Σε πεδίο μάχης για τους γιατρούς που πρέπει να εξετάσουν εκατοντάδες ασθενείς σε μια εφημερία, μετατρέπονται καθημερινά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, που τώρα το καλοκαίρι, σε περίοδο αδειών για το προσωπικό, καλούνται να διαχειριστούν και τα περιστατικά τουριστών, κάθε είδους που διαδέχονται το ένα το άλλο, από τροχαία και αλλεργίες, μέχρι εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ υπάρχουν ένταση, άγχος, φωνές, διαμαρτυρίες για την αναμονή με τις ώρες.
Αυτή την περίοδο με τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη, καθώς αυξάνονται οι διακομιδές ασθενών που καταρρέουν λόγω μέθης, τρακάρουν με την μηχανή ή το αυτοκίνητο, παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο, τροφικές δηλητηριάσεις, εμφανίζουν καρδιολογικά προβλήματα και πολλά άλλα.
Η υπομονή των ασθενών δοκιμάζεται, καθώς περιμένουν και πάνω από 5 ώρες μέχρι την τελική διάγνωση, ενώ μια νέα απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, να ανεβαίνουν σε κλινικές οι ασθενείς όταν περάσει το πρώτο τετράωρο της αναμονής στο ΤΕΠ, προκαλεί αντιδράσεις.
Όπως λένε οι γιατροί, πρόκειται για απόφαση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού δεν θα ξέρουν σε ποια κλινική να τους στείλουν, αν δεν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τους.
«Η απόφαση αυτή απλά κρύβει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, κάτω από το χαλί για να δείχνουν οι διοικήσεις στο Υπουργείο Υγείας ότι δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή στα ΤΕΠ» είπε ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι όταν πρόκειται για ασθενή με πολλά και αδιευκρίνιστα προβλήματα υγείας που πρέπει να κάνει μια σειρά εξετάσεων, από αιματολογικές μέχρι αξονική τομογραφία και καρδιογράφημα, είναι δεδομένο ότι ο χρόνος αναμονής αυξάνεται.
Να σημειωθεί ότι σε κάθε εφημερία συνωστίζονται και περιμένουν να εξυπηρετηθούν με ένα χαρτάκι προτεραιότητας στο χέρι, περίπου 500-600 ασθενείς, που συχνά καταφθάνουν στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, από διάφορες περιοχές της Κρήτης.