Θέσεις στο τερέν της εκλογικής κούρσας για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας παίρνουν πλέον οι 5 υποψήφιοι πρόεδροι Έφη Αχτσιόγλου, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το διαρκές συνέδριο του κόμματος, όπου επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητές τους, ενώ και οι ίδιοι είχαν την ευκαιρία να δώσουν το προσωπικό τους στίγμα, δίχως μάλιστα να λείπουν και τα εκατέρωθεν “καρφιά”…
Μάλιστα, “συντροφικά μαχαιρώματα” είχαμε και ως προς κάποιες διαδικαστικού χαρακτήρα λεπτομέρειες, όπως οι δύο αλλαγές ονομάτων της τελευταίας στιγμής που είχαμε στις 30 υπογραφές στήριξης του πιο “φρέσκου” υποψήφιου προέδρου, δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη. Μια 30άδα, σημειωτέον, που είχε, όπως αναμενόταν λόγω και της κρητικής (συγκεκριμένα χανιώτικης) καταγωγής του ίδιου, έντονο κρητικό “άρωμα”, αφού στις υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητας Κασσελάκη φιγουράρουν γνώριμα στο νησί μας ονόματα, όπως αυτά των Παύλου Πολάκη, Μαρίας Καλουδιώτη, Κορνηλίας Μακρή, Αγγέλας Σμυρνάκη, Δημήτρη Ψιμόπουλου, Ελένης Γιακουμάκη και του παπά Ιωάννη Βάθη, ενώ από τα εκτός Κρήτης ονόματα, μεταξύ των υπογραφόντων δεν πέρασαν απαρατήρητα αυτά της Θεοδώρας Τζάκρη και του Γιώργου Τσίπρα, ξαδέλφου του Αλέξη Τσίπρα.
Οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, από το οποίο απουσίασε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησαν προχθές Σάββατο με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποψηφιότητες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι εισαγωγικές ομιλίες της γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, και του αναπληρωτή γραμματέα Γιώργου Βασιλειάδη, και αμέσως μετά οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων, Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα και Στέφανου Κασσελάκη.
Χαμόγελα μαζί με εκατέρωθεν… “βέλη”
Παρά τα χαμόγελα, τις θερμές χειραψίες και τις selfies κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, οι πέντε υποψήφιοι στις ομιλίες τους δεν κρύφτηκαν και εξαπέλυσαν εσωκομματικά “βέλη” ένθεν κακείθεν. Από τη μία η Έφη Αχτσιόγλου έδωσε σκληρή απάντηση στις κατηγορίες του Στέφανου Τζουμάκα, ότι είναι υποστηριζόμενη από τη διαπλοκή, αλλά και για τον Παύλο Πολάκη για την τοξική αρρενωπότητα.
«Δε θα σας κρύψω ότι πολλές φορές το προηγούμενο διάστημα απογοητεύτηκα από την ποιότητα του εσωτερικού μας διαλόγου. Αλλά καμία έκρηξη τοξικής αρρενωπότητας, καμία μα καμία συκοφαντία, καμία θλιβερή, εντέλει, προσπάθεια να με εμφανίσουν συγκεκριμένα μιντιακά και σοσιαλμιντιακά κέντρα, δυστυχώς και με συνδέσεις στο κόμμα μας, ως φωνή του “συστήματος” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δε με έκανε να ξανασκεφτώ την αρχική μου απόφαση. Γιατί πίστεψα και πιστεύω σε αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ότι έχει έρθει η ώρα για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», είπε χαρακτηριστικά η Έφη Αχτσιόγλου.
Ο Στέφανος Κασσελάκης από την πλευρά του εξαπέλυσε “πυρά” στο εσωτερικό του κόμματος για όσους τον θεωρούν δεξιά απόκλιση και για όσους μπορεί και να μην ήθελαν την κυβέρνηση της Αριστεράς και τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι το κόμμα του lobbying, το κόμμα των εσωκομματικών ανταγωνισμών, των προσωπικών εγωισμών».
Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και εμφανίστηκε έτοιμος να αποκαθηλώσει το 41% της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε: «Εγώ θα είμαι εδώ για να κάνω πράξη όσα δεν έγιναν από τον Αλέξη, όσα δεν τον άφησαν».
Από την άλλη, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας με όρους παράταξης για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε στην Έφη Αχτσιόγλου προτάσσοντας το κόμμα μελών έναντι του κόμματος των δομών που προτείνει η πρώην υπουργός. Ο κ. Παππάς έκανε ειδική αναφορά στους μικρομεσαίους ως ομάδα που χρήζει εκπροσώπησης για το κόμμα, ενώ στόχευσε ευθέως το ακροατήριο του «δημοκρατικού πατριωτισμού».
Ο Στέφανος Τζουμάκας, από την πλευρά του, είπε ότι «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γνωρίζουν ότι χρειαζόμαστε ηγεσία νίκης και όχι ανεπάρκειας και ήττας. Πολιτική ηγεσία και όχι απλώς πολιτικό συνδικαλισμό συγκέντρωσης αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας».
Εσωκομματικά “βέλη” εξαπέλυσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας: «Είμαστε χαρούμενοι να συζητάμε μακριά από τη βαρβαρότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κανένας από τους τέσσερις υποψήφιους δεν είναι αντίπαλος. Η Αριστερά συζητά μέσα στους δικούς της χώρους».
Πηγή: neakriti.gr