Προ των πυλών βρίσκεται πλέον το καταδυτικό πάρκο στο Ρέθυμνο, με φορέα τον Δήμο Ρεθύμνου, καθώς εκδόθηκε η σχετική ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εκκίνηση των εργασιών. Μάλιστα, οι εργασίες δεν αναμένεται να τραβήξουν ιδιαίτερα εις μάκρος, αφού, σύμφωνα με τη σχετική τεχνική περιγραφή του έργου, το καταδυτικό πάρκο στο Γεράνι δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μόνιμες χερσαίες κατασκευές πλην κάποιων προσωρινών μονάχα εργοταξιακών εγκαταστάσεων, ενώ δεν είναι χρονοβόρες και οι διαδικασίες πόντισης και αποψίλωσης που πρέπει να γίνουν με τα δύο αεροσκάφη και το ένα πλοίο γύρω από τα οποία πρόκειται να διαμορφωθούν τρεις καταδυτικές διαδρομές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ΑΕΠΟ που αναρτήθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η κατασκευή του καταδυτικού πάρκου πρόκειται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις εξής φάσεις:
• Αποψίλωση των τεχνητών ναυαγίων και πιο συγκεκριμένα δύο αεροσκαφών και ενός πλοίου. Εκτιμώμενος χρόνος 4 εβδομάδες.
• Πόντιση 12 φωτοσημαντήρων επισήμανσης των ορίων του καταδυτικού πάρκου και 6 πλωτήρων πρόσδεσης σκαφών (έναρξη – τερματισμός καταδυτικών διαδρομών). Εκτιμώμενος χρόνος μία εβδομάδα.
• Πόντιση των αεροσκαφών και του πλοίου (τεχνητά ναυάγια). Εκτιμώμενος χρόνος 1 εβδομάδα.
Το προφίλ του έργου
Τα έργα δημιουργίας του καταδυτικού πάρκου λαμβάνουν χώρα στον παράκτιο χώρο του Δήμου Ρεθύμνου και πιο συγκεκριμένα στον παράκτιο χώρο της Τοπικής Κοινότητας Γερανίου. Στη θέση των έργων εντοπίζεται μια μεγάλης έκτασης θαλάσσια περιοχή αποδεσμευμένη για καταδύσεις στη θέση Άκρα Κόρακας, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1498/Β/10-10-2003 «Ορισμός όρων άσκησης υποβρύχιων δραστηριοτήτων με αναπνευστικές συσκευές, βαθυσκάφη ή άλλα μέσα επισκόπησης του βυθού, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 15, παρ. 3 του Ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”».
Χαρακτηριστικά γηπέδου εγκατάστασης: Το καταδυτικό πάρκο θα έχει συνολικό εμβαδό 196,5 στρ. και πρόκειται να αναπτυχθεί σε τρία υποτμήματα. Το νότιο τμήμα έχει εμβαδόν 87,5 στρ. (350 μ. x 250 μ.), το κεντρικό τμήμα, το οποίο απέχει 130 μ. από το νότιο τμήμα, έχει εμβαδόν 40 στρ. (100 μ. x 400 μ.) και το βόρειο τμήμα, το οποίο απέχει 150 μ. από το κεντρικό τμήμα, έχει εμβαδόν 69 στρ. (230 μ. x 300 μ.).
Συγκεκριμένα, το υποθαλάσσιο οικόπεδο που καταλαμβάνει το πάρκο περιλαμβάνεται σε τρία ορθογώνια τμήματα. Σύμφωνα με την ΜΠΕ, δεν προβλέπονται για τη λειτουργία του πάρκου μόνιμες εγκαταστάσεις στη στεριά. Οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις στην ακτή θα είναι προσωρινές και θα απομακρυνθούν με την ολοκλήρωση της κατασκευής. Το υπό μελέτη πάρκο χωροθετείται εκτός περιοχής “Natura 2000”, ενώ, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, δεν υπάρχει αντίρρηση για την υλοποίηση του πάρκου.
Θα ποντιστούν 2 αεροσκάφη και 1 πλοίο
Εντός του καταδυτικού πάρκου Ρεθύμνου χωροθετούνται στον αμμώδη βυθό τρεις περιοχές στις οποίες πρόκειται να ποντιστούν δύο αεροσκάφη και ένα πλοίο. Πιο συγκεκριμένα, στο νότιο τμήμα του Κ.Π., σε βάθος 18 μ.-19 μ. χωροθετείται περιοχή με διαστάσεις 15 μ. x 20 μ. (300 τ.μ.), όπου προβλέπεται η πόντιση ενός αεροσκάφους. Στο κεντρικό τμήμα του Κ.Π., σε βάθος 23,5 μ.-24,5 μ., χωροθετείται περιοχή με διαστάσεις 30 μ. x 70 μ. (2,1 στρ.), όπου προβλέπεται η πόντιση ενός πλοίου. Στο βόρειο τμήμα του Κ.Π., σε βάθος 32 μ.-33 μ. χωροθετείται περιοχή με διαστάσεις 15 μ. x 20 μ. (300 τ.μ.), όπου προβλέπεται η πόντιση ενός αεροσκάφους.
Για την έδραση των πλοίων επί του πυθμένα δε χρειάζονται λιμενικά έργα, καθώς τα γεωμορφολογικά, κυματικά και φυσικά χαρακτηριστικά των περιοχών πόντισης ευνοούν την απλή εναπόθεση των πλοίων.
Οι τρεις καταδυτικές διαδρομές στα υποτμήματα
Στα όρια του καταδυτικού πάρκου δημιουργούνται τρεις καταδυτικές διαδρομές (μία σε κάθε υποτμήμα). Πιο συγκεκριμένα:
Καταδυτική διαδρομή Α- Νότιο τμήμα: Τα σκάφη μεταφοράς των επισκεπτών αυτοδυτών προσεγγίζουν και προσδένονται στον επιφανειακό πλωτήρα με κωδικό ΕΝΑΡΞΗ-Α, που βρίσκεται στα νότιο-ανατολικά του νότιου τμήματος του Καταδυτικού Πάρκου. Οι επισκέπτες καταδύονται υπό την εποπτεία των συνοδών δυτών σε βάθος 16 μέτρων, σε περιοχή μαλακού υποστρώματος. Ακολουθούν καταδυτική διαδρομή μήκους 670 μ. κινούμενοι αρχικά δυτικά εξερευνώντας τον φυσικό ύφαλο (υποθαλάσσιος βραχώδης βυθός). Συνεχίζουν βόρεια εξερευνώντας το αεροσκάφος, το οποίο θα τοποθετηθεί σε βάθος περίπου 18,5 μ.-19 μ. Έπειτα κινούνται ανατολικά και τέλος νοτιοανατολικά, περνώντας για άλλη μια φορά από τον βραχώδη βυθό και αναδύονται στην περιοχή του πλωτήρα ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-Α από ένα βάθος 17 μ.
Καταδυτική διαδρομή Β-Κεντρικό τμήμα: Η κατάδυση αρχίζει από ένα βάθος περίπου 22 μ. από την αμμώδη περιοχή εγκατάστασης του πλωτήρα πρόσδεσης με κωδικό ΕΝΑΡΞΗ-Β στα νότια του κεντρικού τμήματος του Καταδυτικού Πάρκου. Στη συνέχεια κινείται βόρεια, όπου μπορούν να παρατηρήσουν τη ζωή που κρύβεται στον αμμώδη βυθό. Έπειτα η καταδυτική διαδρομή συνεχίζει βόρεια και περιλαμβάνει την κυκλική εξερεύνηση του πλοίου σε βάθος 23,5 μ.-24,5 μ. Στη συνέχεια συνεχίζει βόρεια καταλήγοντας στον πλωτήρα ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-Β με ανάδυση στα 25,5 μ. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 370 μ.
Καταδυτική διαδρομή Γ-Βόρειο τμήμα: Η κατάδυση αρχίζει από ένα βάθος περίπου 27 μ. από τη βραχώδη περιοχή εγκατάστασης του πλωτήρα πρόσδεσης με κωδικό ΕΝΑΡΞΗ-Γ στα βόρεια του βόρειου τμήματος του Καταδυτικού Πάρκου. Στη συνέχεια κινείται νότια εξερευνώντας το βραχώδες υπόστρωμα και καταλήγοντας στο σημείο πόντισης του αεροσκάφους σε βάθος περίπου 32 μ.-33 μ. Έπειτα η καταδυτική διαδρομή συνεχίζει βορειοανατολικά καταλήγοντας στον πλωτήρα ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ-Γ με ανάδυση περίπου στα 33 μ. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 320 μ.
Πηγή: neakriti.gr