρίλιο (949.700 διανυκτερεύσεις). Αυτό οφείλεται στην ισορροπία μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς. Όπως δείχνει η ανάλυση της AirDNA, η ζήτηση κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου αυξήθηκε κατά 31,7%, ενώ η προσφορά καταλυμάτων ενισχύθηκε κατά μόλις 13,2% το ίδιο διάστημα (104.000 καταλύματα πανελλαδικά).

 

Αντίστοιχα, αύξηση κατά 16,6% σημείωσε και η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση, σε σχέση με πέρσι, καθώς διαμορφώνεται πλέον σε 186,45 ευρώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, που καταδεικνύει αφενός μεν το ισοζύγιο που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς καταλυμάτων, αλλά και το γεγονός ότι μετά την πανδημία έχει βελτιωθεί κατακόρυφα η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των προσφερόμενων καταλυμάτων, με αποτέλεσμα και οι τιμές να αντανακλούν την αλλαγή αυτή. Η απόσυρση πολλών καταλυμάτων από μεμονωμένους ιδιώτες ιδιοκτήτες/οικοδεσπότες μετά την πανδημία, έχει αρχίσει μεν να αναπληρώνεται σήμερα, αλλά κυρίως από ακίνητα που διαχειρίζονται επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων, ή επενδυτές που έχουν μετατρέψει την σχετική δραστηριότητα σε κύρια απασχόλησή τους και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τα ακίνητά τους, επενδύοντας και σε νέες αγορές καταλυμάτων.

Πολύ θετική είναι και η εκτίμηση για την φετινή πορεία της θερινής τουριστικής περιόδου, σε ό,τι αφορά την βραχυχρόνια μίσθωση. Με βάση τα στοιχεία της AirDNA, μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, για το διάστημα Μαΐου-Οκτωβρίου, στην Ελλάδα καταγράφεται ετήσια αύξηση της τάξεως του 42%, με βάση τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά και την καλύτερη μεταξύ των υπολοίπων χωρών του ευρωπαϊκού νότου, καθώς μετά την Ελλάδα, την μεγαλύτερη αύξηση με 63% σημείωσε η αγορά της Πολωνίας, ενώ ακολούθησε εκείνη της Αυστρίας με αύξηση της τάξεως του 48%.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η AirDNA το φετινό δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου αναμένεται να είναι πολύ δυναμικότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σε 16 από τις 20 χώρες της Ευρώπης, η ζήτηση για τον φετινό Σεπτέμβριο είναι κατά 50% υψηλότερη (με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει) σε σχέση με πέρσι, ενώ ανάλογη τάση έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και για τον Οκτώβριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επισκέπτες επιθυμούν να αποφύγουν τον πολύ έντονο συνωστισμό που παρατηρείται, ιδίως κατά την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, στους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

Κατά τον Απρίλιο, η πανευρωπαϊκή τάση, λόγω και των εορτών του Πάσχα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις διανυκτερεύσεις κατά 26% σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 16,4%, ενώ και η προσφορά καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 14,9% συγκριτικά με πέρσι, αλλά και 3,9% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019. Έτσι, στο σύνολο της Ευρώπης, σημειώθηκε αύξηση της μέσης πληρότητας κατά 4,2%, ενώ η αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα (RevPAR) αυξήθηκε κατά 21,3%.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ