ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Ελαιοκαλλιέργειες: Κέρδισε χρόνο από την ακαρπία η δακοκτονία – «Καμπανάκι» για τη μύγα της Μεσογείου στην Κρήτη

Σαν “μπούμερανγκ” για τον δάκο, αλλά αυτό δε θα πρέπει να προκαλέσει κανέναν εφησυχασμό ούτε στους ελαιοπαραγωγούς, ούτε στην Περιφέρεια Κρήτης, μπορεί να λειτουργήσει η πολύ όψιμη χρονιά για την κρητική ελαιοκαλλιέργεια, αφού όταν οι ελιές θα είναι για το έντομο στη φάση όπου θα μπορεί να τις επισκεφτεί για να πολλαπλασιαστεί και να τραφεί, ενδέχεται να έχει ήδη μεγάλες απώλειες στον πληθυσμό του, μέσα από έναν συνδυασμό ανθρώπινης παρέμβασης και κλιματικής αλλαγής.

Την αποκαλυπτική όσο και ενδιαφέρουσα αυτή άποψη εκφράζει στο neakriti.gr ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου Παύλος Μαυρικάκης. Ταυτόχρονα, κρούει τον “κώδωνα” του κινδύνου προς πάσα κατεύθυνση, τόσο για την έντονη παρουσία της μύγας της Μεσογείου, που κάνει ήδη καταστροφές σε εσπεριδοειδή και βερίκοκα, όσο και για την έξαρση που παρατηρείται ήδη σε κουνούπια, με το κουνούπι-τίγρη μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει, «πάντοτε να υπάρχει στο νησί μας και αυτό θα πρέπει να μας κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς!».

Όσο περισσότερο, δηλαδή, καθυστερεί να “δέσει” και να είναι ο ελαιόκαρπος στο “επιθυμητό” για το έντομο μέγεθος, τόσο και έρχεται ο ανθρώπινος παράγοντας σε μία πιο ισχυρή και αποτελεσματική θέση, για τη σωστή υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας. Στο μεταξύ, γίνονται διαδοχικές συναντήσεις σε ολόκληρη την Κρήτη ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο σταδιακής έναρξης της δακοκτονίας, από τις πρώιμες στις πιο όψιμες περιοχές της μεγαλονήσου και ίσως να κριθεί η επόμενη εβδομάδα ως η καταλληλότερη για την αρχή του “πολέμου” με το καταστροφικό έντομο.

«Σίγουρα μέσα από αυτές τις καθυστερήσεις μπορεί να καταφέρουμε να γλιτώσουμε πρόωρες προσβολές από τον δάκο. Διότι, έτσι όπως πάει τώρα, θα πάμε τέλος Ιουνίου για να μπορεί ο δάκος να προσβάλλει τον ελαιόκαρπο. Ακόμα οι ελιές είναι μικρές και δεν μπορεί να προσβάλλει ο δάκος τον ελαιόκαρπο της Κρήτης», σύμφωνα με τον γεωπόνο-εντομολόγο του Δήμου Μαλεβιζίου.

Μάλιστα, υπάρχει και μία άλλη εξέλιξη που αναμένεται, με βάση τις απόψεις του Παύλου Μαυρικάκη, να λειτουργήσει υπέρ των ελαιοπαραγωγών.

«Έχω πληροφορηθεί ότι σε πολλές περιοχές, τουλάχιστον στον δήμο τον δικό μας, δεν έχουν “δέσει” ακόμα οι χοντρολιές. Και έτσι, άμα δεν έχουν καρποφορία οι χοντρολιές, ο δάκος δεν πολλαπλασιάζεται τόσο. Δηλαδή και τα δύο αυτά ζητήματα μπορεί να λειτουργήσουν προς όφελος της δακοκτονίας», όπως εκτιμάει ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου.

Βέβαια, υπάρχει και μία αρνητική πλευρά της υπόθεσης. «Όταν η καρποφορία δεν είναι μεγάλη και υπάρχουν λίγες ελιές σε μια περιοχή, τότε αυτές οι λίγες είναι πιο εύκολος στόχος για τον δάκο. Εκεί δηλαδή μπορεί ο δάκος να σου προκαλέσει ολοκληρωτική ζημιά»…

Βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι σίγουρο ότι η δακοκτονία στην Κρήτη θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. «Μπορεί να πάμε και τον Ιούλιο. Και αν μας έρθει και ένας καύσωνας, μπορεί να μην ψεκάσουμε ούτε τον Ιούλιο. Τα δεδομένα τα έχει η Περιφέρεια Κρήτης», σύμφωνα με όσα λέει ο Παύλος Μαυρικάκης.

Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι «σε περιπτώσεις περιοχών με χαμηλή καρποφορία δε γίνονται καθόλου ψεκασμοί από τα συνεργεία της δακοκτονίας. Οπότε, αν ένας παραγωγός σε μια τέτοια περιοχή δεν κάνει τίποτα, τότε είναι καταδικασμένος. Ακόμα και να ψεκάσει, θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά φανταστείτε στην περίπτωση που δεν ψεκάσει ούτε ο ίδιος».

Στην ερώτησή μας για τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, ο γεωπόνος-εντομολόγος του Δήμου Μαλεβιζίου δηλώνει θετικός. Ξεκαθαρίζει όμως ότι «όταν έχουμε μεγάλο δακοπληθυσμό, είναι προτιμότερο να κάνουμε έναν δολωματικό ψεκασμό για να τον μειώσουμε και μετά να βάλουμε τις παγίδες».

“Καμπανάκι” για τη μύγα της Μεσογείου

Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, όπως επισημαίνει ο Παύλος Μαυρικάκης, «είναι φέτος εντομοχρονιά. Και αυτό το ξέρουν οι παραγωγοί. Στη μύγα της Μεσογείου για παράδειγμα έχουμε παρουσία έντονη πιο πολύ από άλλες χρονιές στα βερίκοκα. Και στη συνέχεια βέβαια θα προσβάλλει και άλλες καλλιέργειες. Είναι ευνοϊκές οι συνθήκες».

Από ’κει και πέρα, υπάρχει πρόβλημα και με τα κουνούπια, που σήμερα εμφανίζουν έξαρση στην Κρήτη λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που είχαμε πρόσφατα, αλλά και γενικότερα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες.

«Έχουν δημιουργηθεί πολλές εστίες σε νερό σε γλαστράκια, πιατάκια κ.λπ. από τις βροχές και όλα αυτά θα πρέπει οι αρμόδιοι να τα δουν. Ήδη μάλιστα έχουμε έξαρση σε κάποιες περιοχές. Τέτοιες περιοχές στον δήμο τον δικό μας είναι το Φόδελε, η Αμμουδάρα, το Γάζι κ.λπ. Έχει παντού έξαρση», καταλήγει ο Παύλος Μαυρικάκης.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ