ΚΡΗΤΗ

Κτηματολόγιο: Σιωπηρή παράταση, χωρίς πρόστιμο, σε τρεις Δήμους της Κρήτης

Παράταση ως το τέλος του χρόνου, πλην όμως “σιωπηρή”, έχει δώσει το κράτος για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, όπως λέει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου, καλώντας τον κόσμο που δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι σήμερα να μην περιμένει για άλλη μια φορά την τελευταία ώρα…

«Απλά δε θα μπαίνουν πρόστιμα ως το τέλος του χρόνου. Και μιλάμε, για να το ξεκαθαρίσουμε, για την κτηματογράφηση που αφορά τους Δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και τον υπόλοιπο Δήμο Ηρακλείου»…

Ωστόσο, όπως λέει κάθε φορά, έτσι ξεκαθαρίζει και τώρα: «Μην περιμένει ο κόσμος να τελειώσει η προθεσμία αυτή και ύστερα να πάνε να τα δηλώσουν. Γιατί, αν καθυστερήσουν και πάνε στο τελευταίο δευτερόλεπτο και χάσουν τις προθεσμίες, μετά μπλέκουν σε περιπέτειες».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων υπενθυμίζει ότι σε εκείνη την περίπτωση: «Οι περιπέτειες είναι, αυτοί που έχουν το ακίνητό τους με χρησικτησία, θα πρέπει, εφόσον γίνει ανάρτηση, να κάνουν μετά ένσταση. Την οποία ένσταση κοινοποιούν στο Δημόσιο και έχει δικαίωμα το Δημόσιο να προβάλλει δικαιώματα. Δηλαδή, είναι σαν να λένε, “δημόσιο, έλα να μου προβάλλεις δικαιώματα”… Συν ότι θα έχουν μεγαλύτερο κόστος για να κάνουν τις ενστάσεις. Και αν αδιαφορήσουν ακόμα περισσότερο, ίσως χρειαστεί να πάνε και στα δικαστήρια. Και αν μείνει άγνωστο το ακίνητο, θα το πάρει το Δημόσιο»!

Προσοχή στις δηλώσεις

Στο σημείο αυτό, ο Κώστας Αράπογλου επισημαίνει ότι «δε φτάνει απλά να το δηλώσεις το ακίνητό σου, αλλά θα πρέπει να το δηλώσεις και σωστά. Δηλαδή με συντεταγμένες. Τουλάχιστον να έχει πάρει συντεταγμένες που θα έχουν παρθεί από μηχανικό και όχι με gps χεριού ή με κινητά τηλέφωνα», όπως είπε συγκεκριμένα στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, δικηγόρος Κώστας Αράπογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόκλιση που υπάρχει σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κινητά για τέτοιες μετρήσεις, φτάνει μέχρι τα 7 μέτρα. «Αν είναι επί 30 μέτρα, χάνεις 210 μέτρα. Και στη συνέχεια, για να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις, οποιαδήποτε διόρθωση όταν θα κλειδώσει το Κτηματολόγιο, κοστίζει. Και μπορεί να μη φτιάξει και ποτέ», λέει στην εφημερίδα μας ο Κώστας Αράπογλου.

Για αποφυγή λαθών… «Συντεταγμένες με μηχανικό, όχι με κινητό»

Μάλιστα, επειδή φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το κινητό τους για να πάρουν τις συντεταγμένες, το σχόλιο του κ. Αράπογλου έχει ως εξής: «Το έκαναν αυτό για να γλιτώσουν χρήματα. Έτσι όμως κάνουν τη δουλειά τους στραβά. Ας μην κάνουν τοπογραφικο που κοστίζει. Ας πάνε να βρουν έναν μηχανικό, να τους “πάρει” συντεταγμένες με μηχάνημα. Το μηχάνημα του μηχανικού κοστίζει 10.000 ευρώ. Δεν μπορεί να το έχει ο καθένας. Είναι επαγγελματικό εργαλείο»…

Καταλήγοντας, εξάλλου, ο κ. Αράπογλου επισημαίνει επιπλέον τα εξής: «Μέχρι το τέλος του χρόνου, λήγει και η προθεσμία για διορθώσεις στο κτηματολογικό γραφείο Ηρακλείου. Και μέχρι τότε πρέπει να ελέγξουν τις καταχωρήσεις. Να κάνουν ένα τσεκάρισμα με μηχανικό εάν είναι σωστά οι συντεταγμένες του ακινήτου τους. Και επίσης όσοι έχουν χτίσει οικοδομές σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα, έχουν το περιθώριο μέχρι τότε να κάνουν διαδικασία ανεξαρτητοποίησης, για να μπορέσουν να το μεταβιβάσουν στα παιδιά τους»…

 

Πηγή: neakriti.gr



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ