ΚΡΗΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρήτη – ακρίβεια: Είδος πολυτελείας η γραβιέρα – Έρχονται νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα

Αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ, θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι καταναλωτές με την ακρίβεια στα προϊόντα ολοένα να αυξάνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Σωματείου logistics, Νεκτάριο Κανακαράκη, οι ανατιμήσεις σε αρκετά προϊόντα θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος του έτους και ίσως μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Συγκεκριμένα, νέες ανατιμήσεις αναμένονται στις σοκολάτες η τιμή των οποίων θα αυξηθεί γύρω στο 4%, 4% αύξηση αναμένεται στα αλλαντικά, ενώ οι καραμέλες αναμένεται να αυξηθούν κατά 8%.

Αυτό, ωστόσο, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Επιστημονικού Σωματείου Λogistics, αναμένεται να υπάρξει μία νέα ανατίμηση στην τιμή της γραβιέρας κατά 9% την ώρα που μέσα σε έναν χρόνο τα τυροκομικά προϊόντα έχουν αυξηθεί πάνω από 17% και από την αρχή της πανδημίας έως και 40%.

Αποφεύγουν την γραβιέρα και επιλέγουν λευκό τυρί

Αναφορικά με την γραβιέρα ο κόσμος φαίνεται πως αρχίζει να περιορίζει την κατανάλωση της και στρέφεται σε άλλα προϊόντα όπως είναι το λευκό τυρί το οποίο είναι σαφώς φθηνότερο από την γραβιέρα η οποία πωλείται από 18 έως 20 ευρώ το κιλό ενώ το λευκό τυρί από 10 έως 12.

Και όλα αυτά την ώρα που στην αγορά δεν γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι για να παταχθεί η αισχροκέρδεια.

Νεκτάριος Κανακαράκης

(Ο Νεκτάριος Κανακαράκης)

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν επισκέπτονται ένα σούπερ μάρκετ την ώρα που ο μισθός τους παραμένει ο ίδιος.

Αντιθέτως, όπως σημειώνει ο Νεκτάριος Κανακαράκης σε προϊόντα που παρασκευάζονται εντός Κρήτης παρατηρούνται και υποτιμήσεις σε αντίθεση με προϊόντα που έρχονται από το εξωτερικό η τιμή των οποίων ούτε καν σταθεροποιείται αλλά συνεχώς αυξάνεται.

Ο τιμάριθμος των τροφίμων για το μήνα Μάιο έκλεισε στο 11,6% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε έναν χρόνο η τιμή στο κρέας κατέγραψε μία αύξηση του 11,9%, στα ψάρια 6% και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά από 18 έως 23%.



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ