ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Στο γιαπί σε συνθήκες ακραίου καύσωνα δεκάδες οικοδόμοι στο νησί

Στο γιαπί, σε συνθήκες καύσωνα, κάτω από τον καυτό ήλιο, βρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου στην Κρήτη. Η ανάγκη για το μεροκάματο δεν τους επέτρεψε ακόμη και κάτω από ακραίες θερμοκρασίες – με τον υδράργυρο μάλιστα τις προηγούμενες μέρες να “σκαρφαλώνει”, ακόμη και να ξεπερνά τους 40οC – να λείψουν από την οικοδομή. Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του κλάδου, υπήρξαν πολλά περιστατικά οικοδόμων που από τη ζέστη εμφάνισαν έντονη δυσφορία, ζαλάδες και συμπτώματα θερμοπληξίας.

Ειδικότερα, ο καύσωνας συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους Κρητικούς. Μπορεί κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι τη θερινή ραστώνη, να απολαμβάνουν τη δροσιά που χαρίζει μια βουτιά στη θάλασσα, αυτό ωστόσο δε συμβαίνει για ένα μεγάλο μέρος του κατασκευαστικού κλάδου. Οικοδόμοι, σιδεράδες, τεχνίτες και ηλεκτρολόγοι εξακολουθούν να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι υψηλές θερμοκρασίες πραγματικά τους έχουν ταλαιπωρήσει. Η ταλαιπωρία αυτή μεταφράζεται σε δυσφορία και αδυναμία ανταπόκρισης στα καθήκοντά τους. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν οι άνθρωποι του κατασκευαστικού κλάδου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που αφορούν στην καρδιά.

Το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ, Γιώργος Τσιγγένης, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν στις οικοδομές του Ηρακλείου και έχουν ζοριστεί αρκετά. Τα γάντια που βάζουν οι σιδεράδες λειώνουν από την πυρά του σίδερου. Αισθάνονται δυσφορία. Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση».

Αν δεν πάνε στη δουλειά τους θα χάσουν το μεροκάματο και αυτό σημαίνει ένα ακόμη “αγκάθι” στους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εξαιτίας της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπως ανέφερε ο κ. Τσιγγένης, έχει εκδώσει ανακοίνωση, όπου τονίζει την ιδιαιτερότητα των ημερών αυτών.

Ο κ. Τσιγγένης απηύθυνε κάλεσμα προς τους εργολάβους να προσέχουν το προσωπικό, αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Προσωπικά απευθύνω έκκληση προς τους εργολάβους κυρίως μετά τις 12 το μεσημέρι να μην εξουθενώνουν το προσωπικό. Μετά τις 12 οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι αρκετά υψηλές, και σε συνδυασμό με την έντονη σωματική εργασιακή δραστηριότητα μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα υγείας. Πρέπει να υπάρξει καθολικός σεβασμός στα δικαιώματα του εργαζόμενου ο οποίος παλεύει για ένα μεροκάματο. Δεν πρέπει να διογκωθεί το κακό και πρέπει όλοι μαζί να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στο εργατικό δυναμικό».

Μάλιστα, ο κ. Τσιγγένης έκανε σαφές πως ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού έχει θέματα υγείας και, όπως προειδοποιούν οι γιατροί, πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Όπως σημείωσε, «πολλοί συνάδελφοι εργαζόμενοι παίρνουν χάπια της πίεσης. Σε υψηλές θερμοκρασίες, οι άνθρωποι του κατασκευαστικού κλάδου μπορεί να ζαλιστούν, να λιποθυμήσουν ή να πάθουν μέχρι και θερμοπληξία. Οι άνθρωποι που παίρνουν φαρμακευτική αγωγή από καρδιολόγο πρέπει να προστατευτούν αυτές τις μέρες. Ας φύγουν νωρίτερα από την εργασία τους ή τέλος πάντων να μην προβούν σε έντονη σωματική εργασία. Θέλει προσοχή. Ας είμαστε προσεκτικοί».

Και στο Ρέθυμνο

Περιστατικά σωματικής κούρασης ύστερα από πολύωρη έκθεση στον ήλιο σημειώθηκαν και στο Ρέθυμνο, χωρίς όμως η υγεία των εν λόγω εργαζομένων να διατρέχει κάποιον κίνδυνο. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδόμων-Τεχνιτών στο Ρέθυμνο και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Γιώργος Λιολάκης, ο οποίος είπε: «Σίγουρα φαινόμενα δυσφορίας και ζαλάδας στην οικοδομή συναντάμε. Από εκεί και πέρα, βαριά περιστατικά ή περιστατικά που έχουν οδηγήσει σε εργατικά ατυχήματα ή περιστατικά που τίθενται υπό την εποπτεία της Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχω ακούσει. Οι εργαζόμενοι του κατασκευαστικού κλάδου ήταν πάντοτε εκτεθειμένοι στις ακραίες θερμοκρασίες είτε του χειμώνα είτε του καλοκαιριού. Η οικοδομή, ωστόσο, έχει τα αντανακλαστικά της και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πώς θα αντιδράσουν. Αυτό που χρειάζεται είναι ιδιαίτερη προσοχή και να πηγαίνουν σε σκιερά μέρη. Πάνω απ’ όλα ο εργαζόμενος πρέπει να βάζει τη σωματική του ακεραιότητα».

Εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο και οι οδοκαθαριστές

Εκτεθειμένοι στις υψηλές θερμοκρασίες του καιρού είναι και οι οδοκαθαριστές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί εξ αυτών σταματούν να εργάζονται μετά τις 12 το μεσημέρι τις μέρες αυτές, αλλά ο καυτός ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου προκαλεί δυσφορία και αγανάκτηση.

Η οδοκαθαρίστρια Σούλα Σταθάκη από τη δική της πλευρά, είπε: «Το επάγγελμα του οδοκαθαριστή είναι δύσκολο. Θα μπορούσαμε να είχαμε καλύτερη μοίρα. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Την Κυριακή 23 Ιουλίου εργαζόμουν από το πρωί και μας σταμάτησαν 11:45. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική στο κέντρο του Ηρακλείου. Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια. Θα μπορούσαμε να ξεκουραζόμασταν λίγο παραπάνω, αλλά η δουλειά μας είναι τέτοια που πρέπει να εργαζόμαστε και τον χειμώνα και το καλοκαίρι ανεξαρτήτως θερμοκρασίας».

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ