ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: «Ψίχουλα» οι αποζημιώσεις για ζημιές από την κλιματική αλλαγή – Ούτε 75 ευρώ σε κάθε αγρότη

Σαράντα εφτά εκατομμύρια ευρώ θα διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή, που σημαίνει ότι, αν τα μοιράσει στους περίπου 630.000 παραγωγούς που λαμβάνουν κοινοτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα δώσει στον κάθε παραγωγό… 74,6 ευρώ… Αν μοιράσει μόνο τα 15,7 εκατομμύρια ευρώ, ο κάθε παραγωγός θα λάβει για να… “αντέξει” τα χτυπήματα της κλιματικής αλλαγής… κάτι λιγότερο από 26 ευρώ!

Οι αριθμοί είναι “σκληροί” και ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης καλείται να τους «διαψεύσει ευχάριστα», αφού, όπως λένε στο neakriti.gr αγρότες και κτηνοτρόφοι, «αν η κυβέρνηση θέλει, μπορεί να κάνει χρήση διαφόρων προγραμμάτων και να στηρίξει πραγματικά τους αγροτοκτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να μπορέσουν να ξανασταθούν στα πόδια τους και να συνεχίσουν να παράγουν»…

Ο… “μποναμάς” των Βρυξελλών

Συγκεκριμένα, στις Βρυξέλλες περίσσεψε τελικά για την ενίσχυση των αγροτών που πλήττονται από τις καιρικές συνθήκες το συνολικό ποσό των 330 εκατομμυρίων ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα απορροφά μόλις τα 15,7 εκατομμύρια ευρώ!

Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση; Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι χώρες μπορούν να συμπληρώσουν αυτή τη στήριξη της Ε.Ε. έως και 200% με εθνικούς πόρους. Και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ενημερώσει τους αγροτικούς φορείς ότι θα προχωρήσει (και καλώς βέβαια) σε αυτή τη διαδικασία, πλην όμως, τα χρήματα, που στην περίπτωση αυτή θα φτάσουν κάπου στα 47 εκατομμύρια ευρώ (λόγω και του προγράμματος de minimis), χαρακτηρίζονται, με βάση τις πραγματικές καταστροφές των αγροτών, ως «ψίχουλα», αν μείνει η κυβέρνηση μόνο σε αυτά…

Οι ενισχύσεις θα πρέπει να έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, ενώ στο μεταξύ θα πρέπει να διαμορφωθεί και ο φάκελος ενίσχυσης, ο οποίος στην περίπτωση της Ελλάδας μάλλον θα εστιάσει σε οπωρώνες, ελαιώνες και αμπελώνες, ωστόσο είναι σαφές πως θα χρειαστεί να υπάρξει προσαύξηση του ποσού με εθνικούς πόρους, κάτι το οποίο προβλέπει και η κοινοτική οδηγία.

«Είμαστε ήδη “τελειωμένοι”»

«Αν είναι να μας δώσουν αυτά τα “ψίχουλα”, να μην τα δώσουν καθόλου», είπε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο αμπελουργός και ελαιοπαραγωγός Γιώργος Στειακάκης.

«Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να πιέσει τις Βρυξέλλες για πολύ μεγαλύτερη στήριξη. Αν πάρουμε ως παράδειγμα την Κρήτη, φέτος δε θα βγάλουμε παρά λιγοστό ελαιόλαδο και ελάχιστα σταφύλια και οπωροκηπευτικά. Ενώ όσοι καταφέρουν να βγάλουν προϊόντα, θα έχουν ήδη πολύ μεγάλο κόστος. Εγώ μόνο για το νερό από τη γεώτρηση θα πληρώσω στο ρεύμα πάνω από 2.000 ευρώ. Να τα βγάλω από πού;», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα για τα αμπέλια, ο Γιώργος Στειακάκης είπε πως η ζημιά έχει ήδη γίνει από τον περονόσπορο. «Θα πρέπει να λάβουν ενισχύσεις όλοι οι παραγωγοί. Και όσοι δε θα βγάλουν ούτε ένα σταφύλι, αλλά κι εκείνοι που μπορεί να βγάλουν μια μικρή ποσότητα, γιατί το κόστος παραγωγής που έχουν υποστεί έχει χτυπήσει “κόκκινο”».

«Να μας δώσουν 30 ευρώ στο στρέμμα;»

«Θα πάρουμε 30 ευρώ το στρέμμα; Και έτσι θα στηρίξουμε τις καλλιέργειές μας;», διερωτάται ο αμπελουργός και παλαίμαχος αγροτοσυνεταιριστής από τις Δαφνές, Ναπολέων Λουκαδάκης.

«Και άντε να δοθούν στους αμπελουργούς 30 ευρώ ανά στρέμμα. Στους ελαιοπαραγωγούς; Στους κτηνοτρόφους; Δεν είναι χρήματα αυτά για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι, ενώ έχουν αυξηθεί στα ύψη οι τιμές των φαρμάκων που χρησιμοποιούμε, τα έχουν αποδυναμώσει παράλληλα, με συνέπεια να πληρώνουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά για να προστατεύσουμε τις καλλιέργειές μας, αλλά να μη βλέπουμε αποτέλεσμα», κατέληξε ο Ναπολέων Λουκαδάκης.

«Αν έχουν την πολιτική βούληση, θα το κάνουν»…

«Αυτά είναι κονδύλια από το πρόγραμμα de minimis. Υπάρχουν όμως και άλλα προγράμματα. Και αν έχουν πραγματικά τη βούληση, μπορούν να στηρίξουν οριζόντια τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας με ποσά που πραγματικά θα τους βοηθήσουν», τόνισε από την πλευρά του ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «στην Κρήτη έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις καιρικές συνθήκες οι πάντες. Και οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι, αφού από τις βροχές το χορτάρι γέμισε τοξίνες και τα ζώα θα πρέπει να τρώνε μόνο ζωοτροφές. Θα πρέπει, λοιπόν, άμεσα να δώσουν χρήματα στον κόσμο μέσα από οριζόντιες λύσεις»…

«Αν μας αποζημίωναν σωστά»…

«Εμείς επιμένουμε να λέμε πως, αν ο ΕΛΓΑ μας αποζημίωνε στο 100% και αν είχαμε και κατώτατες εγγυημένες τιμές, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την παραγωγή μας», τόνισε κατηγορηματικά από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης.

«Φανταστείτε ότι, όταν έδωσαν τα 75 εκατομμύρια ευρώ, είχαμε πάρει κάπου στα 250 ευρώ ο κάθε παραγωγός. Τώρα με τα 47 εκατομμύρια ευρώ, πόσα θα μας δώσουν αν τα βάλουν σε όλους; Δε λύνεται το πρόβλημα. Σε όλη την Ελλάδα οι καταστροφές είναι τεράστιες», κατέληξε ο συνδικαλιστής.

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ