Σήμερα, Πέμπτη 25 Μαΐου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Γ’ ευρέσεως της Τιμίας κεφαλής του Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννη του Προδρόμου, των Μαρτύρων Κελεστίνου και Παγχαρίου, του Οσίου Ολβιανού και της Αναλήψεως του Σωτήρος Ιησού Χριστού, σύμφωνα με το Εορτολόγιο.
Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν, όσοι φέρουν τα ονόματα:
- Νεφέλη
- Ανάληψη
Αναλήψεως του Κυρίου
Η γιορτή της Ανάληψης του Κυρίου είναι μια σημαντική ημέρα στη ζωή του Χριστιανού και οι Αγιες εικόνες με την ανάβαση του Κυρίου στους Ουρανούς έχουν μέσα τους πολύ μεγάλη δύναμη.
Η ημέρα της Αναλήψεως θεωρείται ως «δεσποτική εορτή» στην εκκλησιαστική παράδοση καθώς συνιστά και την ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης.
Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου
Την ημέρα της Αναλήψεως γιορτάζουμε την ανάληψη του Κυρίου στους «ουρανούς». Δηλαδή την ολοκλήρωση της αποστολής και της διδασκαλίας του Χριστού στη γη και την ανάβασή του στο «βασίλειο των ουρανών» στη θέση εκ δεξιών του Πατρός. Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, Ο Χριστός σταυρώθηκε και πέθανε. Όμως, έπειτα από τρεις ημέρες αναστήθηκε εκ νεκρών. Μετά την ανάσταση του Χριστού – που θεωρείται η μεγαλύτερη απόδειξη για την ορθότητα της πίστης της θρησκείας – ο Χριστός συνέχισε το έργο του επί της γης για άλλες 40 ημέρες.
Στις ημέρες αυτές δίδαξε την αγάπη και τις αρετές της ψυχής που πηγάζουν από τον Χριστιανικό τρόπο ζωής. Επίσης, συγκέντρωσε τους μαθητές του και τους προετοίμασε για την μεγάλη αποστολή που είχε να τους αναθέσει. Δηλαδή τη διάδοση του Χριστιανισμού σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Εφόσον όλα είχαν τακτοποιηθεί, και το πολύ σπουδαίο έργο του Χριστού είχε ολοκληρωθεί επί της γης, ο Χριστός αναλήφθηκε εις τους ουρανούς. Όχι μόνο η ψυχή αλλά επίσης και το σώμα του. Για αυτό άλλωστε το σώμα του Χριστού δεν βρέθηκε ποτέ.
Που έγινε η Ανάληψη του Ιησού
Σύμφωνα με τις ως περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης…»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.
Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.
Επίσης, σήμερα (25/05) είναι:
- Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας