Ακριβότερα έως και 51,38% πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα τρία από τα πλέον απαραίτητα είδη της καθημερινής διατροφής: Ο λόγος για το λάδι, το ψωμί και τα αβγά! Η… επέλαση της ακρίβειας στη χώρα μας φαίνεται ότι δεν έχει σταματημό.
Την ίδια ώρα, άκρως ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις που σχετίζονται με την πορεία των υγρών καυσίμων: Σε 27 νομούς της χώρας η μέση τιμή βενζίνης βρίσκεται ήδη πάνω από 2 ευρώ ανά λίτρο, ενώ, σύμφωνα με την “Καθημερινή”, εάν συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του αργού, ενδέχεται τον Οκτώβριο – ίσως και νωρίτερα – να δούμε την τιμή της αμόλυβδης να ξεπερνά το “φράγμα” των 2,5 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με το “Βήμα”, μέσα σε δύο χρόνια, από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούλιο του 2023, η τιμή του χωριάτικου ψωμιού αυξήθηκε κατά 32,56%. Συγκεκριμένα, το “ράλι” της τιμής στο χωριάτικο ψωμί διαμορφώθηκε την τελευταία εικοσαετία ως εξής:
2002: 0,94 ευρώ
2007: 1,60
2008: 1,90
2010: 2,10
2021: 2,60
2022: 3,20
2023: 3,20
Όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, τα κυβερνητικά μέτρα τύπου “market pass” συνιστούν “ασπιρίνες” για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι στενάζουν κάτω από τα οικονομικά βάρη.
Μιλώντας στο Action24, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (Δομή ΓΣΕΕ) Απόστολος Ραυτόπουλος είπε ότι η κατάσταση για είδη όπως το ψωμί, το ελαιόλαδο και τα αβγά έχει αρχίσει και ξεφεύγει.
Ο κ. Ραυτόπουλος επεσήμανε ότι μέσα σε λίγες ημέρες από τον Ιούλιο στον Αύγουστο η τιμή του ελαιολάδου υπερδιπλασιάστηκε. «Αν δεν είναι αυτός ο ορισμός της αισχροκέρδειας, ποιος είναι;», αναρωτήθηκε.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ραυτόπουλος έκανε αναφορά στο φαινόμενο της “επιδρομής” Ιταλών και Ισπανών, οι οποίοι αγοράζουν χονδρική τιμή το λάδι από την Ελλάδα με τιμές από 8 έως 10 ευρώ το κιλό, εξαιτίας της ξηρασίας που επικρατεί στις χώρες τους.
Εξάλλου, ο κ. Ραυτόπουλος στάθηκε στην αύξηση της τιμής των αβγών έως και 33,56%. Μεταξύ άλλων προστίθενται στις επιλογές των καταναλωτών – δήθεν – νέα προϊόντα, όπως αβγά ελευθέρας βοσκής, αχερώνα, με τροφή από καλαμπόκι, τα οποία ωστόσο δεν είναι καινούργια.
Αυτή τη στιγμή, έχουμε φτάσει στο σημείο να πωλείται η εξάδα αβγά μέχρι και 6 ευρώ, μας εξηγεί. Δηλαδή το αβγό να κοστίζει ένα ευρώ… Σε κάποιες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, η τιμή των απλών αβγών (όχι βιολογικά κ.λπ.) ξεπερνά τα 3,70-3,80 η εξάδα.
«Θα πάμε σε μεγέθη ακρίβειας που δεν έχουμε βιώσει ποτέ ξανά», ανέφερε με νόημα ο κ. Ραυτόπουλος.
Καύσιμα
Την ώρα που η διεθνής αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε ανισορροπία εξαιτίας των περικοπών στην παραγωγή που ξεκίνησε να εφαρμόζεται τον προηγούμενο μήνα από τη Σαουδική Αραβία, οι εκτιμήσεις για την άνοδο των τιμών των υγρών καυσίμων είναι τρομακτικές.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι υφιστάμενες ισορροπίες της αγοράς αναμένεται να μεταβληθούν περαιτέρω το φθινόπωρο, καθώς Ρωσία και Σαουδική Αραβία παρατείνουν τις περικοπές της προσφοράς τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο να οδηγηθούν οι τιμές σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη.
Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, από τις αρχές Ιουνίου, η τιμή του μηνιαίου συμβολαίου επί του Brent έχει ανατιμηθεί κατά 12 δολάρια το βαρέλι ή 16%, με την τρέχουσα τιμή να κινείται στη ζώνη των 83 με 85 δολαρίων το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου και τους διεθνείς αναλυτές να προεξοφλούν τιμές κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για την ποικιλία Brent, καθώς θα πλησιάζουμε τον χειμώνα και θα αυξάνεται η ζήτηση.
Η αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου αποτυπώνεται ήδη στην εγχώρια αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης: Η μέση τιμή της βενζίνης κινείται πανελλαδικά μια ανάσα από τα 2 ευρώ/λίτρο, σε 1,991 ευρώ/λίτρο (23 Αυγούστου) και σε πάνω από 2 ευρώ/λίτρο σε 27 νομούς της χώρας, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι, εάν συνεχιστεί η άνοδος της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές και η τιμή φτάσει στα 100 δολάρια, ενδέχεται τον Οκτώβριο και (είναι πολύ πιθανό) νωρίτερα να δούμε την τιμή της αμόλυβδης πάνω από 2,5 ευρώ/λίτρο.
Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται σε 1,751 ευρώ/λίτρο. Από τα στοιχεία πάντως του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της αντλίας φαίνεται να ακολουθεί τις διακυμάνσεις της τιμής Platts, που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης της διυλιστηριακής τιμής στην εγχώρια αγορά, παράγοντας που αποδίδεται κυρίως στο πλαφόν που έχει τεθεί στα περιθώρια κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας.
Υπενθυμίζεται το προ ημερών ρεπορτάζ του neakriti.gr που επισήμανε ότι στην Ελλάδα λαμβάνει χώρα το θέατρο του παραλόγου, καθώς η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς έχει τις υψηλότερες τιμές τροφίμων.
Οι έρευνες τιμών δείχνουν ότι σε αρκετά προϊόντα η Ελλάδα είναι ακριβότερη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος. Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής, προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής, οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην τηλεόραση της ΕΡΤ.
Στο μεταξύ, οι ανατιμήσεις “τρέχουν” με διψήφιο ποσοστό σε όλες τις μεγάλες χώρες. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων “άγγιξε” το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι χειρότερη από την υπόλοιπη Ευρώπη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Eurostat. Η εκτίμηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας αναφορικά με τον πληθωρισμό του Ιουλίου έδειξε άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, ενώ εμφανίζει την Ελλάδα ως τη χώρα με την υψηλότερη μηνιαία αύξηση τιμών στο 24,5%, με δεύτερη χώρα την Εσθονία, που οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 7,2%.
Πηγή: neakriti.gr