Πλήρη αποποίηση ευθυνών για τον ΟΦΥΠΕΚΑ και πλήρη ανάληψη ευθυνών από τους επισκέπτες ζητάει ο Οργανισμός απ’ όσους θελήσουν από σήμερα που ανοίγει και πάλι, μετά τον πρόσφατο σεισμό, τον σοβαρό τραυματισμό του Ισπανού και την ολιγοήμερη παύση της λειτουργίας του, να περάσουν το φαράγγι της Σαμαριάς, όπως φαίνεται στην υπεύθυνη δήλωση, το πρότυπο της οποίας βρίσκεται αναρτημένο στο σάιτ του Οργανισμού. Έτσι, λοιπόν, από τώρα και μετά, για οτιδήποτε συμβεί κατά τη διέλευση από το φαράγγι, υπεύθυνος είναι ο επισκέπτης και μόνο ο επισκέπτης!
«Αναλαμβάνω πλήρη και ατομική ευθύνη για τους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση παραμονή και έξοδο από τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και σε περίπτωση ατυχήματος δε φέρω ουδεμία απαίτηση κατά του ΟΦΥΠΕΚΑ, της ΜΔΠΠ και των εργαζομένων του». Αυτό αναφέρει η υπεύθυνη δήλωση που θα είναι υποχρεωμένοι να υπογράφουν οι περιπατητές, για να τους δίδεται το δικαίωμα να περάσουν το φαράγγι.
Αντιδράσεις από τους φορείς
Την ανάγκη άμεσης ανάκλησης της απόφασης του ΟΦΥΠΕΚΑ για τη λειτουργία του φαραγγιού της Σαμαριάς τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Σε επιστολή του ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
«Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με ανακοίνωσή του στις 19 Αυγούστου 2023 ενημερώνει τους επισκέπτες ότι, μετά τον σεισμό της 13ης Αυγούστου και τη μετασεισμική ακολουθία, ο Δρυμός θα είναι ξανά επισκέψιμος για το κοινό την Τρίτη 22 Αυγούστου 2023. Σε κάθε περίπτωση, οι επισκέπτες “…ενημερώνονται ότι αναλαμβάνουν πλήρως και ατομικά την ευθύνη για τους ενδεχόμενους κινδύνους κατά την είσοδο, διέλευση, παραμονή και έξοδό τους από τον Εθνικό Δρυμό, δηλώνοντας, υπογράφοντας και προσκομίζοντας υποχρεωτικά στις εισόδους του φαραγγιού, σχετική υπεύθυνη δήλωση…”.
Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία είναι απαράδεκτη, υπερβολική και καταχρηστική και σε κάθε περίπτωση συνιστά μια μάταιη και γραφειοκρατικής αντίληψης απόπειρα αποποίησης ευθυνών, που υποδηλώνει άγνοια τόσο σε σχέση με τη διαχείριση του Δρυμού της Σαμαριάς, όσο και γενικότερα για τις δραστηριότητες υπαίθρου. Και όλα αυτά σε μια χώρα με έντονο ανάγλυφο και καθημερινή σχεδόν σεισμική δραστηριότητα, στην οποία εκατομμύρια τουριστών διασχίζουν, περπατούν, αναρριχούνται και ορειβατούν.
Βάσει αυτής της απόφασης, προτείνουμε στους επισκέπτες που έρχονται στην Κρήτη και στην Ελλάδα να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι έρχονται εδώ υπ’ ευθύνη τους. Αν όμως ζητάμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι φταίει ο επισκέπτης αν κάτι συμβεί, αν αντιμετωπίζουμε τα θέματα της υπαίθρου με αυτό το σκεπτικό, τότε είναι βέβαιο πως θα την οδηγήσουμε σε μαρασμό και εγκατάλειψη, καθόσον, εκτός των άλλων, δίνουμε την εντύπωση προς τρίτους ότι ως ανεύθυνοι πλέον δε νοιαζόμαστε για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ούτε βέβαια για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων και διερχομένων, που θα πρέπει να αποτελούν πάγια και διαρκή επιδίωξη όλων μας.
Προφανώς, όσο υπήρχε σε εξέλιξη μια μετασεισμική δραστηριότητα, το φαράγγι της Σαμαριάς έπρεπε να μείνει κλειστό. Αν όμως η μετασεισμική ακολουθία ολοκληρώθηκε και το φαράγγι ανοίγει ξανά, αυτό δεν μπορεί να συμβεί με τον τρόπο που προτείνει ο ΟΦΥΠΕΚΑ, ακόμα και αν αυτό συνιστά προσπάθεια να κινητοποιήσει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ώστε να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.
Καλούμε λοιπόν τον ΟΦΥΠΕΚΑ και τα συναρμόδια υπουργεία να άρουν άμεσα αυτό το μέτρο της υπεύθυνης δήλωσης, το οποίο καταφανώς δυσφημεί τον τόπο μας και θα αποτελέσει ένα πολύ κακό προηγούμενο για τη διαχείριση των φαραγγιών, των περιπατητικών διαδρομών αλλά και γενικότερα όλο το σύστημα τουρισμού υπαίθρου της χώρας, που με τόσο κόπο και ενέργειες έχει καταστεί από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας».
Στην Ισπανία ο άτυχος περιπατητής
Στο μεταξύ, στην Ισπανία μεταφέρθηκε ο 45χρονος Ισπανός τουρίστας που τραυματίστηκε στο Φαράγγι της Σαμαριάς.
Ο 45χρονος άνδρας έφυγε πριν από τρεις ημέρες για τη Μαδρίτη, για να συνεχίσει σε νοσοκομείο της χώρας του τη νοσηλεία του.
Υπενθυμίζεται ότι ο 45χρονος ακρωτηριάστηκε από το σημείο του άνω μηρού, με την κατάστασή του και λόγω της αιμορραγίας να παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό από γιατρούς και νοσηλευτές, μετά το πολύωρο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη μετά τη μεταφορά του με ελικόπτερο από την Αγία Ρουμέλη.
Το χρονικό του τραγικού περιστατικού
Υπενθυμίζεται ότι η σεισμική δόνηση των 4,9 ρίχτερ βρήκε τον άτυχο 45χρονο Ισπανό περίπου στο μέσο του φαραγγιού και για τον λόγο αυτό τόσο η προσπάθεια προσέγγισής του, όσο και μεταφοράς του ήταν δύσκολη. Πυροσβέστες, άνδρες της ΕΜΑΚ και εθελοντές τον μετέφεραν στην Αγία Ρουμέλη, απ’ όπου ελικόπτερο τον παρέλαβε μεταφέροντάς τον το μεσημέρι στο νοσοκομείο, με συντριπτικά τραύματα στο πόδι.
Αμέσως μετά το τραγικό περιστατικό στήθηκε επιχείρηση εκκένωσης του φαραγγιού από τους 600 και πλέον περιπατητές που βρίσκονταν εντός, ενώ για λόγους ασφαλείας τόσο το φαράγγι της Σαμαριάς, όπως και όλα τα φαράγγια της Κρήτης και παρέμειναν κλειστά υπό τον φόβο πιθανότητας κατολισθήσεων.
Πηγή: neakriti.gr